Даниела Кънева Снимка: БГНЕС

Светът тепърва ще научава за България, категорчна е тя

Даниела Кънева: Форумът 16+1 ни дава шанс да се върнем към Изтока (ВИДЕО)

4963 | 7 юли 2018 | 15:53

Фалшивите новини не са изобретени от журналистите, а от политиците, онези, които се борят за пари и власт по света, казва известният ни журналист


След 1989 година рязко се обърнахме на Запад и загърбихме Изтока, време е да се върнем към Изтока. Това заяви в интервю за БГНЕС известният журналист Даниела Кънева.

БГНЕС: Как гледате на журналистиката след толкова много години?

Даниела Кънева: Да ви кажа откровено никога не съм мечтала да бъда журналист. Дори когато завърших гимназия, започнах да уча ядрена физика, не го смятах за някаква престижна професия. Впоследствие обаче стигнах до извода, че журналистиката е изключително важна за хората по света, особено сега. Разбира се, говоря за професионалната журналистика. Навремето, когато работех като първия български кореспондент в Токио, съдбата ме срещна с големия журналист Уилфред Бърчет, който го смятат за един от най-големите познавачи на войната. Видяхме се по повод събитие, свързано с отбелязване на трагедията в Хирошима. Зададох му същия въпрос, попитах го защо е станал журналист? А той ми отговори: Досега никой не ме е питал защо, ами - защото имах какво да кажа на хората. Смятам, че това, което съм разбрал и открил, трябва да го разкажа. Така че нашата професия не допуска манипулиране. Радвам се, че има изключително добри наши журналисти. Притеснява ме също фактът, че младите колеги в телевизията смятат, че е достатъчно да хванеш микрофона. Казвам им, че е нужен цял живот. Журналистиката не се научава само във ФЖМК. Хубаво би било още с ученето студентите да са прикрепени към редакция.

БГНЕС: Казвате журналистиката не допуска манипулиране, ами днешните „фалшиви новини“ не са ли точно това?

Даниела Кънева: Да, в разрез са, така е. Но фалшивите новини не са изобретени от журналистите, а от политиците, на онези, които се борят за пари и власт по света.

БГНЕС: По „Нешънъл джиографик“ има една успешна рубрика „Непознатата... Япония, Китай, Индия, Русия. България доколко е все още непозната за Изтока? С какво можем да изненадаме тези култури?

Даниела Кънева: Мисля, че България е непозната за днешния свят. Хората ни познават с българския художник Христо Явашев-Кристо, олимпийския шампион на Боян Радев, Стоичков и нашата странна победа в САЩ’94, или с Джон Атанасов. Непознати сме с потенциала и приноса ни в европейската и световната култура, да не говорим за славянската. В този свят, за който с вас говорим, тепърва ще научават за България. Ние имаме с какво да бъдем полезни и мисля, че едно от предимствата на председателството е, не толкова Западните Балкани, тепърва ще се говори за връзката между Изтока и Запада. Въобще живеем във време, в което древните цивилизации, които са успели да съхранят мъдростта по техните земи, в момента стават най-авангардни. Вземете Япония и Китай. Индия, която изскача в четворката на света или Корея, която прилича много на България – малка, но с невероятна култура. На Бога се моля двете Кореи да се обединят, защото това е един етнос. Страна, която също има много какво да даде, както и България. В тази връзка, мисля, че най-доброто каквото можем да дадем след това председателство е форумът 16+1 в София.

БГНЕС: Какво очаквате от срещата 16+1? и какво можем да предложим на китайците?

Даниела Кънева: Много ме радва, че това е седмата среща в нашия регион. Китай не може да бъде спрян. А малка България може да предложи невероятните си познавачи на Изтока – освен себе си, проф. Вера Мутафчиева, проф. Веселин Трайков, който изнамери, че Раковски далеч преди Махатма Ганди, е заявил, че Индия е на индийците. Затова има в центъра на Делхи училище с името на българина. Сега посрещаме делегация от 200 души и 500 инвеститори, които идват у нас с нагласата и мирогледа на китайските мащаби. Идва делегация с три самолета. За да успеем, трябва да ги познаваме, а ние имаме познавачите. Китай идва с много позитивно послание, тъй като има огромен интерес към Източна и Централна Европа. Към нас специално имат и сантиментално отношение. След като Съветският съюз се разпадна, София се оказа втората страна, която навремето е признала Китайската народна република. Де факто сме първи, както с Македония. Освен това, ние имаме блестящи китаисти. Навремето аз съм снимала китайци от различен диалект и племена, нямаше кой да ми ги преведе, а тук ми ги преведоха двама наши специалисти. Имаме китаисти от световен мащаб в Ханджоу - културната столица към Тихоокеанкия край на Китай. Там е нашият Марин Върбанов. Огромен специалист, който създаде катедрата по килимарство и тъкани. Много от нашите китаисти работят в момента в Китай и нашето правителство, хората, които ни управляват, които и да са те, трябва в контактите си с китайците предимно, да знаят, че имат нужда от хора, които разбират от тези хора. Имат нужда от експерти, от професионалисти, защото китайското нанасяне в света е въпрос на култура, на история, то е в генетиката на китайците. Така, че много неща можем да предложим. За съжаление, след 1989 година рязко се обърнахме на Запад по политически причини и загърбихме Изтока. Време е да се върнем към Изтока.

БГНЕС: Непрекъснато все някой предрича края на света. Философията ви за един нов по-подреден свят?

Даниела Кънева: Вижте, Махатма Ганди е единственият, който в нашата цивилизация показа, че има по-добър път за този свят чрез ненасилие. Той е следвал принципа на индийската външна политика от времето на император Ашока. Същата философия на ненасилието поема след Махатма Ганди и Нелсън Мандела. В ново време, човекът, който събра бунтовниците в Колумбия и в Куба, е Шри Шри Рави Шанкър – гуру, учител, хуманитарен лидер и посланик на мира. Неговата визия за общество без стрес и без насилие обединява милиони хора по целия свят чрез проекти за служба и курсовете на “Изкуството да живееш“. Не случайно сме в едно време, когато тези учители са изпратени в Европа – към белия човек. Защото, ние европейците сме направили много добри неща и те го оценяват, но сме много виновни за мигрантския поток, за блокиране развитието на големи нации в Африка и Латинска Америка. Идва един момент на пренастройване на света. И днес Бойко Борисов е прав, когато казва, че тези хора не можеш просто да ги блъскаш в морето. Трябва Европа да се замисли каква е нейната вина от колониално време, трябва да се изградят някакви центрове и тези държави, откъдето идват мигрантите, да бъдат подпомогнати по места да дават поминък. Между другото, това се отнася и за България. Трябва да създадем един пазар, система, в която висококвалифицираните ни хора не от студентската скамейка да отиват в Западна Европа и по света.

Даниела Кънева за шанса да интервюира редица велики личности:

Господ ме засипа с някакви ситуации, в които става нещо важно за другите хора. Аз нямам никакъв принос, просто се оказвам там, в много случаи сама. Интервюирала съм два пъти Далай Лама. Така се заплеснах по тая индийска земя. Убедена съм, че оттам идва основният енергиен център на света и от Тибет. Мисля, че има нещо, което те тегли да отидеш по-нататък. Като физичка разглеждам света като енергия – положителна и отрицателна и на това равновесие се крепи. Трябва да има един баланс, което завеща Махатма Ганди и затова целият свят ще го отбележи юбилейно догодина – че по пътя на ненасилието хората могат да извоюват своята независимост.

 Даниела Кънева: Форумът 16+1 ни дава шанс да се върнем към Изтока

Фалшивите новини не са изобретени от журналистите, а от политиците, онези, които се борят за пари и власт по света, казва известният ни журналист

От категорията

Йордан Величков: От Филип Димитров до Борисов – всички са виновни за днешния погром

-1468925964.jpg

Не външни сили, българските политици са виновни за бедите ни през последните 30 ...

22 февр. 2019 | 18:42

Кеворк Кеворкян: Фалшив дневен ред

-1462343945.jpg

Гебрев да го направят кавалер на „Ордена на Руколата“, дори с два ордена да го ...

23 февр. 2019 | 10:01

Под повърхността на случая „Дунарит“ – опит за умишлен фалит и присвояване на технологиите

Министър Емил Караниколов несъмнено има информацията по случая-1506492600.jpg

Къде е разковничето на ситуацията може би посочва именно министър Емил ...

23 февр. 2019 | 11:30

Симеон Николов: Кой иска да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора

-1472586819.jpg

Европейските лидери до последния момент така и не разбраха, че отказът от ...

21 февр. 2019 | 18:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


7 юли 2018 | 20:53Поздравявам госпожа Кънева за изказаното мнение!!! В същото време, силно се съмнявам че политическият ни, така наречен елит, ще предприеме подобен завой! Особено като се има предвид, че всички до един са на каишка! Сурвакар, абсолютно прав си!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


7 юли 2018 | 17:03Казаното в интервюто на Д.Кънева е вярно по много причини,които тя пососочва.Найстина е дошло време да се насочим на Изток ,защото той ще ни даде много повече възможности за икономическо и културно развитие отколкото очаквахме от Запада..Нашите промишлени ,предприятия щяха да се модернизират и цялата им продукция щеше да се продава на пазарите в източните пазари.Текстилните ни и хранително вкусови предприятия предлагаха качествени стоки .Те нямаше да бъдат нарязани на скраб ,нямаше да има безработица ,страната щеше да печели от износа на много други наши стоки от оръжейната ни индустрия!Нас Западните ни партньри ни стопираха ,фалираха предприятията ни за да бъдем пазар на тяхната продукция,изтеглиха ни квалифицираните кадри ,без да платят и цент за тяхното обучение! Накратко ,ние българите станахме по бедни 88 90 % отколкото бяхме ,с изключение на 10 % ,от нас.могат да се дадат още аргументи защо загубихме от избрания курс ,но спирам до ту


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.