Златимир Йочев гали питомни елени в Япония. Снимка личен архив на Златимир Йочев

В Покана за пътуване на 8 септември 2019 година от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Да галиш в Япония питомен елен насред града

1747 | 8 септ. 2019 | 14:22

Плуване в газирана вода в пещера сенотес на полуостров Юкатан. Среща с живата богиня Кумари в Катманду

Златимир Йочев гали питомни елени в Япония.
Снимка личен архив на Златимир Йочев
-1567942169.jpgЗлатимир е опитал над 50 вида бира в Япония
Снимка личен архив на Златимир Йочев
-1567942298.jpgЗлатимир Йочев усвоява местните обичаи
Снимка личен архив на Златимир Йочев

-1567942269.jpgЗлатимир Йочев в японски парк
Снимка личен архив на Златимир Йочев
-1567942239.jpgЗлатимир Йочев в Япония
Снимка личен архив на Златимир Йочев

-1567942208.jpgЗлатимир Йочев в основната си роля на водещ на сутрешния блок в България он еър.
Снимка личен архив на Златимир Йочев
-1567942136.jpgСоня Момчилова в Мексико.
Снимка Личен Архив на Соня Момчилова
-1567942013.jpgПлуването в пещерите сенотес е упражнение за напреднали пътешественици
Снимка Личен Архив на Соня Момчилова
-1567941982.jpgЧеченица, Мексико.
Снимка Личен Архив на Соня Момчилова
-1567941949.jpgЖивата богиня Кумари е принудена с часове да седи неподвижно на трона си
Снимка „Без багаж“

-1567941898.jpgНа „кастинга“ за Кумари се явяват хиляди претендентки с равълнувани родители
Снимка „Без багаж“
-1567941859.jpg

Ако трябва да избирате дали да отидете до Япония или да пътувате в миналото, какво ще предпочетете. И двете? Значи сме на един акъл!

 

Знаете ли каква драма преживява детето на българка и японец? Много му се работи, но го мързи да стане. Златимир Йочев е чист българин, но хич не го мързи – за две седмици в Япония е изминал близо 4000 километра, опитал е около 50 вида бира, снимал се е с гейша (защото повече от това един редови нашенец не може да си позволи) и е галил сърни  и елени в центъра на многохиляден град.

 

Златимир Йочев е водещ на сутрешния блок в България он еър, но толкова цветно и релефно разказва, че все едно ще ни слушате по телевизора.

 

Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от България. 29-те завода на компанията, които държи лиценза  бълват по 700 тона „наш йогурт” на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Е, как да не попитам?! Златимир Йочев е опитал местното мляко, но му се е сторило прекалено сладко.

 

Преди време в Покана за пътуване със Соня Момчилова съпреживяхме магичното й пътешествие до Гватемала и още тогава си „заплюхме” продължението на историята на мексиканска земя.  Тя започва с номадстване от хотел на хотел, за да завърши с приказното градче на полуостров Юкатан Плая дел Кармен, плуване в пещерите сенотес и магични приключения Чеченица.

 

Толкова рязко сменяме посоката в Покана за пътуване, че ако бяхме на състезание по мотокрос, щяхме да изскочим от трасето. По радиото няма такава опасност. Ей, го къде е Непал, където ще се запознаете с жива богиня.

 

Ако извадите късмета да попаднете в Катманду в един от 19-те пъти годишно когато живата богиня Кумари напуска златната си клетка, ще можете да зърнете силно гримираното й лице. Снимането й е строго забранено, но сладкото същество, нагиздено като кукла, наднича иззад резбованото прозорче в своя храм-дворец и маха на възторжената тълпа, която лелее благословията му. Едва ли, обаче някой подозира колко странна е съдбата му.

 

 „Кумари” в превод означава „младо, неомъжено момиче”. Почитта към нея идва от 17 век. Обожавана е и от индуистите, и от будистите в Непал, които вярват, че е превъплъщение на богинята Дурга, която пръска на земята мъдростта си чрез малко момиченце, което никога не е виждало кръв.

 

Кумари Деви – богинята девица живее при почти стерилни условия и няма как да се нарани щом почти не докосва земята. Единствената вероятност да види кръв е при първия й месечен цикъл. Тогава се превръща в обикновена простосмъртна и се налага да избират нова жива богиня. А това никак не е лесно и критериите, на които трябва да отговаря са точно 32, доста от които почти неизпълними за невръстно същество.

 

Претендентките обикновено са на възраст между 3 и 4 годинки, преди да им е паднал първият млечен зъб. Семейството на бъдещата богиня е задължително най-малко от три поколения да принадлежи към кастата на бижутерите Бара от народа Невари. Кандидат-кумаритата трябва да имат гладка кожа без никакви белези – нито родилни, нито придобити. Да са с големи, черни, леко изпъкнали очи, като разстоянието между тях е точно определено. Зъбите им непременно да са много бели и добре подредени, гласът – звучен, усмивката – красива, ръцете – дълги, дланите – нежни и деликатни. Значение има дори формата на ушната мида.

 

Най-стряскащият от 32-ата задължителни етапа преди канонизирането за жива богиня е детенцето да прекара цяла нощ само в храма Хануман Дхока, заобиколено от змии и статуи на демони. В полутъмната зала за добавка към ужаса са разпръснати и прясно отрязани глави на биволи и овни, принесени в жертва пред богинята Дурга. И най-малката проява на страх води до отпадане от списъка с кандидат-богините.

 

Ако премине и през този кошмар, момиченцето ще трябва да посочи дрехи, принадлежали на предишната Кумари  измежду купчина поставени пред него вещи.

 

Богинята не може да излиза навън, освен ако няма фестивал. Дори тогава краката й не бива да докосват земята, тя трябва да бъде носена на ръце. Щом се превърне в жена обаче, Кумари напуска храма. Тогава идва шокът. Фамилията вече не се радва на почит. На детето се налага да тръгне на училище, без да има ни най-малка представа как да общува със себеподобните си, да се научи да се грижи само за себе си и най-вече да преглътне, че друго сладко момиченце ще маха на богомолците от прозорчето на храма.

 

Когато се „пенсионира”, правителството й отпуска пенсия в размер на 80 долара на месец – царска сума за непалския стандарт.Дърбър скуеър в Стария Катманду, където се намира и двореца на живата богиня Кумари Видео Магдалена Гигова

Плуване в газирана вода в пещера сенотес на полуостров Юкатан. Среща с живата богиня Кумари в Катманду

От категорията

Кралицата си поиска обратно бижутата от Меган Маркъл

-1528977316.jpg

С отказа си да бъде „старши член“ на династията бившата актриса е загубила и ...

22 ян. 2020 | 16:00

Херцогиня Катрин на обиколка във Великобритания

-1524486165.jpg

Тя даде началото на инициативата "Пет големи въпроса за децата на възраст ...

22 ян. 2020 | 12:29

Наплив от азиатки на конкурсите Mrs. Classic Universe и Mrs. Grandma Universe у нас
(Видео)

Mrs. Grandma Universe, Mrs. Classic Universe, Мисис Баба,-1579717025.jpg

Мисис Баба 2020 може да разказва приказки и по радиото, и по телевизията

22 ян. 2020 | 20:14

BTV разкри новия водещ на мястото на Слави Трифонов
(Видео)

Сн. бТВ-1579703482.jpg

Водещият впечатли bTV с разнородните си артистични таланти и умения и истинко ...

22 ян. 2020 | 16:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.