Дарина Григорова

Ердоган ще отиде в Москва, а не обратното. Русия е в по-силна позиция

Дарина Григорова: Не НАТО, а Русия е сдържащият фактор за Турция спрямо България

84586 | 2 март 2020 | 22:34

За свободна България отговорността е наша, не на външни сили. Ако Сан Стефано е руски проект, Берлинският договор е европейски и най-вече британски проект в полза на Турция. Ние може да имаме комплекси към Берлинския конгрес, но великите сили имат свои, н


Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Главен редактор на списание ALMANACH VIA EVRASIA. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.

- Проф. Григорова, навършват се 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор, когато България реално се завръща на европейската карта. Оттогава насам, официално или не, българите празнуваме, защото носим датата в сърцата си. И все пак винаги се намира някой, който да припомни, че не сме се освободили със собствени сили. Защо е това нихилистично припомняне?

- Паметта може да бъде нихилистична, както казвате, но може да бъде и благодарна, че не сме били сами, а е имало кой да застане зад нас и да воюва с нас за България, и това е Русия. Проблемът е какво правим с вече свободна България? Защото тук отговорността е наша, а не на външни сили, както предпочитаме да се извиняваме, пак нихилистично.

- Вашият отговор на въпроса: можехме ли сами да постигнем своята държавност през ХIХ век?

- Категорично не. Но можехме поне да се опитаме, какъвто замисъл е имал Левски. Априлското въстание е красиво отчаяние и саможертва на фона на масово “затворените кепенци”. Историческата реалност е, че няма балканска страна, самостоятелно постигнала държавната си независимост си от османски гнет – или след руско-турски войни, или след намеса на Велики сили.

- Сан Стефано нямаше да се случи, ако не беше Възраждането, национално-освободителното движение, Априлското въстание. Българите сме способни на национално усилие. Умеем ли обаче да ценим собствените си и чуждите постижения?

- Сан Стефано нямаше да се случи, ако не беше Руско-турската освободителна война (1877–1878). Априлското въстание (1876), Българската екзархия (1870), това са велики епизоди от Възраждането като национално-обединителен процес  - обединителен, не освободителен, ако говорим за български усилия и резултат. Свободата и възраждането на третата българска държавност идват само и единствено след военната намеса на Русия. Защото Възраждане е имало и в Македония, и в Тракия, и в Северна Добруджа… къде са те сега и къде щяхме да сме ние?  

- Какви интереси имаше Русия в 12-ата си война срещу Турската империя?

- Каквито има и в предишните руско-турски войни, максималистичната цел е Истанбул да стане пак Константинопол, Света София от джамия пак да стане православен храм, Босфорът да е под руски или руско-европейски контрол, турското пространство да е в Азия, не в Европа. Константинопол за Русия е като Сан Стефано за България, душевен блян с духовни, геополитически и културни измерения. Покровителството и защитата на православните народи е част от външнополитическата доктрина на руската империя и съпътства всички руско-турски войни. Имаме общи интереси.

- Как идеалът на Санстефанска България предопредели историята ни през ХХ век?

- С един идеален резултат от истинско българско единение: Съединението (1885), последвано от две национални катастрофи (1913, 1918), с възвърната Южна Добруджа (1940), но загубени Македония, Западните покрайнини, Тракия… Ако измерваме в историческо време. Но тъй като Сан Стефано е национален идеал в основата на третата българска държава, той ще е част от нас винаги като нещо, осъществено за три месеца, а после живеещо свой, митичен живот, противно на историческата и житейска съпротива срещу него. Ирационално, символично, но докато има българи, ще я има и тази Санстефанска мечта.

- След Сан Стефано идва Берлинският договор и временното споразумение между Русия и Турция претърпява болезнена за българите ревизия. Намесата на Великите сили се оказва от огромно значение. Този факт ли създава съвременните комплекси, че сме безсилни пред интересите на големите държави? Все чакаме някой друг да свърши нашата работа, все се надяваме на Голям брат, независимо кой е той.

- Ако Сан Стефано е руски проект, Берлинският договор е европейски и най-вече британски проект в полза на Турция. Ние може да имаме комплекси към Берлинския конгрес, но великите сили имат свои, не по-малки комплекси от Сан Стефано. Основателят на паневропейската идеология, която е в основата на ЕС, австриецът Ричард Куденхове Калерги, в своята доктрина “Паневропа” (1923) обръща специално внимание на Сан Стефанския мирен договор от 3 март 1878 г., наричайки го: “апогей на руския поход на Запад”. Куденхове-Калерги не възприема руската армия в Париж след победата над Наполеон за “апогей на Запад”, а именно Сан Стефано. Само идеята за легитимиране на мощна православна славянска държава на Балканите, каквато е Санстефанска България, се дефинира като заплаха за Запада. Оттук и съюзникът за Европа също се променя по думите на Куденхове-Калерги: “именно тогава Европа внезапно осъзнава руската заплаха и разбира, че турската опасност изчезва и на нейно място идва руската. Затова Европа като един застава на страната на Турция срещу Русия и на Берлинския конгрес обезсилва руската победа”. (1)

- От години сме свидетели на опити за пренаписване на историята. Виждате ли такива опити и по отношение на 3 март?

- Историята се пише и дописва постоянно, а “пренаписването”, за което питате, вероятно е променливата политическа конюнктура, която повече се отнася до публичното осмисляне на 3 март и по-малко до професионалните историци, чиито дискусии са извън общественото полезрение. Дали ще е премълчаване по подразбиране на ролята на Русия, когато се чества “Освобождение” в безвъздушното пространство, без да се уточнява от какво (сакън, да не се произнесе “турско робство”, но поне “османско владичество”), нито кой е освободителят, нито как (все пак руско-турска е войната).

 

Другият похват е размиване на Русия с безкрайното изброяване на народи от руската империя, но не като част от “руската армия”, водена от руски император, а с внушението за коалиция от независими държави, сред които по случайност или по користолюбие е попаднала и Русия. Има и една опорка, 3 март като Брест-Литовск (1918), празник за русофобите, изтъкващи “неоценимото” българско участие в делегацията срещу съветска Русия, и празнуващи орязването на почти една трета от руските територии, което всъщност е болшевишкият финал за Първата световна война. На въпроса как празнувате тази “победа”, след като за нас, за България следва Ньойският договор, т.е. национална катастрофа, отговорът е, да, но Русия губи! Русофобска логика, своеобразна.

- Рязко ви връщам към настоящето. Тези дни сякаш сме изправени пред военен сблъсък между Русия и Турция на територията на Сирия. Каква е вашата прогноза за развитието на този конфликт?

- Не е за първи път, спомнете си за сваления руски бомбардировач и застреляния руски пилот след катапултирането му от “сивите вълци” (ноември, 2015), както и убийството на руския посланик в Анкара (декември, 2016). Впрочем и сега се сипят заплахи към сегашния посланик на Руската федерация по официални данни и от двете страни. Доколко ще успее Русия да деескалира това напрежение, защото това е целта й, ще видим. Не случайно Ердоган ще отиде в Москва (планира се за 5 или 6 март), а не обратното, тоест Русия е в по-силна позиция. Сложен руско-турски баланс, но по силите именно на руската дипломация, която успява да балансира в тази изменчива ситуация.

- Какви рискове за България крие изостряне на отношенията между Анкара и Москва? НАТО вече изрази подкрепа за Турция. Ще остане ли Путин в изолация?

- Подкрепата на НАТО за Ердоган е декоративна откъм ефективност, но символична – за пореден път североатлантическият алианс защитава ислямистите, които си партнират с Турция на територията на Сирия срещу суверенната сирийска държава. Русия в този случай не е в изолация, обратно, в самия център на конфликта е, има военна база на Средиземно море и подкрепя сирийската светска власт.

 

За нас всеки конфликт в съседни държави е рисков предвид виртуалната ни гранична ограда с визуализирана тел. Но докато Турция е заета в Близкия Изток, каквито и отношения да има с Русия, топли или студени, няма да може да бъде активна на Балканите. И не НАТО, а Русия е сдържащият фактор за Турция спрямо България – пак независимо от руско-турските отношения.

- Европа е изправена пред ново мигрантско нашествие, което на този етап заобикаля България. Защо? На какво се дължи фактът, че бежанците биват насочвани към Гърция?

- Трябва да попитате стопанисващите мигрантските канали, защото маршрутите не са хаотични, а следват своя инфраструктура и напомнят по прецизност на организацията на военна операция. ЕС на това поле играе “обратен мат”, или помага на Турция да залее Европа с неоевропейци, с малки изключения като Себастиан Курц и може би – засега словесно повече, Макрон.

 

Колкото до нас, вероятността Турция да прати мощен мигрантски поток през България не е голяма поради наличието на български турци на предната линия, от една страна, и поради евентуалното продължение на “Турски поток” през Балканите, от друга. Но като инструмент за шантаж спрямо ЕС мигрантите задълго ще са коз в ръцете на Турция, но да не забравяме –благодарение на ЕС (справка Либия).

- България се опитва в последните години да поддържа добри отношения с всички – с Брюксел, Анкара, Вашингтон, Москва. Възможно ли е подобна гъвкавост да осигури просперитет за страната ни в нестабилното време, в което навлезе светът?

- Гъвкавост или огъване пред чужди интереси? България играе подчинена роля или реактивно действа след събитията, няма постоянност и яснота в следването на националните ни интереси. Има сервилност, дали ще е “спасиба галяма”, или “парле ву франсе”, или действия след поощрения на посолство на улица със специфично название на рогато животно, това не е гъвкавост.

 

Вие хубаво изброявате столици на големи сили, да си речем пак, малки сме, няма как да не се съобразим, но какво правим с провинциалните сили като западнобалканско северомакедонско Скопие например? Същото. Прегъвкавост. Или синдромът на конака: “Какво ще кажат в конака” е “гъвкаво” поведение от 40-те години на ХIХ век, описано от руския пътешественик Виктор Григорович: “Моето пребиваване в София ще запомня с пълното отчуждение на тези, които просто питах за едно-друго. Като се започне от даскала, който вероятно не искаше да накърни своя престиж пред конака заради разговор с русин, та се стигне до самия ханджия, т.е. съдържателя на хана, всички счетоха за по-изгодно да нямат никакви връзки с мене, защото, както се изрази един от тях, какво ще кажат за това в конака?" (2)

(1) Рихард Николас фон Кудехнове-Калерги. Пан-Европа. М., 2006, с. 39

(2) - Виктор Иванович Григорович. Очерк за пътешествието ми из европейска Турция (1844–1845 г.). – В: Руски пътеписи за българските земи ХVII – ХIХ век. София, 1986 г., с. 241.


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Russki


19 март 2020 | 03:10Дарина Григорова Троянски кон. Не вярвам.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


7 март 2020 | 23:29Краха на ЕС може да бъде бърз и ефективен, след напускането на Англия, което ще бъде от полза за народите на Европа. Но американците едва ли ще позволят това да се случи, защото чрез ЕС Вашингтон, контролира и експлоатира Европа в свои интереси. Следователно, крахът на ЕС ще бъде дълъг и болезнен за европейските народи. Всеки е наясно, че европейският политически елит е купен от американците и ще отстоява ЕС до смърт, дари да се наложи да жертва България и част от Гърция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


3 март 2020 | 19:05Много точно казано от Дарина Григорова ,защото и аз съм го писал много пъти .Че гарант за нашата сигурност са не педеругите от ЕС и миризливите бизони от САЩ а братска Русия ,която няма да позволи и един сантиметър от нашата територия да бъде завладяна .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


4 март 2020 | 00:03Чак пък 1 см. не ми се вярва. Българоубийците от ГРОБ, вече харизаха цели километри, а не сантиметри на турция, при построяването на великата пилешка оградка. Хората от граничните райони не могат да достигнат до земите си, щото умниците мутри им оставиха земите зад оградата. В България останахме каже речи 1 млн. истински българи, мислиш ли че Путин би си мръднал пръста за останалата паплач от 5 млн.?


Николай Попколев


3 март 2020 | 17:23Другарко, срам ме е от Вас! Чудя се какво преподавате в СУ? Що не се изнесете в Евразия?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


4 март 2020 | 17:57Ти трябва ,не умната и млада професорка от СУ"Св.Кл.Охридски" да се изнесеш от България заедно с цялата герберска неграмотна паплач .Аз съм историк завършил нашата Алма Матер и мога смело да потвърдя че всичко написано от проф.Дарина Григорова е абсолютна истина от научна гледна точка!


Петър Петров


3 март 2020 | 21:45Може да те е срам колкото искаш! Може да се прекръстиш на Попсрамев, но какво преподава госпожата и къде ще ходи те интересува толкова колкото нас ни интересува в коя дупка го взимаш!


Иван Димитров


3 март 2020 | 20:45Господин ПОПко...,знаете ли,че дебилите в България с вас вече са над 80%.


Господин Никой


3 март 2020 | 19:21Понеже си неграмотен и тъп безродник ще ти преподам малко история за древните Българи .Преди на 6700 години се е зародил Българският народ във Евразия и по точно в средна Азия .А първата държава на древните Българи е основана преди над 5500 години пак там .Защото там във Евразия са се зародили най велите цивилизации на света ,като Китайската Индийската ,Персийската към която спадаме и ние Българите .Там във Евразия е минавал и търговският път на коприната и нашите древни деди са взимали солидни такси за да пропускат колоните от кервани на чуждите търговци .Там във Евразия е имало такива напреднали икономически държави включително и Българската ,за което твоите пикливи западняци са могли само да мечтаят ,защото по това време те са ходили по блатата на европата облечени във овчи кожи и са говорели на жабешки език .Така че ти се омитай към гей европата защото там наскоро ще е парадът на содомитите и зоофилис


Mari Paunova


3 март 2020 | 15:44Точно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


3 март 2020 | 14:18Точно, а сащ са ръжена да ни смачка турция


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


3 март 2020 | 13:21Сладка руска матрьшка е Даринка.Господ здраве да и дава, а Кремъл рублички!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


7 март 2020 | 13:06Лулчев, за центове и майка си ще продадеш....


Галилео Галилей


3 март 2020 | 12:55ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДАРИНА! БЪДЕТЕ ВСЕ ТАКА БОРБЕНА И БЕЗПОЩАДНА СПРЯМО ФАЛШИФИКАТОРИТЕ И МАНИПУЛАТОРИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


3 март 2020 | 12:19Как НАТО изостави Ердоган в Сирия да бъде разкъсан от руснаците https: pogled.info svetoven kak nato izostavi erdogan v siriya da bade razkasan ot rusnatsite.113906 03.03.2020, 06:16 Александър Заполскис


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


д2р


3 март 2020 | 12:05Наи после реалистично, познавателно и неполитизирано интервю!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


3 март 2020 | 06:17Ами не е ли редно освен на Русия, да благодарим и на другите "велики сили" за Берлинския конгрес? И специално на бившата империя "Великобритания", която преди да угасне едвам устиска против Аржентина, щото на ония им свършиха противокорабните ракети, доставени от Франция? Поне символично някои "европейски" страни заслужават кофа черна боя, да се сещат, че не сме забравили.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.