Даниела Дариткова Снимка: БНТ

Те не намериха сили и най-вероятно не бяха подготвени за дебат за машинното гласуване, заяви тя

Дариткова: Днешното пленарно заседание се провали заради колегите от опозицията

4894 | 12 юли 2019 | 21:43

ГЕРБ се вслушва в гласа на обществото. Искреността ще бъде оценена от българския избирател, подчерта председателят на ПГ на партията


Днешното пленарно заседание се провали заради колегите от опозицията, които не намериха сили и най-вероятно не бяха подготвени за дебат и не се регистрираха в пленарна зала. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Искам да подчертая, че на днешния ден, на който преди 28 години е приета първата конституция на демократична България, 44-тото народно събрание не заседава, заради липса на кворум.“, допълни тя.

Дариткова подчерта, че за съжаление такива парламентарни похвати не правят чест на опозицията и не мисли, че ще останат добро име в историята на парламентаризма.

„Ние отчетохме всички проблеми, които представиха пред нас представителите на Централната избирателна комисия. Запознахме се с техните доклади. Наистина сме убедени, че ако искаме да гарантираме правото на демократичен избор на всеки български гражданин на следващите местни избори, ние трябва да отменим машинното гласуване и да го преосмислим, да анализираме добре ситуацията и да търсим аргументи за това как да бъде регламентиран друг вариант на коректно отразяване на вота“, каза още Дариткова.

Много държави са се отказали от машинното гласуване, подчерта Дариткова и добави, че само 3 държави ползват различни форми на машинно гласуване.

На въпрос за намаляването на партийната субсидия Дариткова каза, че намерена парламентарна подкрепа за намаляване на партийната субсидия.

„Миналата седмица това решение стана факт. Ние на този етап нямаме никакво намерение да променяме волята си. Законът е приет миналия четвъртък, сега тече процедурата препотвърждаването му от президента. Имаме 13 милиона по сметката си и това е така, защото управляваме добре финансите си. Смятам, че това също е добро и показателно за управлението на ГЕРБ, защото ние управляваме финансово добре, не само държавата, но и собствените си партийни средства“, каза още Дариткова.

Важното беше да приемем промените в устава на партията, дневният ред беше обявен, имаше обсъждания и в общинските структури, обясни още Дариткова.

По думите ѝ партията се променя и трябва да се отчете, че се налага да бъдат променени част от политиките, за които се говореше през последните месеци, които се свеждаха до тежки битови ситуации, каза тя.

Дариткова допълни, че ГЕРБ се вслушва в гласа на обществото. Тя беше категорична, че искреността ще бъде оценена от българския избирател. Това че българите ни дават доверие, ние се справяме и търсим варианти да се променяме към добро. Трябва да търсим друг облик, който да вдъхне отново доверие на местния вот, каза Дариткова.

ПП ГЕРБ още 2017 г. внесе предложението за сваляне на субсидията на 1 лев, тогава не бяхме подкрепени, каза Дариткова и допълни, че нямат намерение да отменят така приетия размер на субсидията.

 


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Страхил Делийски: Властта не разбира защо хората протестират

-1575268397.png

Не можем да очакваме хората на протеста да се държат като политически субект, ...

7 авг. 2020 | 15:07

Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Всичко е във вашите ръце!

-1588745767.jpg

Едномесечен стаж във ВМА преминаха курсантите от III курс по специалност ...

7 авг. 2020 | 14:12