Европа и Русия могат да оцелеят заедно в Евразия, без да се променят една друга

Дарина Григорова: 9 май е и велика славянска победа над нарцистичен расистки проект

16156 | 8 май 2020 | 11:01

Колкото и да се подменя историческата памет, винаги ще останат кълнове, които да я възродят, на Балканите и в Русия е така


Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Главен редактор на списание ALMANACH VIA EVRASIA. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.

- Проф. Григорова, този път Денят на победата – 9 май, няма да бъде отбелязан по традиционния начин в Москва, няма да видим Безсмъртния полк. Как приемат в Русия този факт? Как очаквате да изглежда Деня на победата в изолация?

- Денят на Победата е отложен, не е отменен. Колебанието е между две дати – 24 юни, в памет на историческия парад на победата от 1945 г. с маршал Георгий Жуков на белия кон по Червения площад. Втората дата е 3 септември и тя е по-вероятна, защото точно два дни преди Путин да обяви отлагането на парада, Думата прие на 14 април Закон за преместването на Деня на края на Втората световна война от 2-и на 3-и септември (капитулацията на Япония). Последната дата е любопитна, създаде известен смут сред някои общественици поради доминантата на далекоизточния вектор. Възприема се като реверанс към Китай, който на 3 септември традиционно празнува деня на победата над Япония. Представете си парад на Победата със Си Дзинпин на 3 септември 2020 г. на Червения площад, а защо не и с китайски военни, все пак е 75-годишнина, какъв символичен удар би бил по САЩ?

Не може да се скрие и глухото разочарование от извънредната промяна на честването (ако изключим въздушното шоу, което не може да замени живото преживяване), особено на фона на Беларус, където парад ще има на 9 май. Едно е да празнуваш Великата Победа от Великата Отечествена война на 9 май, друго е да честваш финала на Втората световна война на 3 септември. Последната дата не е нито сакрална, нито има емоционална връзка с руснаците, има такава обаче за китайците. Съществува предположение, че отмяната на парада е начало на символически “демонтаж” на 9 май (Сергей Переслегин), което едва ли е така, но показва дълбочината на огорчението.

Безсмъртният полк няма как да е на “социална дистанция” и с маски, защото ще стане смъртен. Би било чудно обаче, ако към него през септември се добавят портретите на загиналите лекари и свещеници по време на корона-епидемията, защото лекарският и свещеническият дълг са не по-различни от воинския. Това би придало смисъл на отлагането и спомен за жертвата им.

- В едно интервю казвате нещо, което се запомня: „Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа.“ Това е по повод факта, че на 9 май европейците имат нещо като алтернативен празник. Защо 75 години не стигнаха, за да се доближат тези два празника на европейско ниво, да намерят някаква пресечна точка?

- Капитулацията на нацистка Германия в Берлин на 8 май 1945 г., в 24.00, а по московско време вече 9 май, всъщност показва символичната едновременност на близостта и на невъзможността за сливане между Русия и Европа. Часовата разлика има и мирогледни измерения, 9 май за Европа е денят на въглищата и стоманата (1950 г.), проза и нищо лично, освен въглищата/ресурсите ви. Има две реки в Грузия, чиито корита се сливат в едно, но всяка запазва цвета си, не сливат водите си, но текат в една посока, макар и от два извора. Европа и Русия могат да оцелеят заедно в Евразия, без да се променят една друга. Все пак разликата между 8 и 9 май е един час, а между тях и 3 септември доста повече.

- Историята, свързана с Втората световна война и участието на Съветската армия, се подменя, манипулира, премълчава? Или всичко това заедно и с каква цел?

- За целта ще Ви отговоря с една точна мисъл на Александър Панарин за Запада (Атлантическият свят), който иска да наложи на Изтока (Русия+) “перспективата на догонващо развитие, т.е. вечна зависимост и вечен комплекс на непълноценност. На победителите не им стигат ресурсите на победените, нужна им е безапелационна духовна капитулация, или смяна на манталитета”.
След 1991 година разрушаването на СССР създаде илюзия за безапелационна победа в Студената война на победените Източна Европа и Русия. Източна Европа бе погълната от Съюза на въглищата и стоманата, но Русия след Крим (2014 г.) върна статуса си на велика сила, тоест, отказа да бъде третирана като победена страна. Колкото и да се подменя историческата памет, винаги ще останат кълнове, които да я възродят, на Балканите и в Русия е така. Няма рационална логика, педантичният западноевропеец не може да го проумее при всичките си тинк танкове. Медийният шум, чиновническите резолюции, трошенето на паметници, всичко това е външно варварство, има, разбира се, и надзор над учебниците по история и литература, но той пак остава административно дистанциран, т.е. не е ефективен. Факт.

- Кои са за Вас най-ярките провокации, свързани със събитията, случили се тогава?

- За да не ги изброявам, безчет са, но например тази година на 27 януари, на отбелязването на освобождаването на Освиенцим от Червената армия (защото именно тя освобождава концлагеристите) Полша не покани руския президент. Същият месец и в Израел, на отбелязването на деня в памет на холокоста, Анджей Дуда, макар и поканен, отказа да присъства – пак заради Владимир Путин. Това не е провокация, това е безвкусица. Но важното е, че потомците на жертвите от Аушвиц помнят и 27 януари, и 9 май, и Русия, и палачите, и съдействащите им.

- Не на последно място и заради епидемията сега, се чуват сериозни опасения, че се връщат или предстои да се завърнат тоталитарни практики и режими. Забравена е историята или махалото тръгва към противоположна на неолиберализма посока?

- Посоката на неолиберализма е именно постдемокрацията и нови форми на тоталитарен контрол – на първо време дигитален, което и се тества в условията на карантина. Но се видя, че още е рано, въпреки някои успехи на московския кмет Собянин. Все пак хората живеят офлайн, а не в “облак” и още имат спомен от класическото образование, не са израснали на компютърни игри.

- Какво трябва да си спомним българите на 9 май? Има ли факти, които удобно премълчаваме? И други, които преекспонираме?

- Да помним, че през ХХ век залагаме винаги на грешната страна, донякъде е било и наложен избор, но и липса на гъвкавост и решителност. Да помним, че в концлагерите са избивали и славяни, защото са смятани за получовеци [Untermenschen], т.е. 9 май е и велика славянска победа над нарцистичен расистки проект, в случая нацисткия.

- За една част от българите Съветската армия е освободителка, за друга – окупатор. Изглежда, че въпреки усилията, които полагате историците, това разделение е трайно и непреодолимо. Защо?

- Няма как да се преодолее разделението, защото 9 май не е 9 септември, и обратно. Народният съд е част от денацификацията, но у нас придобива и характер на политически реваншизъм – на насилието до 1944 г. се отговаря пак с насилие.

- Позволете да ви върна към началото на разговора ни, който започна с индиректна препратка към пандемията, засегнала и Русия. Случаите там са изненадващо много, срещнах и понятието Ковид-дисидент във връзка с руснаци, които отричат силата и мащаба на случващото се. Защо според вас Русия бе толкова силно засегната?

- “Ковид-дисидент” е руският вариант на английския “ковидиот”, но не е забавно. Реакциите на хората са като у нас, на крайности, под стрес, под заклинанията на медиите, фиксирани върху страха. Русия прави масови тестове, не крие информацията, всеки може да провери, до вчера 4 млн и 800 хил. руснаци бяха тествани, оттук и голямото число на положителни проби, но колко от тях са носители, болни, и прочее, това е тема за специалист. Проблемът е в т.нар. оптимизация на здравната система и не само. Нещо, което е присъщо и на нас – закриване на болници, липса на медици, с една дума – пазарен дарвинизъм.

- Разбърква ли епидемията политическите карти вътре в страната? Немски кореспондент в Москва отбелязва, впрочем, че каквото и да се случва, Путин няма лично да съобщи на сънародниците си лошите новини? Тази роля е оставена на други.

- Няма как този стрес-тест да не създаде политическо напрежение. Русия не е изключение. Даже се появи шега за “карантината като поправка в конституцията” (Валерий Расторгуев). Засега негативите ги събира Собянин, който има щаб, също в странно юридическо безтегловно състояние като нашия, но пак с фактическо действие. От друга страна, премиерът Мишустин вече оздравява и може да се върне на поста си, т.е. ще балансира кибер устрема на московския кмет. Путин обаче не може да избегне недоволството на руските граждани и това ще се отрази на рейтинга му, докато трае кризата.

- Пандемията започва да влияе и върху геополитическите баланси, напрежението САЩ-Китай расте. Къде е Русия в тази динамика?

- Русия е в положението на “умната маймуна”, която ще гледа как тигрите се бият в долината. Това е спечелено време, докато се съсредоточава по Горчаковски.

- Две прогностични визии се сражават в момента – че след края на пандемията позициите на глобалистите ще укрепнат и другата  – че ще се засилят ролята и значението на националните държави. Вие към коя клоните?

- Аз съм ретро и симпатизирам на националните държави, но не виждам отслабване на глобализацията, а обратното – навлизане в нова орбита на реглобализация.

- Появиха се опасения, включително от руска страна, че Северен поток-2 може и да не бъде завършен. Следите ли този сюжет?

- Не следя енергийните проекти, но едва ли Германия ще се откаже от Северен поток 2. Немската икономика работи, съответно има нужда от енергия.

- Расте напрежението и между България и Република Северна Македония. Има ли изход от споровете, които вече стигнаха до обвинения във фашизъм?

- Няма как да Ви отговоря като историк, защото се занимавам с руска история, а като българка – македонската тема е открита рана за българи, забравили рода и историята си. Изходът е да приемат историческото си българско минало, защото ние отдавна сме приели македонското им настояще. Мога да Ви споделя лични впечатления от общуване с млади северомакедонци. На единия колега (тогава само македонец) на конференция у нас, на която общувахме по европейски на неутралния английски език, като го попитах каква националност е, мълниеносният отговор буквално беше “human being” (човек), аз онемях. Вторият случай вече със северомакедонски млад колега – в разгара на дискусията (този път тя беше на руски език, не бих казала, че е неутрален), та той сам спонтанно изрече: “Разберете се със сърбите и с гърците какви сме!”. Пак онемях, не си давах сметка докъде сме ги докарали тези хора, не им е лесно.От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

„Взгляд“: Защо Тръмп е "безсилен" пред вандалите

Снимка: Туитър-1591121014.jpg

Рано или късно, по един или друг начин, протестите ще приключат, но ...

2 юни 2020 | 21:03

Защо конспиративните теории са толкова успешни - науката обяснява

-1591103509.jpg

От идеите, че ваксините са вредни за здравето, до 5G технологиите и разказите ...

2 юни 2020 | 16:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


9 май 2020 | 17:41БРАВО, ПРОФЕСОР ГРИГОРОВА! ВИЕ НАЗОВАВАТЕ ЕДНА ИСТИНА, ОТ КОЯТО ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ СЕ СТРАХУВАТ И НИКОГА НЯМА ДА НАЗОВАТ, ЗАЩОТО ОБСЛУЖВАТ АНГЛОСАКСОНСКИЯ ИНТЕРЕС, КАКТО ПРАВИЛНО Е ЗАБЕЛЯЗАЛ АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


9 май 2020 | 15:11Честит Ден на победата! Дълбок поклон пред милионите жертви загинали за победата над фашизма и нацизма!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:10Да, честит ден на победата над фашизма и нацизма! Това са реалните стойности в живота.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан Седможилищник


9 май 2020 | 10:11Честит Ден на Победата! Да почетем паметта на всички българи, дали живота си за ПОБЕДАТА! Стихи, музыка и исполнение Александра Харчикова https: www.youtube.com watch?v uPhW0L5ghLo Песня Сергея Курочкина https: www.youtube.com watch?v 3eP_Bzyydyk СТАЛИНСКИЙ ПОЛК #АлександрКолпакиди #ДеньПобеды #СТАЛИНСКИЙПОЛК https: www.youtube.com watch?time_continue 3&v iDiWRC7MpkY&feature emb_logo


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


9 май 2020 | 09:59Боже, колко заблудени има и се очаква от това народ да се роди!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:09Не си далеч от истината!


koko


9 май 2020 | 08:39Чак пък само славянска победа?!?! Според авторката не е имало антихитлеристка коалиция. Лошото е, че българите изтеглихме късата клечка! Жалкото е, че не бяхме на страната на богатите държави, на на страната на тъпите руснаци!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


9 май 2020 | 16:12Докато начело на държавата стоят Тикви като Борисов и подкрепяни от кратуни(като тебе) ,винаги ще издърпваме късата клечка.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:08Хайдеее, кокошият лумпен и той се изписа геополитик! Хайде бегай в герберасткия курник.


Иван Иво Иванов


9 май 2020 | 06:41Проф. Григорова уж е специалист по Русия, но уверено пише за някаква славянска победа? Учудващо...защото 1во славянин не е нито расова, нито дори чисто генетична категория...няма славянска нация, нито славянски народ...това е чисто ЕЗИКОВА категория. Според генетичните изследвания дори руският народ е доволно омесен с уралските угро фински народи (заради което Хитлер не ги счита за арийци), да не говорим за българите, при които сходството с руснаци, белоруси, поляци и пр. нещо от рода на 20%...най близо сме до балканските народи. Отделно от всичко това, в днешна Русия цари пълна ксенофобия към всички завладени във времето народи, дори на нивото на расова, културна сегрегация (лично съм свидетел какви приказки използват за кавказците и жителите на Средна и Източна Азия). Към българите са по ласкави...ние сме фашисти, к ви и прости утки...кирилицата идвала от "македонските земи", и трябвало да ни върнат на Турция, да ни "погалят


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:04Българите са конформисти и гледат да се нагаждат по силните на деня дори за куп мизерни подаяния. Затова търпят повече от 10 години мутри и неграмотници да го управляват. Те постепенно и сигурно закриват държавата България под тъпото бездействие на голяма част от населението. Тогава с какво основание се сърдим на руснаците за тяхното отношение към нас, като неблагодарен народ. Мутрите закриха 3 огромни българо руски енергийни проекта, Костов не допусна Син поток и той отиде в Турция. Ако имахме поне малко национално достойнство и с добри отношения с Русия, сега щягме да имаме втора работеща атомна централа и два големи газопровода. от които щяхме да печелим поне половин милиард долара годишно само от транзит. Сами сме си виновни и руснаците сами са си виновни, че не защитиха социализма и сега реват,че ги притискат. СССР никой не можеше да притиска и с пръст не смееше да ги пипне.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:02И откъде познаваш руската действителност? От руските канали, нали. Аз също ги следя от години , следя и руските сайтове, включително и опозиционни. За подобно отношение на руснаците към нас са виновни и много наши правителства, заели марионетни позиции под влияние на големия, бял брат. Доказваме, че винаги сме се мятали по повърхнистта и на губещата страна. Сатановски и Соловьов руснаци ли са? А защо руснаците да ни уважават, след като показахме, че сме неблагодарници и нагаждачи многократно. Две световни войни бяхме на губещата страна и срещу Русия. Бяхме най силна държава в нашата трета дгържава, когато бяхме със СССР, с чиято решаваща помощ станахме развита индустриална държава на 27 мо място в света първа група развити държави. Сега сме на 53 то в ООН по ИЧР дори извън трета група развиващи се държави. Ние след колко десетилетия ще стигнем БВП от социализма, който преизчислен по международни цени , извън СИВ бе около 200 млрд. долара?


Иван Иво Иванов


9 май 2020 | 08:43Товарищ Степанов, не знам в какви "битки по руски сайтове" си влизал, но аз познавам от 1ва ръка руската действителност от много години. Ксенофобията и "славянското РАСОВО превъзходство" са дълбоко вкоренени не в единични "екземпляри", а в преобладаващото мнозинство от руснаците! Абсолютно негативно съм настроен към всякакви формулировки на другарката Григорова за някаква си "славянска победа" над нацизма, защото с лека ръка се зачеркват всички останали съветски граждани. Множество руски политпропагандатори и в момента твърдят че "не са европейци", и не искат "да са европейци"...от двамата псевдо евреи Сатановский и Соловьев го чувам редовно.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 08:22Само ще се излагаш. Слушал съм и чел нейни интервюта и тя е била винаги много обективна и критична към Русия.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 08:19А къде видя написано от проф.Григорова да говори за славянска раса, за славянски народ? Няма в интервюто такова нещо. Тя говори за славянска победа, защото в нея участвуват руси, украинци, белоруси, поляци, югославяни , чехи, словаци и българи в последната фаза на ВСВ. Няма славянски единен народ и тя никъде не говори подобно нещо, а говори за славянски народи, които са описаните от мен. Има славянски народи, което се определя не от генетика, а от славянските езици, на които ние говорим. Или не си чел внимателно, или умишлено изопачаваш казаното от проф. Григорова. Що се отнася за краен руски национализъм, има го, но той не е ръководещ фактор в Рудия. Лично съм влизал в тежки битки в руски сайтове с подобни екземпляри, но на моя сррана за заставали и много образовани руснаци. Не се опитвай да се състезаваш с проф. Григорова, която е висока класа в знанието за Русия. Само ще се излагаш. Слушал съм и чел нейни интервюта и тя е била винаги мн


Мамелюк


9 май 2020 | 00:46http: www.kouzdra.ru page texts hitl stal 7.html Монтре 20 21 июля 1936 г. В эти же два дня оба министра уладили почти все спорные вопросы и парафировали основные положения будущего советско румынского договора, состоявшие в следующем: 1) взаимопомощь в рамках договоров Лиги Наций (по аналогии договоров с Чехословакией и Францией) должна оказываться не против какой то одной страны, а при агрессии со стороны любого европейского государства; 2) каждая из сторон вступает в действие только когда вступит в действие и Франция (это положение Литвинов не подписал, а Титулеску настаивал на обязательности данной статьи в договоре); 3) советское правительство признает, что для оказания помощи советские войска не могут пересечь Днестр без формальной просьбы королевского правительства Румынии; в такой же степени королевское правительство Румынии признает,


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


9 май 2020 | 00:45что румынские войска не могут пересечь Днестр в сторону СССР без формальной просьбы правительства СССР; 4) по требованию правительства Румынии советские войска должны немедленно покинуть румынскую территорию, отойдя на восток от Днестра, так же, как по требованию правительства СССР румынские войска должны немедленно быть выведены с территории СССР на запад от Днестра16 Поскольку одна из 4 х статей договора не была окончательно согласована, подписание официальное было отложено до сентября 1936 г. Каждый министр должен был лично представить своему правительству текст проекта договора во избежание его предварительной огласки. Советско румынскому договору о взаимопомощи не суждено было быть подписанным. 29 августа 1936 г. последовало неожиданное отстранение Титулеску с поста министра иностранных дел Румынии.......... ......... Так, новый министр иностранных дел Румынии В. Антонеску откровенно заявлял Литвинову, что союзнические отношения его стр


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


8 май 2020 | 23:29Комунистическа Русия е по гадна от фашистка Германия..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


9 май 2020 | 07:52След коко и другия идиоти се обади.Абе ,поне на този ден замълчете!


Незабравка


8 май 2020 | 23:40И не толкова гадна колкото тебе Идиоте!


Мамелюк


8 май 2020 | 23:07И когато нацистите окупират Чехословакия, Полша и Румъния отказват да пропуснат съветски войски, които да защитят Чехословакия, а Франция и Великобритания не само се отказват от договорните си задължения спрямо нея, но и отказват да повлияят на Полша и Румъния за пропускането на съветските войски!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2020 | 14:25Отказът е логичен, след като в предварителните разговори и изявеното желание на Румъния да пропусне съветските войски, Литвинов отказва( по указания от Сталин..." Литвинов не подписал, а Титулеску настаивал на обязательности данной статьи в договоре)").


Мамелюк


8 май 2020 | 23:03Ето как Румъния в крайна сметка е отказала договора според източника на Лулчев: http: www.kouzdra.ru page texts hitl stal 7.html ... Монтре 20 21 июля 1936 г. В эти же два дня оба министра уладили почти все спорные вопросы и парафировали основные положения будущего советско румынского договора, состоявшие в следующем: 1) взаимопомощь в рамках договоров Лиги Наций (по аналогии договоров с Чехословакией и Францией) должна оказываться не против какой то одной страны, а при агрессии со стороны любого европейского государства; 2) каждая из сторон вступает в действие только когда вступит в действие и Франция (это положение Литвинов не подписал, а Титулеску настаивал на обязательности данной статьи в договоре); 3) советское правительство признает, что для оказания помощи советские войска не могут пересечь Днестр без формальной просьбы королевского правительства Румынии; в такой же степени королевское правительство Румынии признает, что румынски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2020 | 14:21Педеруга е баща ти, г_н Никой, а ти си го наследил.Със Сталински изроди и сталински пропагандисти е излишно да се разговаря, а камо ли да се спори.


Господин Никой


8 май 2020 | 20:19Лулчев ти си една лъжлива педеруга ,когато Англия и Франция изоставят Чехословакия и я предават във лапите на Хитлер ,Сталин моли полските педеруги да го пуснат със воиските си да помогнат на Чехословакия . И полските отрепки отказват да пуснат на своя територия Червената Армия .Това първо второ Съветска Русия си взе земите и териториите заграбени от Полските мухльовци през 1919 година и затова Сталин малко преди нападението на Германия над Русия направи това което щеше да направи всеки друг на негово място . А иначе ти си една миризлива путка шляпава и нищо друго .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2020 | 14:38През 1920 г. РККА ( съветската армия)Има версия, че Тухачевски по всякакъв начин възпрепятствал настъпването на Червената армия дълбоко в Европа. На тази основа Тухачевски се счита за германски агент. начело с Тухачевски е разбита пред Варшава.Самият Юзеф Пилсудски Пилсудски в своите мемоари се присмива на Тухачевски и с дълбоко уважение пише за Будьони и неговата Първа конна армия.И ако Будьони или Егоров са командвали тогава Западния фронт, Полша със сигурност е щяла да претърпи съкрушително поражение. А Червената армия, след като се възстанови от полските ресурси е щяла да напредне близо до германските граници.


Мамелюк


8 май 2020 | 19:11Лулчев, не лъжи! Полша и Унгария участват в подялбата на Чехословакия заедно с нацистка Германия. Позорно е, че Франция и Великобритания не воюват срещу Германия както в помощ на Чехословакия, така и след това на Полша. След 8 месеца на т.н. "странна война" идва и позорът на разгрома на войските им само за 45 дни през 1940г. А СССР заема територии до линията Кързън, които след Първата световна война е трябвало са в границите на Русия, което е и коментарът на външния министър на Великобритания лорд Халифакс. А Чърчил признава, че и той би действал по същия начин.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2020 | 14:43Степанов, има всякакви трикове на прпагандата за оправдаването на конкретни политики и действия. Например, някои историци твърдят, че Хитлер е заповядал плана "Барбароса"с цел(представи си!) да спре...евентуалната съветска военна агресия.


Димитър Степанов


9 май 2020 | 12:15Ако СССР бе оставил хитлеристка Германия да завземе цяла Полша с окупираните съветски области, щеше да понесе огромен морален удар върху себе си от собствените си народи и антифашистите от цял свят.Такова нещо бе практически невъзможно СССР да извърши.


Лулчев


8 май 2020 | 20:23"Так, в конце 1935 г. румынский министр иностранных дел вполне осознанно стремился вписать возможный советско румынский пакт в договорную систему между СССР, Францией и Чехословакией и в этом случае, естественно, полагал, что Румынии и СССР следовало бы предварительно разрешить все вопросы, могущие возникнуть в связи с проходом советских войск по территории страны...Итак, действия Титулеску, направленные на сближение с Москвой и выработку договора, встретили по меньшей мере холодную отчужденность в советском НКИДе и неприкрытую враждебность в Берлине. " (Глава 7. Румыния между Германией и Советским Союзом: политика без иллюзий ) http: www.kouzdra.ru page texts hitl stal 7.html


Лулчев


8 май 2020 | 20:15Историческите факти от онова време неоспоримо доказват , че Сталин в този момент разиграва Чехословакия по същия начин, както британците и французите са направили с Полша само шест месеца по късно. Най важното е, че Сталин подкрепя войната в Европа повече от нациста Хитлер.


Лулчев


8 май 2020 | 20:09На 23 септември румънското правителство изпраща нота до Литвинов с предложение да консолидира това споразумение в писмена форма и изразява готовност незабавно да отвори своето въздушно пространство за прехвърляне на съветски самолети в Прага. Чехословашките летища от средата на септември са били готови да получат 675 съветски самолета. Съветското правителство обаче игнорира както румънските предложения, така и апелацията на Бенеш към Москва с молба за пряка военна помощ за защита на независимостта на Чехословакия .


Лулчев


8 май 2020 | 20:07Вечерта на 27 септември министър_председателят Бенеш е поискал от съветското правителство да изпрати 700 бомбардировачи и изтребители в Чехословакия [. Малко по рано Литвинов тайно се е срещал в тайна вила на чехословашкото разузнаване в Швейцария с румънския външен министър. На тази среща министрите се съгласили, че в случай на нападение на Германия срещу Чехословакия румънското правителство ще се съгласи да позволи на 100 000 съветски войници да преминат през нейната територия, както и артилерия, танкове и самолети (тогава Румъния все още не е била съюзник на Германия, а, напротив, се страхувала от германска агресия.


Лулчев


8 май 2020 | 20:00СССР и Чехословакия също са имали договор за взаимопомощ,но СССР верен на приятелите си от фашистка Германия не се намесва и остава Чехословакия в лапите на нацистите и поляците.


Цветан


8 май 2020 | 15:209 май е Ден на победата (СССР и съюзниците над нацистка Германия), но не е Ден на освобождението за страните от Централна и Източна Европа: там на мястото на един тоталитарен режим (нацисткия) се настанява друг тоталитарен режим (сталинисткият). Така че си мисля, че и тези, които отъждествяват победата над нацистите със свободата, и тези, които не признават решаващия принос на СССР за тази победа или я омаловажават, тълкуват историята според собствените си щения и нагласи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2020 | 14:46Цветане, що се отнася до това, което пишеш: "настанява друг тоталитарен режим (сталинисткият)" съм НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН с мнението ти и такава е историческата истина.


Димитър Степанов


8 май 2020 | 15:53Цветанчо, сталинисткият период в Източна Европа приключи след смъртта на Сталин и развенчаване на сталинизма на ХХ конгрес на КПСС от самите комунисти, защото от жертвите на сталинизма поне половината са комунисти. Не обобщавай, че целият период през социализма бе сталинистки. След разгрома насталинизма в България няма загинали хора по политически причини. А сега тези 10 години не са ли авторитарен режим на Борисов?