Френският генерал Сарай на гарата в Струмица (днес в Република Македония). Снимка от в. „Мироар“, архив на проф. Младен Григоров

Инициатива на фондация „Паметници на българската слава“

Да почетем героите от Дойранската епопея

16316 | 22 юли 2015 | 12:51

Няма ли българските власти да направят всичко възможно за стогодишнината от боевете

Френският генерал Сарай на гарата в Струмица (днес в Република Македония). Снимка от в. „Мироар“, архив на проф. Младен Григоров-1437560891.jpgРазрушени български бункери край Дойран, Република-1437560971.jpgКът от британско военно гробище, Дойран,-1437560949.jpg

Наесен ще отбележим 100 години от влизането на България в Първата световна война. Това става на 1 (нов стил 14) октомври, когато цар Фердинанд обявява война на Сърбия с манифест, в който между другото се уверява „Европейската война клони на привършване“. В същия ден български войски пресичат западната граница - седмица, след като английски и френски войски са стоварени в Солун, за да помагат на Сърбия. Така противници на България се оказват и най-силните страни от Съглашението (Антантата).


За три години българският войник постига серия забележителни победи, неведнъж, смайвали света. Сред тях се откроява Дойранската епопея и особено финалната й битка на 18 - 20 септември 1918 г. Именно на тази победа, постигната в самия край на войната, е посветена инициативата на проф. д-р Младен Григоров, виден кардиолог и общественик, председател на фондация „Паметници на българската слава“

 

Една от най-големите победи на българската армия в историята на Третата българска държава е в битката при Дойран. Боевете при езерото продължават 3 години (1915-1918). През септември 1918 г. в тридневни тежки отбранителни боеве 9-а Плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов, разгромява елитните британски и гръцки части (3 британски и 2 гръцки дивизии и два гръцки полка - един артилерийски и един конен).


Изправени срещу една българска дивизия, съглашенските дивизии дават над 10 хиляди жертви. Около 500 са убитите български офицери и войници. Тази битка, която неслучайно наричат епопея, е символ не само на героизма на нашите бойци, но и на военния гений на брата на Иван Вазов.


По същото време на южния фронт се извършва пробивът на Добро поле. Знаейки това, след победата при Дойран генерал Вазов иска разрешение за контранастъпление към Солун, което щеше да компенсира и може би да спре това на съглашенците към София. Но не получава отговор от главното командване. Тези грешки на командването и на правителството само след няколко дни значително утежняват положението на нашата делегация в преговорите за сключване на Солунското примирие.


И въпреки всичко точно победата при Дойран става причина Съглашението да не допусне в България окупационни сръбски и гръцки войски.


Ще минат 20 години. Владимир Вазов е поканен в Лондон на тържествата в памет на годишнината от боевете на Южния фронт. Фелдмаршал Милн, воювал против българския генерал при Дойран, заповядва да се склонят в негова чест британските бойни знамена. Генерал Вазов е един от малкото, чието име фигурира в британската военна история като силен и достоен противник.


Сега Дойранското езеро и мястото на боевете са точно на границата между Гърция и Република Македония. На гръцката страна има големи и много добре поддържани британски и гръцки гробища. Там, където са били нашите части, има само взривени по времето на Югославия бункери (тези български укрепления са изключително точно разположени и изиграват решаваща роля за победата). Днес край тях растат тръни и пролетно време безброй кървавочервени божури.


Няма ли българските власти да направят всичко възможно за стогодишнината от боевете под височината Кала тепе над пътя, който преминава до Дойранското езеро, да се издигне паметник на загиналите български офицери и войници. Ако това се осъществи, при откриването му нека почетем и достойния противник. Нека съвместно с британските и гръцките власти направим това, което наскоро стори Турция в чест на 100 години от битката при Галиполи през същата Първа световна война.


Почитта към паметта на предците, отдали живота си за България, е основна част от цивилизацията, от която вярваме, че сме част.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47