Избирателят иска радикална промяна в изборната система, подчертава шефът на парламентарната правна комисия

Данаил Кирилов: Решението на ГЕРБ е константно за мажоритарен вот в два тура!

2683 | 11 май 2017 | 13:34

Ние зачитаме волята на огромното мнозинство избиратели, които искат да има по принцип задължително гласуване и да бъдат намалени партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за получен глас, заяви депутатът от ГЕРБ


Избирателят иска радикална промяна в изборната система, ние следваме волята му. Това подчертава шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ в интервю за предаването "Това е България" на Радио „Фокус“.

ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които ние зачитаме волята на огромното мнозинство избиратели, които подкрепят отговорите на въпросите от референдума, казва Кирилов. Според него на допитването е изразена волята на гражданите, които "искат да има по принцип задължително гласуване, да има мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство и да бъдат намалени партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за получен глас." "Това е константно решение на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ и на нашата партия, което ние изпълняваме", категоричен е Кирилов.


Ето и пълният текст на интервюто на Данаил Кирилов за "Фокус":
- Парламентарната група на ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които се предлага народните представители да бъдат избирани при пълен мажоритарен вот в два тура. Предвижда се страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни райони, но законопроектът не е придружен от предложение за техните граници, тъй като желанието на ГЕРБ е то да бъде изготвено от президента Румен Радев. Какво още предлага ГЕРБ? Въпросът е към Данаил Кирилов – председател на парламентарната Комисия по правни въпроси и депутат от партията. От какво са мотивирани предложенията на ГЕРБ?
- Всъщност вие представихте основните акценти на нашия законопроект, който внесохме. Мотивите, за да го внесем, ние ги представяме още от ноември и декември месец миналата година, след като беше проведен референдумът на 6 ноември, с трите въпроса така, както бяха поставени от Инициативния комитет и бяха приети от Народното събрание. Тези въпроси бяха подкрепени от българския избирател с положителен отговор. По тази причина ние зачитаме волята на огромното мнозинство избиратели, които подкрепят отговорите на тези въпроси, и искат да има по принцип задължително гласуване, да има мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство и да бъдат намалени партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за получен глас. Това е константно решение на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ и на нашата партия, което ние изпълняваме.


- Г-н Кирилов, при първото внасяне на този законопроект в края на 43-то Народно събрание той не получи необходимата парламентарна подкрепа. Какво ви кара да мислите, че сега текстът му ще има повече успех?
- Така беше. Разглеждането на законопроекта беше бламирано още в обсъжданията в постоянната Комисия по правни въпроси. Всички парламентарни групи, юристите членове на комисията блокираха разглеждането, освен нашите колеги от ПП ГЕРБ. Нас ни води принципът да следваме волята на избирателя. След като избирателят иска такава радикална промяна в изборната система, приемаме, че той има основания, приемаме, че неговите основания са разумни и тази воля следва да бъде изпълнена. По тази причина е нашата законодателна дейност.


- За да бъде избран кандидатът въз основа на вашия законопроект, колко гласа трябва да получи, какъв обем, какъв процент от общия брой?
- Всички тези изчисления са приблизителни и те зависят от критериите, по които би се извършило едно райониране на 240 избирателни едномандатни райони. Това е основният дискусионен въпрос при мажоритарната система, тъй като при районирането би могло да се прояви субективизъм. Назад в историята в сравнително-правното изборно законодателство има множество изкривявания, включително казусът „Джеримандъринг“ в изборното право на САЩ. Т.е. възможно е с режисура на границите на изборния район един кандидат да получи преимущество спрямо друг кандидат, което не съответства на реалната му избирателна подкрепа. Именно затова би следвало районирането да се извърши максимално обективно и участниците в този избор да нямат достъп до определяне на критериите и границите на самите райони. По тази причина още през декември месец, в съвсем друга политическа обстановка и ситуация, ние предложихме това да бъде най-отдалеченият от парламентарното състезание орган – това е президентът на републиката, който, впрочем, и по Конституция исторически е имал такива пълномощия по отношение на Великото народно събрание при определяне на половината от народните представители, които да бъдат избрани във Велико народно събрание. Така и понастоящем и ежедневно изпълнява функции с оглед на определяне границите на населените места по Закона за териториалното устройство на Република България. Смятаме и разчитаме, че ако това наше предложение се приеме, президентът ще поеме с отговорност тази функция и в този смисъл би могъл да разчита на цялата административна подкрепа – база данни и капацитет, които са му необходими. Т.е. може да разчита както на регистрите, които са в Главна дирекция ГРАО, така и на данните за населението, които са в Националния статистически институт, така и на експертизата на Централната избирателна комисия, която ние сме длъжни от три години да приемаме за постоянна и за професионална избирателна комисия.


- Г-н Кирилов, един технически въпрос: ако няма избран депутат на първи тур, какво става?
- Не би могло да няма избран кандидат на първи тур. Т.е. имате предвид да няма въобще кандидат?


- Да не достигнат гласове или да има двама кандидати с равен брой гласове.
- Не, ако са двама кандидати с равен брой гласове, тогава до втория тур се допускат всъщност тези двама кандидати. Въпросът, който поставихте, е теоретично интересен. Ако имаме нулева регистрация, т.е. да кажем за изборния район „Х“ няма нито един кандидат – такава хипотеза в изборното законодателство по принцип не се обследва и не се решава, защото се приема, че в изборите винаги имаме кандидат.


- Съвсем кратък отговор. Предлагате още тази година да се намали партийната субсидия до 1 лев – това реалистично ли е?
- Тук би следвало да съобразяваме множество принципи, които са относими към бюджетно-финансовата област. Има и решение на Конституционния съд по този въпрос. Ние си позволихме с настоящия законопроект, действително почти в средата на годината, да предложим такова намаление, и то без санкцията на Министерски съвет, който образно казано е суверенът на законодателната инициатива за промените в бюджета. Ако тръгнем в дебат и стигнем до обсъждане на второ четене, между първо и второ четене е възможно правно-технически да се установи такова предложение, което да е изпълнимо в тази му част. И това би станало чрез временно правило в Закона за политическите партии. Но това действително е специфичен детайл. Ние сме готови за двата вида изменения – и тези в Закона за политическите партии, и в Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. Както и да е. Тук пък като говорим за законодателство и за суверенност в компетенцията на Народното събрание, като най-висшият законодателен орган, би следвало да намери точното и адекватно решение да приложим тази воля и тя да действа от момента на влизане в сила на закона. А това сме предложили да бъде в момента на обнародването в Държавен вестник.


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018