Кадър: YouTube

Има още върху какво да се работи, отбеляза Мустафа Карадайъ

ДПС започна консултации за намаляване на ДДС върху лекарствата (ВИДЕО)

837 | 12 юни 2019 | 13:59

Ръководството на партията се срещна и разговаря по темата с представители на фармацевтични организации


Целеният ефект за намаляване на цената на лекарствата би се получил при промяна на ДДС за тях, но още има какво да се работи. Това каза по време на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с фармацевтични организации по темата за намаляване на ДДС на лекарствата, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той посочи, че сред присъстващите на срещата са били представители на Българския фармацевтичен съюз, Българската Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Карадайъ посочи, че предстоят още срещи, включително и с министъра на финансите. Той припомни, че темата за намаляване на ДДС върху цената на лекарствата е поставена след изборите, за да не влезе в предизборната тематика.

„За всички ни е ясно, че законите, които се приемат без широко обществено обсъждане, са най-неустойчивите и най-нетрайните закони, които много често се променят. Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме от ДПС, се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти“, коментира още Карадайъ.

Лидерът на Движението посочи, че ДПС има разбирането и подкрепата на браншовите организации. „Така че ние в тази посока ще продължим да работим“, каза още Карадайъ.

„От браншовите организации получихме уверението с фактическа картина, диаграми. Бяха много подготвени как се образува цената на лекарствата. Какви са добавките на търговците на едро, на търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата и евентуално какво отражение би се получило при промяна на ДДС ставката“, коментира Карадайъ.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че има реална гаранция за намаляване на цената на лекарствата след намаляване на ДДС ставката. Йордан Цонев отбеляза, че има друг проблем.

„Проблемът с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година“, допълни Цонев.

 ДПС започна консултации за намаляване на ДДС върху лекарствата

Ръководството на партията се срещна и разговаря по темата с представители на фармацевтични организации

От категорията

Караянчева пред Лавров: Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери

Снимка Пресцентър на НС-1561473341.png

Дейностите ще се извършват в завода „Авионамс“, изтъкна председателят на ...

25 юни 2019 | 17:34

Слави Трифонов: Партиите имат пари, да си платят откраднатото от бюджета!

-1547486624.jpg

"Още днес партия ГЕРБ върна доброволно цялата сума от надвзетите субсидии. ...

25 юни 2019 | 17:48

Нинова: Област Сливен се нуждае от инвестиции и производство, пари има, но не стигат до хората!

Снимка Пресцентър на БСП-1561527008.jpg

Средствата по програма "Региони в растеж" се ползват само от големите ...

26 юни 2019 | 08:25

Борисов и Заев се срещат днес в Пловдив

-1549297270.jpg

Премиерите ще бъдат на икономически форум в града

26 юни 2019 | 08:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.