Ще подмина великодушно грозното обвинение, каза тя

Дариткова: БСП да прави предложения, а не да чака да вземе властта, защото това може да не се случи

4761 | 4 юни 2020 | 10:43

Ние винаги сме заявавали, че сме готови да подкрепим всяко конструктивно предложение, което ще внесе подобрение в системата на здравеопазване, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ


БСП да се възползва от правомощията си и да прави предложения, а не да чака момента, в който ще вземе властта, защото това може да не се случи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова в дуплика към Георги Йорданов по време на второто четене на Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще подмина великодушно грозното обвинение, но искам да обясня още веднъж, че в действащият текст на този чл. от Закона за лечебните заведения е описано как лекари могат да учредяват лечебни заведения за извънболнична помощ. Понеже новият вид лечебни заведения за медицински и здравни грижи ще касаят извънболничната помощ, защото те не касаят болничната медицинска помощ, именно за това сме написали кой може да учредява такъв вид лечебни заведения. В никакъв случай не оспорвам фундаментални права на лекарите, обаче те не могат да правят част от рехабилитацията, защото това не им влиза в правомощията. Рехабилитаторите могат и затова тези лечебни заведения могат да се създадат и от рехабилитатори", посочи още д-р Дариткова.

Тя посочи, че се дава възможност за самостоятелна практика на рехабилитаторите. "Нещо, което ще допълни съществуващите лечебни заведения и аз се учудвам още веднъж, че тук в зала оспорвате и правите предложения, които по никакъв начин не са отразени във вашите предложения между първо и второ четене. Като сте можели да направите закона по-прецизен, като сте можели фундаментално да промените нещата, вие имате всички правомощия на народни представители. Защо сте предложили това, което виждаме в предложенията, направени от вас. Добре, че си оттеглихте предложението, бях заличили съсловието на денталните лекари", изтъкна д-р Дариткова.

"Моля ви наистина да се възползвате от всички правомощия на народни представители, да не чакате момента, в който ще вземате властта, защото това може да не се случи и сега да предлагате. Ние винаги сме заявавали, че сме готови да подкрепим всяко конструктивно предложение, което ще внесе подобрение в системата на здравеопазване", подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ.


От категорията

Борисов: Записи, чекмеджета - това са компромати. Иде тежка криза, трябва ни единение! (Видео)

-1593499740.jpg

Мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам ...

15 юли 2020 | 10:13

МВР: Провокатори са хвърлили две бомби сред протестиращите при снощните сблъсъщи в София

МВР: Протестиращи са хвърлили две бомби сред множеството при снощните сблъсъщи в София-1594787089.jpg

Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това ...

15 юли 2020 | 07:21

Нинова: Няма да влизаме в сговор с ГЕРБ за общ план за излизане от кризата

-1594810538.png

Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката, категорична е ...

15 юли 2020 | 13:49

Александър Симов: Гласуването по вота на недоверие ще покаже кой е с протеста,а кой - с властта

-1593703161.jpg

Ако депутатите в пленарната зала спасят Борисов, ще обезсмислят парламента, ...

15 юли 2020 | 13:44