Гледна точка

Да сложим жълти звезди на бежанците

7618 | 23 ян. 2015 | 13:08

Проблемът се хвърля лековато към провинцията


Кметът на Харманли поискал приютът за бежанци в подопечния му град да получи нов статут и на обитателите му да не бъде позволено да се разхождат свободно из града. Аз мога да му предложа по-добра идея. Да не се главоболи да подава молби, пък да чака разрешения от София. Направо да издаде заповед в Харманли всички бежанци да се разхождат само с жълта звезда по улиците. Така местните ще ги разпознават, ще заключват децата, ще грабват пушките и ще ги насочват навън изпод спуснатите пердета. Да сложат ясен знак и на общежитието, та да се знае къде да се правят погромите.

 

И докато някой не е приел тези думи насериозно, уточнявам, че горното е горчива черна шега. Защото все ще се намери някой кмет бабаит, който сякаш иска да опровергае, че именно ние сме онази нация, която си е спасила евреите през Втората световна война. Все ще се намери някой местен управник да изригне в грозна ксенофобия. Я ще се изрепчи, че децата на бежанците не могат да учат в местното училище, я ще вдигне направо селото на бунт срещу някое клето сирийско семейство, прокудено от войната в родината си.

 

Грешно насоченият гняв и на част от българския народ към бежанците трябва спешно да се пренасочи към истинския виновник. Защото ако ние бяхме подредена и стабилна страна, няколко хиляди бежанци нямаше да ни уплашат, нито да разстроят всекидневния ни живот. Ако полицията си беше на мястото и залавяше навреме престъпниците сред тях; ако истинските жертви на войните в Близкия изток не чакаха с години за придобиване на статут; ако агенцията за бежанците имаше далновидна политика къде да ги настанява, как да ги интегрира по време на престоя им тук; ако правителството се беше разбрало на европейско ниво колко от тях можем да приютим и как ЕС може да ни помогне да поемем бежанската вълна...

Толкова много „ако“ и толкова много смели селски кметове, които - прости им, господи - не знаят какво правят и толкова си могат. Или пък трупат лесен популистки рейтинг на гърба на прокудени от война хора.

 

Държавата от своя страна не може да хвърля проблема с бежанците от София към провинцията и да се надява те да се решат от само себе си. Защото в такива случаи проблемите имат склонност да се задълбочават и да предизвикват инфекции. Тя трябва да се погрижи както за безопасността на собствените си граждани, така и за хората, които са потърсили убежище при нея. И да не дава възможност на ксенофоби да разпалват грозни войни между двете групи. Защото всички сме хора и никой няма нито вина, нито заслуга за мястото, на което се е родил.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54