Не бива да се подкопава доверието във ваксинационния процес, смята тя

Дариткова: Не толерираме личните нападки и конфронтацията на изборите!Страната се нуждае от единство

4329 | 17 ян. 2021 | 09:09

Решението ваксинацията у нас да е с AstraZeneca е изцяло експертно, а не политическо. И няма нищо общо с твърденията, че този избор е заради факта, че майката на Ева Майдел е представител на AstraZeneca за България, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.


"Решението масовата ваксинация у нас да е с разработката на AstraZeneca и Оксфордския университет е изцяло експертно, а не политическо".

Това заяви категорично в ефира на bTV д-р Даниела Дариткова, шеф на депутатите на ГЕРБ в парламента.

 

Думите й идват след разразилия се преди няколко дни скандал, от който стана ясно, че майката на евродепута от ГЕРБ Ева Мейдел е директор на AstraZeneca за България, а правителството е поръчало най-много ваксини именно от AstraZeneca, макар тя все още да не е одобрена от Европейския лекарствен регулатор. Освен това се твърди, че ефикасносттта на  AstraZeneca е между 70 и 90%, което е по-ниско в сравнение с одобрените към момента разработки на Moderna и Pfizer/BioNTech. Затова възникна и въпросът защо у нас се планира масова ваксинация с ваксина, която би трябвало да е с по-ниска ефективност. 


"Ваксината на АстраЗенека все още не е одобрена от регулаторните органи, потвърди д-р Дариткова. За избора на тази ваксина от страна на България тя прехвърли отговорността на на експертите. "Доверявам се на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голям процент ваксини от тези. Това е медицинско, не политическо решение", увери Дариткова.

"Смятам, че е спекулация това - че майката на Ева Майдел е директор на , АстраЗенека за България и затова сме поръчали най-много дози от нея - по никакъв начин не отговаря на действителността. Не бива да се подкопава доверието във ваксинационния процес", посочи още Дариткова.

Относно изборите и избраната от президента дата за тяхното провеждане - 4 април, Дариткова отправи към държавния глава.

Според нея темата е била толкова на фокус заради организираните от държавния глава консултации.

"Остана впечатлението, че едва ли не датата е решаваща. Беше полезно да се чуят здравните власти, наистина. Планиране трудно може да се направи, но смятам, че могат да се създадат здравни протоколи. Наш ангажимент като законодатели е да гарантираме правото на гражданите да участват в изборите. Консултациите бяха, за да се избере подходяща дата на изборите. Не мисля, че толкова скоро преди вота трябва да се правят консултации за осъвършенстването на изборния процес. Можеше да ги направи през есента. Беше логично тогава и да се консултира и тогава да се обсъдят идеите и да се даде време за тяхната реализация. Имаме препоръки от Венецианската комисия и практика в ЕСПЧ, че не е добре да се променя Изборния кодекс толкова скоро преди избори", посочи Дариткова.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ отказа да отговори кой ще е основният политически опонент на формацията на предстоящите избори.

 

Ще участваме в изборите, за да спечелим доверието на българските граждани - не толерираме личните нападки и конфронтацията, избяга тя от въпроса . 

 

"Политическа партия ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за доверието на българските граждани. Ние искаме дебатът да бъде за бъдещето на България. В никакъв случай не толерираме личните нападки и конфронтацията. Смятаме, че в такъв сложен процес страната ни се нуждае от единство и национално отговорно поведение", допълни още тя.

Д-р Дариткова подчерта, че ГЕРБ ще защитава своята програма за следващите избори и са готови да дебатират с всеки, който предложи алтернативно решение. "Смятаме, че по този начин ще се родят най-добрите предложения за бъдещето на България. Ние участваме в изборите, за да спечелим доверието на българските граждани", каза още тя.

Според нея тонът на темата за датата на вота да бъде толкова силно представена в обществото  е бил зададен от президетна.
По думите й неговият ангажимент е да определи датата на изборите. Тя изтъкна, че той е направил така, че консултациите при него да ангажират общественото мнение.

"Ние сме казали, че сме готови за избори, а ангажимент на президента е да определи датата така, че да се съобрази с възможното развитие на пандемията. Беше полезно да се чуят здравните власти. Може да се създадат протоколи, които да гарантират здравна сигурност на участниците в изборите", заяви д-р Дариткова.

Тя обърна внимание, че ГЕРБ е гарантирала правото на глас на карантинираните лица чрез внесените тази седмица законодателни промени.

Тя коментира и идеята да се върнат и големите ученици в училище. "Решението да се върнат и големите ученици в класните стаи ще бъде взето след внимателна преценка на актуалните показатели на заболяваемост и решение на експертите в Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб. Моето пряко впечатление като практикуващ лекар, който основно работи с деца е, че за първите седмици връщане в класните стаи на малките ученици, нямаме значимо увеличение на острите респираторни заболявания при тях", каза още д-р Дариткова.

Тя изрази надежда, че и при показателите на значителен спад на разпространението на COVID-19 ще се стигне до решение и връщане на големите ученици в класните стаи.

"В момента ситуацията е под контрол", добави още тя.


От категорията

Корнелия Нинова: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира в енергетиката за 5 години напред
(Видео)

-1618921704.png

Нинова вади нови примерии за кадрови назначения в сектора, направени в последно ...

20 апр. 2021 | 13:53

Даниел Митов след получения мандат: Ще търсим подкрепа от "Демократична България" и диалог с ИТН
(Видео)

-1464702015.jpg

Митов подчерта, че единствено няма да влиза в диалог с ДПС и БСП.

20 апр. 2021 | 14:14

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава!
(Видео)

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава! -1618937606.jpg

И каква е идейната близост на ГЕРБ с лицето Христо Иванов? Виден соросоид, ...

20 апр. 2021 | 19:52

Браншът в шок: Любен Дилов за министър на туризма е подигравка
(Видео)

-1618385342.jpg

Вече се кръстим и се шегуваме в бранша, защото се гаврят с нас, обяви Бранимир ...

20 апр. 2021 | 19:46