Да опаковаш паметника на Съветската армия ала Кристо е диагноза

Дарина Григорова: Изявлението на Външно постигна крайната си цел – фобия в Русия към България!

24149 | 5 септ. 2019 | 13:03

Президентът няма как да е реален водач поради силно ограничените правомощия, но би могъл да сплотява нацията, както и да е другото лице на България навън. Дребна, но все пак утеха за момента, защото имаше и обратни случаи.


Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Главен редактор на списание ALMANACH VIA EVRASIA. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.  

- Проф. Григорова, народите често разкрасяват своята история, за да повдигнат националното си самочувствие. В случая със Съединението от 6 септември 1885 г. сякаш няма какво да се разкрасява. Българите със собствени сили, последователно и дръзко извършват феноменален акт преди 134 години. Съгласна ли сте с това твърдение?

- Да, Съединението на Княжество България с Източна Румелия е единственият пример от новата ни българска история за изцяло българска победа – и военна (отблъскването на сръбската агресия), и политическа (признаването му от великите сили), и нравствена (българи се завръщат при българи). Правото и правдата са на наша страна в този случай, единствен обаче.

В останалите драматични за Балканите и света военни сюжети ние не успяваме да отстоим военното с политическото и с нравственото, и оставаме зависими от външни сили.

Впрочем, има още един пример от новата ни история, който светло мъждука в историческата ни памет – спасяването на българските евреи. Въпреки Хитлер, напълно безсребрено, не срещу откупуване, каквито единични случаи е имало по време на Втората световна война. Тук обаче нравственото не съвпада изцяло с политическото, защото е в синхрон с позорните Закон за защита на държавата и Закон за защита на нацията. Видим е разломът “народ-политици”, който се задълбочава като тенденция, почти необратима днес.

- Какъв ще е най-краткият урок за 6 септември 1885 г., който вие бихте преподавали задължително на младите българи?

- Най-трудният за изпълнение – забравете дрязгите, можем да се съберем на една поляна, но нека да е българска поляна, а не чуждопоклонническа. В чужбина има един странен емигрантски страничен ефект – българи не се обединяват с българи, а се пазят един от друг, за да не си сторят някоя мръсотия просто така, за спорта. Това са ми го споделяли не само близки, роднини, но и приятели, принудени да живеят навън. Видиш ли българин, трай си или бягай! И това е болка от опит, странен опит. Поне тук да не сме такива, за да има къде да се върнат.

- Съединисткият акт, който обединява Княжество България и Източна Румелия, е толкова значим в българската история, че е основата на най-силното политическо послание: „Съединението прави силата“. Това го четем върху сградата на Народното събрание, беше дори девизът на българското Европредседателство. Силна ли е България днес? С какво? Прогонва или привлича своите граждани? Не се ли е превърнало силното послание в обикновена пропаганда? В клише?

- Много е важно да се знае съединението в името на какво е, а оттук и на кого дава сила? Съединение срещу “комунизма” 30 години след преврата, или съединение на шуробаджанаци срещу закона – вечният български преход, или съединение за общ проект, с грант или без?

- Как си обяснявате, че преди 134 години българите са успели да извършат едно дело, което определяме като „мирна революция“, като „звездния миг на България“ (проф. Андрей Пантев), а потомците им днес масово са обладани от апатия и безверие?

- Апатията е болест на духа, която се поддържа от масовизирания песимистичен образ на България в медиите. Черните новини се изтъкват, докато примерите на добро, сторено от българи – дали на световни олимпиади, на световни сцени или академични форуми и открития, у нас и навън, това се премълчава. Внушението е, спасявайте се поединично, терминал 2 и прочее европейско гурбетчийство. Бедата е, че преходът създаде подобие на елит, който се чуждее от българското, от народа, живее в затворени квартали, в частни болници и училища, съществуващи повече за сметка на държавните. Този “елит” е позволил на чужди компании да изнасят българско злато за сметка на катастрофически екологични последици, и внася европейски боклук, чието изгаряне  дишат българите. Злато за смет. Много са примерите, които могат да отчаят и най-ведрия човек. В същото време на нашата земя само българинът може да оцелее въпреки всичко, факт.

А що се отнася до безверието, то също е резултат от възпитанието на духа. След 1944-а атеизмът не минава безнаказано. Но забележете, след 1989-а не се въведе християнско, православно образование и възпитание в училищата ни. Тук не ни е виновен комунизмът, това е приспиващата либерална идеология, посрещната доброволно като “европейска ценност”, и едва когато придоби извратени форми с Истанбулската конвенция сепна българите.

- На българската историческа сцена в целия период около Освобождението и Съединението са активни редица българи, които наричаме герои, а на съвременен език – лидери. Кои са героите на Съединението някога и имаме ли лидери днес?

- Не мисля, че “герой” и “лидер” са едно и също, напротив. Националният герой мисли за общото и се жертва за него, докато т.нар. лидер е либерален индивидуалист, който използва и управлява/мениджира общото за лични цели – кариерно израстване. Това са объркани, антиценности. Най-големият герой от Съединението за мен е генерал (тогава майор) Данаил Николаев, роден в Бесарабия (земя на българи, поучили убежище в Русия, бягащи от османските поробители, запазили патриархалното трудолюбие и достойнство) и българският безименен войник.

 

Днес има лаборатории за лидери, инкубатори на бройлери с чиновническа – местна или глобалистка закваска, но без национален хоризонт. Президентът няма как да е реален водач поради силно ограничените правомощия, но би могъл да сплотява нацията, както и да е другото лице на България навън. Дребна, но все пак утеха за момента, защото имаше и обратни случаи.

- Със Съединението България печели и територия, и население от близо 900 000 граждани. А в последните години страната се изпразва с бързи темпове. Може ли една нация да просперира, ако се гордее само с миналото си, но не и с настоящето?

- Ако на останалите тук българи се даде надежда... Елементарното, да се спазва закона, да не се краде (пардон, усвояват средства) безогледно, антиестетично и вредно, да не се умъртвяват “доброволно” прасета, кози, пчели и прочее поминък кой знае защо само на дребните собственици – сиромаси или работяги. Ако училището и армията станат престижни – с възпитателни функции в името на общото. Не е нужно много, но тогава и 2 милиона да сме, ще се възродим. Малко ни погубва, но и малко ни е нужно, за да се изправим. И причината е вътрешна, защото външните сили се възползват, подстрекават, оказват натиск, но последното решение и отговорност е наше, на нашата власт, за която пък даваме или не даваме нашия глас.

- Националният ни празник вероятно ще разбуди и геополитически страсти и полемики. Ще бъде припомнено, че руският император Александър III е бил противник на Съединението, а Великобритания е била единствената Велика сила, подпомогнала акта. Вие как ще коментирате тези факти?

- Ще допълня казаното от Вас – да, Русия е против Съединението, но руският цар не допуска турските войски да преминат южната ни граница, която е оголена заради западния фронт със сърбите и представляваме лесна плячка (справка Междусъюзническата война и не само).

- Няма как да не засегнем проблема за разединенията в българското общество. Най-устойчиво те вървят по линията Русия, Путин, Съветска армия, освобождание, окупация. Доскоро те бяха най-вече на ниво публичен дебат. Как си обяснявате обаче институционалната реакция на българското Външно министерство по повод изложбата „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, организирана от руското посолство?

- МВнР признава “приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа”. “Принос” е доста меко казано, защото принос имат съюзниците, а основната решаваща роля е на Съветската армия. Все пак нямаше официална благодарност към САЩ за “победата над нацизма”, каквато изрече германският президент.

Квалификацията “половин век репресии” от “съветските щикове” удобно забравя за денацификацията, общоевропейска политика, част от която е Нюрнбергският процес и Народният съд у нас. Репресии има, но изложбата не е за тяхна възхвала. Българи доносничат за българи, отговорността е повече на българското общество, отколкото на “тоталитарната система”.

Да “съветваш” руското посолство относно термина “освобождение” на официално равнище, разглеждайки го като “съмнителна историческа теза”, е неуместен тон. Защото тогава може да се откажем от Южна Добруджа, която остава в рамките на България – победена държава, благодарение на СССР, на същите тези “съветски щикове”, към които Борис III е имал друго отношение за разлика от съвременните ни творци на външната ни политика.

Друг е въпросът, че тази изложба можеше да е по-сполучлива и далеч повече приветствана на 8 май 2020 г., когато Европа ще празнува 75 години от освобождението си от нацизма – цяла Европа, не Източна, както се изтъква в заглавието.

Но ако само название на неоткрита изложба така травмира МВнР, защо официално се мълчи за паметника на американските летци, бомбардирали София, пред американското посолство?! Или това се приема безропотно като нещо естествено, че да си има и веществен мил спомен. САЩ и СССР са съюзници срещу Хитлер, но съветски самолети не хвърлят бомби по български градове. Ще кажете, ама ние не сме им обявявали война. Да, така е, и това не е случайно. Ние не прекъсваме и дипломатическите си отношения със СССР до 5 септември 1944 г., прекратени по съветска инициатива. Но сме военен съюзник на Германия.

За съжаление, съдейки по бурната медийна реакция в Русия по повод изявлението на МВнР, което само по себе си не е изненада за нас и едва ли бихме му обърнали такова внимание, за руското общество то има ефект и постигната крайна цел – фобия към България. Когато не можеш да унищожиш русофилията на българите, заличи българофилията у руснаците. И това работи.

- В парка Трептов в Берлин паметникът на Съветската армия си стои и няма дебат дали да бъде махнат. Паметникът в София е оскверняван, превръщан в американски комикс и е непрекъснато атакуван с предложения да бъде местен, демонтиран. Кандидат-кметът арх. Борислав Игнатов също влезе в публичния дебат с летящ старт, като го превърна (на думи) в архитектурна сатира. Как си обяснявате резкия контраст между Берлин и София?

- Да опаковаш паметника на Съветската армия ала Кристо, само и само за да не го виждаш, това е интересна диагноза – за тези, които празнуват на 22 юни, а скърбят на 9 май. Дебатите у нас са тяхно дело, малко са, шумни са, хронично е. Съветската армия с цената на огромни жертви както на военно, така и на цивилно население, освобождава концентрационните лагери, спокойно димящи в Европа до края на войната, и неутрализира нацизма на европейския континент за дълъг период.

Има обаче и друг момент, обясняващ непоносимостта към съветското, и рефлектиращ върху споровете за паметника: влизането на България в съветската зона на влияние и социалистическия блок с всички последствия. Също резултат от войната. Оттук 9 септември и 9 май за нас не са едно и също.

- Известно е, че историческата наука не работи с условно наклонение. Все пак, „ако“ не беше съветската армия, каква предполагате щеше да бъде съдбата на съединена България?

- Благодарение на СССР България запазва присъединената през септември 1940 г. Южна Добруджа, въпреки че е победена страна.

Колкото до “ако не беше съветската армия”, тогава нацистка Европа щеше да има съвсем друг облик, а ние нямаше да сме сред “арийците” на Третия райх (справка, съдбата на евреите в Македония). Или може би сте забравили какво е отредено за славяните от Хитлер?От категорията

Анализът на ИСА: Главният прокурор с активност, която променя средата в България

Анализът на ИСА, февруари 2020-1582896071.png

България е в своеобразно менгеме между велики сили и геополитически фактори. Не ...

28 февр. 2020 | 17:38

Боян Чуков: Ердоган блъфира с бежанците, иска да сплаши европейците, за да го подкрепят

Боян Чуков-1578822608.jpg

"Редица източници от терена информират, че една голяма част от бежанците ...

28 февр. 2020 | 15:45

Кеворк Кеворкян: Тържества на дъното

-1491073245.jpg

Дали има някакви неустойки в договора за Ф-16/70? Този въпрос не издава някакъв ...

29 февр. 2020 | 11:16

Проф. Андрей Пантев: Прошката

Проф.Андрей Пантев: Прошката -1582924329.jpg

”Да се греши е човешко – да се прости е божествено!” Тази мъдрост не е ...

28 февр. 2020 | 23:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Костов


7 септ. 2019 | 10:02Мдааа... А ако не беше СА, тогава може би не само Южна Добруджа, но и Охрид, Скопие и Солун щяха да бъдат български....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


7 септ. 2019 | 23:15Чуваш ли де какви ги говориш. Как победена страна ще вземе от Югославия, която е с победителите. Ако не беше СА щяхме да загубим Южна Добруджа и България щеше да е до Асеновград и Бургас и то гарантирано.


Димитър Степанов


6 септ. 2019 | 12:45И в Русия има много простотия, която се поддава лесно на манипулации. Много пъти съм им набивал канчетата. Те казват вие ни предадохте с НАТО. Аз ги контрирах и им заявявах, че техните мерзавци Горбачов и Елцин предадоха СССР, социалистическата система, нашите соц.държави, Закриха СИВ, Варш.договор и сами ни тласнаха в НАТО. Тогава умните от тях се съгласяваха. Заявих им ,че Царска Русия е играла срещу нас, а СССР винаги ни е помагал. Един много подготвен руснак ме защити и потвърди, че съм прав и че Царска Русия прави заради сърбите огромни гафове срещи нас и собствените си интереси. Той заяви, че в 1916 та България предлага на Русия да ни помогне за Македония и ще бъдем с Русия, но Русия се олива и Германците приемат условието. Накрая заяви, че Русия е виновна за ориентацията на България с Германия в двете свет. войни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


6 септ. 2019 | 08:10Дъщеря ми играе на майнкрафт и наскоро се случи да и помогне едно рускинче :))) като разбра, че е от България и много и се зарадва, ей така, веднага се зае да и помага да не и разрушат къщичката. Първите и думи бяха "давай дружить"! Връзките, които свързват българи и руси са нерушими с обикновена пропаганда, те са духовни и не могат да бъдат прекъснати лесно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


6 септ. 2019 | 08:02FuckEU, това е целта, но на практика не се получава... като отидеш в Русия, те посрещат доста топло, с лека насмешка, като разберат, че си българин :))) ... Братушка, братушка викат... нато, а? Като цяло си ни приемат за свои, а и не са глупави да подават лесно на пропагандата, която е в пълна пара и при тях, и там има много платени тролове, но като цяло, към нормалните българи си имат топло отношение. Още повече, че не са войнствено настроени към нас и като подходиш към тях с уважение и те са доста уважителни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 септ. 2019 | 23:44Време е така наречените интелектуалци и двата трима от останалите журналисти, да спрат да пишат каквото и да било. Единственото спасение е да призовават народа към въстание!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


6 септ. 2019 | 00:39Наясно съм и го повтарям много години. Въпроса е, че ножа е опрял до кокала и е време наричащите себе си елит да започнат да пробуждат населението.


Димитър Степанов


6 септ. 2019 | 00:36Кой народ да прави въстание бе, приятелю? Този дето 20 години избира мутри да ни управляват ли? Не е ясно нивото на количествените натрупвания, за да настанат качествени изменения, както казват марксистите.


Лулчев


5 септ. 2019 | 23:01Е, за каво "освобождение" иде реч, когато става въпрос за защита на интересите на Сталин, респ. на СССР?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


6 септ. 2019 | 23:37"Интересите" на България ли?По_точно на Сталиновата България, която стана колония на СССР.Съвсем естествено е, че Сталин ще си пази колонията.


Димитър Степанов


5 септ. 2019 | 23:50А интересите на България да не бъде орязана жестоко , както от юг,така и за Южна Добруджа кой ги защити?


Лулчев


5 септ. 2019 | 23:0070 лет Ялтинской конференции: как жили и что пили Сталин, Рузвельт и Черчилль? Ровно 70 лет назад, с 4 по 11 февраля 1945 года, состоялась известная в истории Крымская конференция. Совещание глав трех союзных держав И. В. Сталина (СССР), Ф. Д. Рузвельта (США) и У. Черчилля (Великобритания) проходило в Ялте, в Ливадийском дворце. На тот момент военные действия продолжались только на территории Германии, и исход войны для государств антигитлеровской коалиции был очевиден. Целью конференции стало согласование окончательного разгрома фашистской Германии, а также принципов послевоенного устройства Европы...В ходе конференции были решены вопросы по созданию ООН. Сталин добился включения в организацию не только РСФСР, но и Украины и Белоруссии, апеллируя к тому, что на территории именно этих стран произошли самые значительные разрушения, не говоря уже о людских потерях. СССР добился укрепления своих позиций в Польше, Чехословакии, Румынии, Болг


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 септ. 2019 | 16:47И какво излиза? Тъпакът Елцин назначил ...Путин?


Лулчев


6 септ. 2019 | 23:40Нищо не предлагам, само цитирам документ!!! Нещо се изнервяш като стане въпрос за интересите на Сталин...))) Това нещо комунизмът наистина е заразна болест, водеща до проблеми с психиката.


Димитър Степанов


5 септ. 2019 | 23:53А ти какво предлагаш,да не си защитават интересите ли и да бъдат тъпаци като Горбачов и Елцин ли?


Лулчев


5 септ. 2019 | 22:59Четете историята, Дарина и не пишете лъжи!!! ..."В течение столетий правители России мечтали получить контроль над турецкими проливами (Босфор и Дарданеллы), соединяющими Черное и Средиземное моря. В 1915 г., в разгар Первой мировой войны, в которой Турция выступала на стороне Германии и Австро Венгрии, Великобритания и Франция пообещали поддержать стремление России закрепить за собой проливы и прибрежную зону Турции как территории, входящие в сферу российского влияния. Однако в ноябре 1917 г. при поддержке Антанты случился февральский переворот, и это секретное соглашение утратило силу. В ноябре 1940 г., во время советско германских переговоров в Берлине, Молотов по указанию Сталина настаивал, чтобы Болгария, турецкие проливы и весь регион Черного моря вошли в советскую сферу влияния... Источник: https: rua.gr greece history 15189 stalin planiroval zakhvat chernomorskikh prolivov.html "


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 септ. 2019 | 16:51Пофесор Григорова си заработва парите с участие в хибридната война, така, както правят всички кремълофили и уайтхаусфили в България. В продължение на 7 8 години съм пътувал в Русия по работа, по времето на социализма и по време на перестройката. Знам много за механизмите на властта и народопсихологията в тази страна от преки контакти с най_различни хора от различни съсловия.Да ми прави внушения една пикл@ не си стува.


Димитър Степанов


6 септ. 2019 | 00:19Не учи проф. Григорова, не си и на нивото. Тя това го знае по добре от теб, защото е един от най добрите русисти. Естествено, че винаги ще имат интереси. Само глупаците Горбачов и Елцин нямат държавни интереси, а само лични. И какво доказва това,че Русия има интереси? Това не доказва, че е работила срещу нашите интереси в 1878. и 1944, напротив техните интереси са съвпадали с нашите.


Димитър Степанов


5 септ. 2019 | 23:47Това е стара русофобска мантра. Да, Русия винаги е имала интереси на Балканите , но освобождавайки ни работи и за нашите национални интереси. Факт. Да, СССР е. имал интереси на Балканите, но защитава нашите национални интереси и ни спасява от трета национална катастрофа. Факт. А Западът също има интереси на Балканите, но нито ни освободи от Турско иго, нито ни защитаваше на Парижката конференция.Факт. Както се казва коментарът е излишен.


Лулчев


5 септ. 2019 | 22:53Дарина Григорова, пишете си каквото искате, това е занаят, но може би сте забравили или се правите, че не знаете това, че българите не са славяни?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 септ. 2019 | 15:56Ако днешните българи говореха на турски, турци ли щяха да бъдат?


Димитър Степанов


5 септ. 2019 | 23:35Аспаруховите българи не са славяни, но сегашните говорят славянски език, което значи че са славяни. Или нашият език не е славянски, така ли?


Лулчев


5 септ. 2019 | 22:50" Почему Болгария предала Россию? Виталий Ким 4 сентября 2019, 15:22 ...После развала социалистического блока в стране проявились откровенно русофобские настроения, стали сносить советские памятники и ненавидеть Москву..."...https: www.eg.ru politics 775960 pochemu bolgariya predala rossiyu 076151 Сейчас у этой страны «комплекс должника» там не хотят благодарить русский народ. Местные историки всячески пытаются занизить роль России в болгарской истории. В последнее время болгары настолько обнаглели, что стали благодарить Польшу, Литву и прочие европейские государства, которые входили в XIX века в состав Российской империи за освобождение от османов."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 септ. 2019 | 15:57Да, но съвреманната руска пропаганда тръби, че именно България е предала Русия и дружбата им.


Димитър Степанов


6 септ. 2019 | 00:09Да, България не е предсвала СССР, те ни предадоха нас и социслизма.


Лулчев


5 септ. 2019 | 22:45Фобията в Русия към България не е от вчера или от миналата година или от 10 години назад! Това не е фобия, а злоба и дива омраза към всички държави, които се откъснаха от сферата на влияние на постсъветскатастрана и тръгнаха по пътя на демокрацията.Кокретно за отрицателното отношението на Русия към България фактите показват следното:Русия винаги е считала, че има "право" на особена роля на Балканите, респ.в България_ от Руско_турската война от 1877 г. до ден днешен.Омразата срещу България и българите в съвременна Русия е стигнала до такова ниво, че много известни коментатори разпространяват популярната лъжа, че България е воювала с войската си срещу СССР, пренебрегвайки историческите факти , както и това, че по време на Втората световна война България е имала дипломатически отношения със СССР.Проблемите на Русия с бившите соцдържави се определят от кремълските апетити за територии и сфери на влияние в бившите съветски републики, и


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 септ. 2019 | 16:55Руснаците имат една поговорка "Как два сапога пара", която е еквивалент на българската "Лика прилика, като два стръка иглика". Който не е с тях е против тях и хич не ги интересува това, че тяхната соцсистема се разпадна по обективни причини.


Димитър Степанов


6 септ. 2019 | 00:06За коя демокрация става реч, фасадната на капитализма ли? Тя е демокрация за капитала и икономическа диктатура за наемника. Само че сегашна Русия е капитслистическа държава, като нас и не есно кой от кого се е откъснал, ние от тях или те от нас. Нали не ние , а те разрушиха социалистическата общност. а не ние.


смърт за сорос


5 септ. 2019 | 20:50Споко Даре, ако това беше излезнало от Полша, руснаците нямаше да реагират защото са им безразлични, щом има вълнение, значи има и любов. Не е интересно на тях дали ще им повлияят, важното е ние да издържим, че сме в това менгеме от много години ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 септ. 2019 | 23:40Не е баш така. Сценарие се развива по план. Вече в Русия взеха да гледат на българите като неблагодарна измет и са си прави, след като 50% от населението са национални предатели и неблагодарници. Колко по хубаво би било да ходим с шалвари, имената ни да звучат някак си по гордо и по европейски .... Али, Мехмед, Чикиджи Хасан ....., да ни обрязват по площадите ... ей така за шоуто...


Николай Попколев


5 септ. 2019 | 19:54Г жо Дарина, колко деца роди и отгледа за България?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


9 септ. 2019 | 01:31А на тебе явно мъката ти по децата е голяма.Ако не се знаеше, че си импотентен щяхме да решим , че си педофил. То всъщност ти пак може да си си педофил ама за твоя мъка си импотентен.Палячо!


BiGman1


5 септ. 2019 | 18:356 септември трябва да стане единствения национален празник...напук и въпреки Русия, България става единна държава...сега могат пак да се изсерат и да кажат, че благодарение на тях се е случило Съединението...ат алкохол мозъците им са се заоблили...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


5 септ. 2019 | 19:45бгИдиото, ако не беше Матушка Русия то България нямаше да съществува като държава а като вилает, на тези чийто задни части ближе бокотъпака!


Галилео Галилей


5 септ. 2019 | 16:30МА КАК ТИ ЛИЧИ, ЧЕ СИ Г Н НИКОЙ, КАКВИТО СТЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ ДЕСНИЯ ДЕСЕН: ГЕРБАДЖИИ, СЕДЕСАРИ, ПАТРЕОТАРИ И ТЯМ ПОДОБНА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМЕТ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.