Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия ще работи с Израел и Дания по второто поколение ваксини и „няма да разчита на ЕС в бъдеще“.

Има опасения, че единството на блока се руши пред лицето на пандемията

Daily Express: Провалената ваксинационна стратегия на ЕС кара някои страни да мислят за напускане

9398 | 10 март 2021 | 11:21

Канцлерът Себастиан Курц вече заяви, че Австрия ще работи с Израел и Дания по второто поколение ваксини срещу коронавирус и „вече няма да разчита на ЕС в бъдеще“

Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия ще работи с Израел и Дания по второто поколение ваксини и „няма да разчита на ЕС в бъдеще“. -1615369233.jpg-1615368203.png

Австрия и Дания са последните в списъка на страните, които „излязоха от ваксинационната стратегия на ЕС“, пише Daily Express, цитиран от Агенция "Фокус".

Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия ще работи с Израел и Дания по второто поколение ваксини срещу коронавирус и „вече няма да разчита на ЕС в бъдеще“. Съобщението беше възприето от мнозина като упрек към европейската схема за снабдяване с ваксини, която изостава значително от Обединеното кралство, Израел и САЩ. В интервю за най-продавания германски вестник Bild Курц заяви, че Европейската агенция по лекарствата действа „твърде бавно“ с одобрението на лекарствата.

Според мнението на изданието, има опасения, че единството на блока се руши пред лицето на пандемията. Датският министър-председател Мете Фредериксен от своя страна заяви, че вече е кандидатствала за доставка на остатъците от ваксините на Израел - което е още един знак за отслабване на доверието в Брюксел по отношение на доставките на лекарства. Както отбелязва вестникът, пандемията, ограничителните мерки и бавният старт на програмата за масова ваксинация на ЕС несъмнено изострят тенденцията за разделение в Европа. Датският евродепутат Петер призна пред изданието, че страната му може да гласува по въпроса за напускането на блока още през 2026 г., както и че Дания следи отблизо развитието на ситуацията във Великобритания.

„Не е тайна, че датските евроскептици планират да използват споразумението за Брекзит като план за подновяване на собствените им опити за напускане на Европейския съюз“, пише Daily Express. През 2018 г. лидерът на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал призна, че плановете му да се оттегли от Брюкселския блок в момента са на изчакване, тъй като очаква „алтернатива“ на членството. В разговор с репортери в датския град Сондерборг Тулесен Дал добави, че може да използва британската сделка, за да поиска подобни отстъпки за Дания.

В ексклузивно интервю за Daily Express германският евродепутат и адвокат от ЕС Гунар Бек заяви, че успехът на програмата за ваксинация в Обединеното кралство определено може да предизвика „домино ефект след Брекзит“.

„През следващите няколко години ще видим как Великобритания се държи извън ЕС. Но съм оптимист“, каза той. Според него „ранните последици от кризата с COVID-19 и начинът, по който се прилага програмата за ваксинация в Обединеното кралство, са положителни сигнали“, които могат да окажат значително влияние върху поведението на отделните държави в ЕС - особено тези, които „не харесват политиките, насърчавани от Франция и Германия“.

В същото време, според мнението на евродепутата, основните кандидати за напускане на ЕС са Финландия, която спори с Брюксел за еврото, Дания, която не е съгласна с такива аспекти на европейската политика като миграцията, и Нидерландия, недоволна от големите субсидии за еврозоната.

„Не мога да си представя Италия или страните от Южна Европа да напуснат - поне докато не получат своя дял от германските пари“, добави германският политик.

 


Намери своята история

От категорията

Тридневен траур в Кемеровска област на Русия за загиналите 51 миньори и спасители

Снимка: РИА Новости-1637935192.jpg

Още вчера бяха арестувани директорът на мина “Листвяжная”, неговият заместник и ...

26 ноем. 2021 | 15:59

Столтенберг: Русия е струпала танкове и войски до границата с Украйна

-1537101465.jpg

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е разкрила ...

26 ноем. 2021 | 20:15

Макрон гневен на Джонсън заради призива Франция да приема обратно нелегалните мигранти

Колаж: "Дейли мейл"-1637956410.jpg

Френският президент обвини британския премиер, че „не е сериозен“, като ...

26 ноем. 2021 | 21:50

Страните от ЕС забраниха временно пътуванията до Южна Африка

-1634049789.jpg

Европейски източник уточни, че ограниченията ще важат за Република Южна Африка, ...

26 ноем. 2021 | 20:30