Принципал на компанията ще бъде икономическият министър Емил Караниколов

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет

Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност

1279 | 22 май 2020 | 14:12

Предприятието няма да е търговско дружество и няма да формира и разпределя печалба. То ще се финансира от приходи от дейността му, от трансфери от държавния бюджет и други постъпления, определени с нормативен акт.


Само седмица, след като се появи идеята на финансовия министър Владислав Горанов за създаване на „Държавна петролна компания“, законопроектът вече е внесен в Народното събрание.

От него става ясно, че основната дейност на новата държавна структура ще е „създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси; закупуване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти по чл. 3, ал. 1 и 2 от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти“.

Предприятието няма да е търговско дружество и няма да формира и разпределя печалба. То ще се финансира от приходи от дейността му, от трансфери от държавния бюджет и други постъпления, определени с нормативен акт.

В законопроекта е записано, че ДПК не може да се приватизира и срещу нея не може да се открива процедура по несъстоятелност.

ДПК ще се ръководи от изпълнителен директор, а членовете на управителния съвет ще се назначават от министъра на икономиката. Контролът върху дейността му ще се осъществява от Агенция „Митници“.

Както вече стана ясно планът е компанията да изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии за подобряване на конкуренцията на пазара, а целта - осигуряване на максимално ниски цени на горивата за гражданите и бизнеса. Държавните бензиностанции ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, като се предвижда компанията да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

В мотивите е записано, че „В условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в Република България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива - бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове“. 

 

Компанията ще бъде създадена с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

В проекто-закона са описани функциите, анонсирани миналата седмица от финансовия министър Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет. Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение, се казва още в текста.

Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

 


От категорията

По-нисък ДДС: Ще поевтинеят ли детските стоки и с колко? (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1591379174.jpg

Според мотивите на вносителите от ДПС по-ниската ставка ще облекчи значително ...

5 юни 2020 | 20:44

Петкова за цената на парното: Опитват се да опорочат безпрецедентното поевтиняване на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1591370308.jpg

Енергийният министър заяви, че КЕВР не са успели да обяснят правилно ...

5 юни 2020 | 18:16

КЗК образува производство срещу bTV

-1580746338.jpg

За подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените ...

5 юни 2020 | 18:00

Чешката SAZKA подала необвързваща оферта за "Национална лотария" на Божков, собственикът я отказал

-1581526209.jpg

По-рано днес хазартният бос пусна поредна порция твърдения за държавен натиск ...

5 юни 2020 | 15:26