Божидар Данев:

Даваме на прокурор договорите в енергетиката

6550 | 14 септ. 2015 | 13:32

Политически интереси управляват икономиката, твърди пред Епицентър.бг изпълнителният председател на Българската стопанска камара


Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 г. в София. Завършва Техническия университет в София, след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при БАН. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи. Хабилитира се като старши научен сътрудник. Две години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер по управление на системи. Чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др. През 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес – БСК. Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор, зам.-председател. През 1993 г. е избран за председател на БСК, а на 15 февруари 2011 г. - за неин изпълнителен председател.

 - Г-н Данев, напоследък бизнесът протестира по-често отколкото работниците, това нормално ли е?
- Мисля, че е нормално и предизвикано, защото бизнесът непрекъснато поема не само резултатите от политическите грешки, но се прави и опит да го конфронтират със заетите в икономиката.


- Кой прави такъв опит?
- Политиците. Неслучайно на 30 септември каним към протеста ни да се присъединят към протеста всички заети в икономиката, всички потребители на електроенергия. Притискането на бизнеса е самоубийствена политика. Решенията за бизнеса са много прости. Както има свобода за отделния зает в икономиката в европейското пространство, така има изход за уменията и капиталите на работодателите. Дано не стигаме до това, но и търпението си има граници.


- Какво ще бъде по-различното в този пореден протест?
- Протестът ще бъде само в София, за да се види мощта на хората, които създават работни места и които знаят какво е риск и управление. Не забравяйте, че това ще бъде заключителният етап от нашите първоначални действия. Преди това те ще се предхождат от среща с главния прокурор Сотир Цацаров и от сигнали за търсене на отговорност на част от политиците, предизвикали ситуацията в енергетиката. Четирите работодателски организации действаме заедно.


- Поискали сте среща с главния прокурор?
- Да. Даваме на прокурор договори, които са подписани от определени политици, както и анексите към тях, създаващи финансово дебалансиране на енергийната ни система. Сигналите са два - за ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, и за злоупотребите с ВЕИ-тата. За нас е важно да бъде изяснена отговорността на политиците, които са взели тези решения. Искаме среща със Сотир Цацаров, за да покажем на обществото, че не само говорим, но и действаме. Освен това искаме среща с Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, защото голяма част от т.нар. „народни” представители гласуват изменения в законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници, въпреки че членове на техните семейства и техни близки имат интереси в тази област. Освен това ще изпратим и писмо до Еврокомисията за предоставянето на нерегламентирана държавна помощ. Свидетели сме на утвърден порок на политическата класа, която предпазливо не повдига обвинения към членовете на своя кръг, като очаква при смяна на управляващите те самите да бъдат пощадени от подобни справедливи действия.


- Кои са основните искания, заради които излизате на протест?
- Възстановяване от 1 ноември на цените на еленергията на нивата отпреди 1 август 2015 г., медународен одит в енергетиката, оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов, пътна карта за реформи в енергетиката и законодателни промени, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на еленергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври 2015 г. За енергетиката можем да кажем и още нещо. Абсолютно същата атомна централа като нашата, съветско производство, работи във Финландия с 880 човека. При нас работят 4500 с най-високите заплати в страната, от които 500 в София, голямата част от които са дъщери, жени, приятели на хора от политиците, които взимат решенията за енергетиката. В „Марица” 1 и „Марица” 3 работят около 800 човека, а в държавната ТЕЦ Марица Изток 2 – 2500... Няма да има пари за доходи в България при тази производителност на труда. Не може система като енергийната да има най-високата работна заплата и в същото време да има 2,5 млрд. лв. дългове. Има нещо сбъркано, нещо е деформирано. Кой даде определението, че ние сме пазарна икономика?! Ние сме икономика, движена от интересите, икономика на политическите интереси. В центровете на корупционните паяжини, оплели българската енергетика и икономика, са политическите паяци.


- Накъде върви българската икономика, г-н Данев?
Корабът на българската икономика има няколко сериозни пробойни, които създават стратегическа заплаха за просперитета на държавата. Първата е енергетиката – устойчива система, която от 2004 г., в резултат от неразумни действия на политици, е доведена до критично състояние. Не може енергетиката на страна, която има мощности за 12 000 мегавата и с консумация от 3 до 7 хиляди мегавата и то само в пикови моменти за не повече от една седмица, да бъде в кризисно състояние. Неразумните политически решения доведоха енергетиката в колапсно състояние, до невероятни икономически противоречия в самата система, против всякакви пазарни закони, които карат да настръхва цялото общество какво ни очаква.


- Защо?

- Цялото общество настръхва, защото разумните хора знаят, че енергетиката е в основата на икономическата пирамида и когато имаме неефективна и погрешно управлявана енергийна система, тя разтърсва цялата икономика. Замърсяването на енергийната система е факт, който не подлежи на тълкуване, а по-скоро трябва да гледаме напред какви ще бъдат радикалните отрезвяващи и лекуващи мерки.


- Какви са те, според Вас?
- За голямо съжаление, през последните седмици сме свидетели на създаване на лобистки правови възможности за допълнително затъване на енергетиката с прокарването на изменения в българското законодателство. Добре знаем, че българският потребител няма финансовата възможност да посреща непрекъснато растящите цени на енергията или дори да живее с неопределеността от очаквани увеличения. Българският бизнес, чиято конкурентоспособност се потвърждава от международните пазари, също е поставен под ударите от подобна заплаха. Непрекъснатото притискане на бизнеса до стената, кръстосаното субсидиране на битовото потребление с цел постигане електорални резултати, води до факта, че в България през последните години имаме срив на инвестициите, влошаване качеството на работните места, ниска производителност на труда и същевременно невероятни апетити за повишаване на доходите в една маргинална слабо работеща икономика. Аксиомна истина е, че няма нови работни места, няма просперираща икономика и нов експортен ресурс с висока добавена стойност без инвестиции. Политическите решения в енергетиката срутиха инвестиционния пазар.


- Какво имате предвид?
- На практика, ако се огледат инвестициите в последните години, голяма част от тях са насочени към безрискови начинания. Едни от тях са възобновяемите енергийни източници, които имат нулев риск, защото е гарантирано изкупуването на тяхната продукция и то с преференциални цени. Други са изникващите като гъби болници с гарантирано заплащане на техните услуги от здравната каса, без контрол на качеството на тези услуги. Няма такъв пазарен феномен – инвестиции без риск. Тоест, ние сътворихме безрисков инвестиционен пазар. Критичните преки последствия от тази деформация нахлуха и във финансовата и банковата система. Тя се „разглези“ да финансира безрискови инвестиции с висок лихвен процент, гарантирана висока норма на печалба, инвестиции лесно обслужвани поради преференциалните цени и задължителното изкупуване на продукцията. Банковата система отблъсква, вече не желае да финансира икономически логичните рискови производства. Убиваме бавно, но последователно предприемаческият иноваторски дух и блокираме гъвкавостта на финансовата система. Подобни деформации обричат бъдещето на българската икономика и оттам, бих казал една силна дума, бъдещето на българската нация. Тези деформации доведоха и до трусовете в банковата ни система, като засега не може да се прогнозира дали тези трусове няма да имат повторения с по-разрушителни амплитуди.


- Когато говорим за инвестиции, стигаме и до темата за работната ръка.

- Да, това е другият твърде деликатен проблем, по който малко политици говорят – човешкият капитал. В последните десетилетия сме свидетели на ерозионни процеси, които водят до деморализация на българина в отношението му към труда. Не мога да подмина етническата обремененост на системите за заетост и тотално сбърканата система за социални помощи, включително временните работни места. Те също доведоха до факта, че голямата част от населението на трудоспособна възраст и особено младите хора не желаят да работят. Все повече стават неграмотните, разширява се  неконтролируемата практика на купени дипломи, и като много български парадокс - купени шофьорски книжки. Когато нямаме грамотен и квалифициран трудов капитал, няма български и чуждестранен инвеститор, който е готов да поеме риска за бъдеща инвестиция. Това е проблем, който изисква години целенасочени действия. Никой не гледа колко слънчоглед ще отгледа, всеки гледа колко субсидия да получи. Започваме да се деформираме като нация от социалните помощи и европейските плащания.


- Вносът на работна ръка няма ли да реши проблема на първо време?
- Отдавна, от много години говорим за внос на работници, но администрацията е като желе – ти го режеш, то се събира и през това желе не могат да преминат IT специалисти, инженери, независимо от уверенията, че са облекчени процедурите за наемането на чужди кадри.


- Бежанците? Не са ли и те потенциална работна ръка?
- Понятието „бежанци“ е размито. Нека да отчитаме каква е възрастовата, квалификационната структура и какви са уменията и компетенциите на тези хора. Тези, които имат качества, имат място веднага на българския пазар, защото той е пустинно жаден за човешки капитал с умения, компетентности и квалификация. Но какво означават 2500 човека за държава със 7 милиона население, какво означават 200 хиляди бежанци за 500 милионна Европа?


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39