Данаил Кирилов

Франция експериментира и се отказа от него, аргументира се депутатът от ГЕРБ

Данаил Кирилов: Електронно дистанционно гласуване ще има, но само когато е напълно сигурно

1136 | 12 дек. 2018 | 10:47

В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са необходими корекции и изменения в законодателството, заяви председателят на правната комисия в парламента


Имаме амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса.Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов от парламентарната трибуна по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В гласуванията досега машинното и електронно гласуване в режим на местни избори е било прилагано само в частта за избори на общински съветници. В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са необходими корекции и изменения в законодателството с оглед отпадане на абсолютността на машинното гласуване във всички избирателни секции. Подчертавам, че това не означава да предлагаме заличаване или отказ от този тип гласуване. Стратегическите данни, заложени в анализа на ЦИК, посочват, че първоначално е имало нарастващ интерес в този способ на гласуване, но впоследствие той е нормализиран. Обсъждали сме многократно до каква степен машинното гласуване опростява изборния процес, тъй като резултатът от гласуването не се възприема и отчита автоматично и директно, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез контролното преброяване на разписките от електронното гласуване – т.е. това означава, че имаме двойно осъществяване на броенето по този способ“, заяви Кирилов и посочи, че недостатъците освен грешки, са и случаи, в които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционни избирателни комисии.

„Потвърждавам и нашата сериозна амбиция този способ да стане факт, когато имаме технологичната и сигурност и обезпеченост на процеса на електронното дистанционно гласуване. Зачитаме волята на българския избирател, която беше отразена в референдума по този въпрос. Но не можем да не си дадем сметка и да не анализираме промените в доверието към този способ. Във Франция той се приложи експериментално и беше отказан и не се осъществява понастоящем“, каза още той.

Във връзка с проблема „15-15“ Кирилов посочи, че примерно е предложен един от вариантите, по които може да се реши този проблем.

„Бих предложил да остане цифровата номерация, но като тя се стартира за преференциалното гласуване от различно число“, заяви той.

 


От категорията

Борисов на Съвета по сигурност: Само дисциплината ще ни опази от коронавируса (ВИДЕО)

Снимка: Канал 3-1582560796.jpg

Преди заседанието главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова ...

24 февр. 2020 | 17:40

Корнелия Нинова: Членовете на партията приемат с въодушевление прекия избор на лидер

Снимка Кадър БТВ-1582558361.png

От 297 общински организации, само от 175 са получени списъците на членовете на ...

24 февр. 2020 | 17:18

Депутати искат Гешев да разследва как Георги Гергов е придобил Пловдивския панаир

-1575444991.jpg

"Ще му изпратим всички налични документи, с които разполагаме по тази ...

24 февр. 2020 | 21:19

Проф. Венцислав Мутафчийски: Монтираме термокамери по сухопътните и морските граници

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски Снимка: Канал 3-1582566370.jpg

Всяка сутрин във Военно-медицинска академия в 08.00 часа ще има брифинг от ...

24 февр. 2020 | 19:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.