Той запазва поста председател на фракцията на Австрийската народна партия

Das Erste: Курц не подаде оставка, а мина в сянка

1564 | 11 окт. 2021 | 12:23

Вицеканцлерът Вернер Коглер поиска канцлерския пост да бъде зает от „човек с безупречна репутация“


Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка поради корупционен скандал, но той не всъщност не загуби властта, коментират в редакцията на Das Erste. Според медията сега Курц ще играе ролята на „канцлер в сянка“.
Факт е, че той запазва поста председател на фракцията на Австрийската народна партия (АНП) в Министерския съвет, както и длъжността ръководител на самата политическа сила. И ако обвиненията срещу него бъдат оттеглени, той ще се върне на канцлерския пост, твърди германският телевизионен канал.

Вицеканцлерът Вернер Коглер поиска канцлерския пост да бъде зает от „човек с безупречна репутация“, а не от Себастиан Курц. Държавната прокуратура обвинява него и екипа му, че са фалшифицирали проучвания на общественото мнение и са купували статии по поръчка в медиите. За услугите на журналистите е плащано от данъчни фондове.

„Коглер успя да си проправи път. Курц подаде оставка и се очаква да бъде заменен от външния министър Александър Шаленберг. Но мнозина са убедени, че това ще бъде само смяна на ролите, а не на курса. В крайна сметка наследникът на Курц е негов близък сътрудник и поддръжник на политиката му спрямо мигрантите. Нещо повече, самият канцлер всъщност няма да ходи никъде. Той запазва поста председател на фракцията на АНП, както и този на ръководител на самата политическа сила“, коментира телевизията.

Противниците на Курц са убедени, че той просто ще стане „канцлер в сянка“. И оставката му е само трик, който да му попречи гласуването на вот на недоверие в парламента. Първоначално членовете на партията на бившия канцлер от АНП застанаха зад него, уверявайки, че подкрепят неговия курс на 100%. Но пукнатините бързо започнаха да се появяват. Факт е, че като част от разследването на корупционния скандал се появиха обиди, които Курц е изричал срещу най-близките си колеги в SMS съобщения и чатове. Бившият канцлер вече се извини за тях, като заяви, че е написал всичко това „в разгара на битката“ за политическо влияние в партията през 2016 г. Той също така припомни, че нищо човешко не му е чуждо, по-специално емоциите и грешките. Може би ще му бъдат простени тези обиди, но те определено няма да бъдат забравени, отбелязва Das Erste.

Сега Курц вече няма да бъде в светлината на прожекторите, но това не означава, че той ще остане встрани, продължава германският телевизионен канал. Той ще продължи да влияе върху това кой какви позиции ще заема в АНП. Неговите политически противници са иронични: „Не трябва ли и председателят на фракцията да бъде човек с безупречна репутация?“ Презумпцията за невинност обаче все още важи за Курц, а производството ще отнеме много време и според експерти ще продължи дори през 2022 г., защото освен самия бивш канцлер, още деветима души от неговия вътрешен кръг са под подозрение. И тогава, ако обвиненията бъдат свалени, е възможно Курц да се върне на канцлерския пост, заключава Das Erste.

 

Източник "Фокус"

 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36