През април износът ни е паднал с 20,2 %, а вносът – с 32,4%., заяви икономистът

Даниела Бобева със стряскаща прогноза: Ще имаме 7,2% спад на икономиката, вървим надолу

26321 | 20 юли 2020 | 16:23

Икономика, която разчита на растеж благодарение на държавни разходи и парите от ЕС, е обречена, смята финансист и бивш вицепремиер


Българската икономика започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията. Да прехвърляме на кризата със заразата проблемите на икономиката е най-малкото некоректно“.

Това каза за БНР професор Даниела Бобева - икономист, финансист и бивш вицепремиер и обясни:

„През последните седмици излязоха 4 много важни доклада на ЕК и ЕЦБ, с данни за 2019 година, които показаха, че българската икономика се развива в много неблагоприятна посока. По най-важния показател – БВП на човек от населението - ние катастрофално изоставане. И това е преди пандемията“.

През 2007-а година сме били на предпоследно място в Европа, но от 10 години сме на последното, а дистанцията със средното за Европа се отдалечава:

От предпоследната - Хърватска сме на 10% изоставане, а от Румъния - на 19%. Излезе и докладът на ЕК за устойчивото развитие. Падаме по много показатели. Но най-важни са докладите за конвергенция, където ни се казва, че България се представя най-зле по показателите за бизнес среда“.


През юни и Европейска централна банка, и Европейска комисия констатираха, че основен проблем за българската икономика е лошото управление и корупцията.   
Диагнозата на ЕК е и причина за протестите у нас, категорична е тя:
„Диагнозата е на Европейската комисия, която казва: „Бавната скорост на подобряване и липсата на съществени реформи сринаха България от 50-о място на 61-во по показателя за бизнес средата. Основните проблеми са свързани с институционалната рамка, включително борбата срещу корупцията, функционирането на съдебната система, необходимостта от намаляване на административна тежест и необходимостта на качествени публични услуги“.

 

В доклада си ЕК е категорична: „На базата на избрани показатели, свързани с бизнес средата, България се представя най-зле от всички държави-членки. Предизвикателствата са свързани още и с институционалната рамка, включително корупцията и ефективността на управлението.“

Сериозна е критиката и в областта на предотвратяването на прането на пари. Според ЕК, „наскоро подготвената Национална оценка на риска показва слабости, които се нуждаят от незабавно решаване, за да се предотврати пране на пари и финансиране на тероризма. Необходимо е да се разработят и изпълнят действия, които да гарантират ефективно прилагане на рамката срещу прането на пари от задължените лица“.

 

Какъв е изводът, който се налага от оценката в докладите?


"Ако в продължение на едно десетилетие управляваш една страна и не си намерил начин да изкорениш, а напротив, поне според показателите - корупционни и други - на надеждни международни институции, се влошава, това означава, че просто не можеш да го направиш. Ето защо се търси вариант, при който някой ще може да го направи“, допълни Бобева.

Според Бобева повечето проблеми могат да бъдат разрешени с повече политическа воля. В момента обаче „вървим към връщане на стари модели, които за България се оказаха тотално неефективни“.

В момента ситуацията с българската икономика е „доста стряскаща“, каза още тя:

Прогнозата на ЕК, че тази година ще имаме 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят. Лично аз не вярвах, че това ще се случи, но се потвърждава! Разчитахме през последните години на растежа, главно благодарение на износа. Но този източник на икономически растеж се свива катастрофално. През април износът ни е паднал с 20,2 %, а вносът – с 32,4%. Имаме не само с ЕС, но и с трети страни намаляване. Икономика, която разчита на растеж благодарение на държавни разходи и парите от ЕС, е обречена. Имаме примера с Гърция и с други южноевропейски страни“.

Според Бобева, твърдението на управляващите, че предсрочни избори и служебно правителство биха изправили икономиката пред по-големи предизвикателства „навява на социализъм“, когато протестите са били забранени.


От категорията

ВАС прекрати делото по жалбата на „Инерком България“ за продажбата на ЧЕЗ

-1571991825.jpg

Причината е, че междувременно компаниите "ЧЕЗ" а. с. и "ЧЕЗ ...

6 авг. 2020 | 16:23

EVN предупреждава за фалшиви имейли от името на компанията

EVN предупреждава за фалшиви имейли от името на компанията-1596711207.jpg

Клиентите получават директна информация oт системата efaktura.bg на „Борика - ...

6 авг. 2020 | 13:53

Цените на хранителните стоки в света растат

-1561790169.jpg

Покачването на цените се е отразило на всички продукти - от масло и сирене до ...

6 авг. 2020 | 17:49

Търговските банки: Депозитите ще се увеличават, кредитната активност ще се забави

-1438098159.jpg

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити ...

6 авг. 2020 | 11:27