Излезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“

Излезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“

Дъждовен мирис над Балканите

7742 | 9 юни 2020 | 21:11

Авторката е позната и като глас от емблематичното й авторско предаване „В часа на синята мъгла“ по Дарик радио, което тя създава през 1994 и води до днес.26 години, 1250 предавания на живо с участието на около 6000 гости

Излезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“-1591726419.jpgИзлезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“-1591726400.jpgИзлезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“-1591726383.jpgИзлезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“-1591726366.jpgИзлезе научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“-1591726350.jpg

 Автор: Вирджиния Калчева

 

                         

                

              „Там където има руини, има и надежда за съкровище“

                                                    Руми /13 в., Източна Персия“/

 

Съкровищата на България, в материя и дух, са проектирани върху съвременната информационна и медийна карта, в научното изследване на д-р Райна Дамяни „Системата на културното наследство в България и новата медийно-информационна среда“.

 

Авторката представя един аналитичен поглед върху културното наследство, цивилизационните исторически пластове, формирането и развитието на българската журналистика след 1989 и новите, постмодерните тенденции в изкуството, културата на прехода, трансформациите в информационната среда и културната политика на българските електронни медии.

 

Книгата има бутиков облик и замисъл, в ограничен тираж, издание на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. А. Димандиев“ – АМТИИ, Пловдив.

 

Изследването е композирано в три основни глави, с богат илюстративен материал. Финалната част на изследването маркира някои от базовите фактори за развитие на културния туризъм в България.

 

Оформител на корицата  e художника Христо Христов. Лицето на книгата е мозайка от знакови за авторката места и картини, като старинните градове на Пловдив и Созопол. А на снимките виждаме детайли от : фреско от Боянската църква, живописния шедьовър „Закуска в Стария град“ на Христо Стефанов, картина от цикъла на Христо Христов „Тракийски хороскоп“, „Отвори бъдещето - Песента на траките“ на Анастас Константинов и стенописа „Стълба към небето“ на иконописеца Диан Костов.

 

Научно-практическото изследване е интересен авторски поглед и ориентир за изучаващите журналистика, PR стратегии, арт мениджмънт, управление на културни институти и дейности от системата на културния туризъм.

 

Авторката е фокусирала своите изследователски интереси и  намерения към връзките и взаимодействията между културните и медийни политики и практики. Книгата й се позовава и на дългогодишния опит на журналистката в печата, радиото и телевизията.

 

Райна е позната и като глас от емблематичното й авторско предаване „В часа на синята мъгла“ по Дарик радио, което тя създава през 1994 и води до днес /26 години, 1250 предавания на живо с участието на около 6000 гости.

 

А студентка от факултета по журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“ посвети част от своята дипломна работа на предаването, като израз на интереса и вдъхновението на най-младите хора към културната журналистика.

 

В началото на журналистическата си кариера, Райна Дамяни започва като репортер в печата, в началото на 90-те - в БНР, правейки журналистически разследвания в областта на културно-историческото наследство, автор на репортерска поредица по БНТ „За българските църкви и манастири“. През 2007 води телевизионния формат за изкуство „Реплики“ по ББТ и заснема документални филми-портрети.

 

 

Като художник, Райна има до момента седем самостоятелни живописни изложби, иницирала и реализирала е 22 кураторски проекти у нас и извън страната. Тя има завидна биография на организатор и откривател на арт събития, художник на корици и илюстрации на осем издания, сред които книги на Анжел Вагенщайн, Анжела Димчева, Ахмет Емин Атасой, Катя Кремзер, проф. Златимир Коларов и др.

 

Носител е на престижни арт и медийни награди, една от тях е голямата награда на София /2014/ за принос в изкуството и културната журналистка.

 

На въпросите ми към Райна, свързани с появата на книгата и нейното бъдеще, тя сподели:

 

 „Предпочитам да преподавам проблематиката, отколкото да говоря за самата книга. Предстои да я представя и в онлайн формат, с идеята да съм полезна на най-младите, които ще бъдат привлечени от материята и духа в нея. Културната журналистика е на изчезване, културата е на изчезване, истинската журналистика е на изчезване.

 

Културното и историческо наследство са основите на всичко, на цивилизацията, на живота, на бъдещето. В един екранизиран роман „Дъждовен мирис над Балканите“ /за съдбата на една исторически съществувала, еврейска фамилия в Сараево, през Втората световна война/ се казваше, че „Да узнаеш всичко за света, трябва да опознаеш семейството си, да опознаеш своето семейство, означава да узнаеш всичко за себе си.“

 

 

Културно-историческото наследство за мен, не са учебниците, туристическите картички, сувенирните магнитчета. Преди години, в интервю, бях акцентирала върху това, че с розово масло и цървулки, няма как да шашнем Европа и света.

 

 Кристо Явашев…го показа, доказа. Мисля си, че той с мълчалив поглед на безразличие и неодобрение, би погледнал на идеята, да кръщаваме каквото и да е, на негово име, особено на Националната художествена академия. Това би било проява, израз, според мен, на национален комплекс, духовна импотентност и гузна съвест.

 

 Райна Дамяни е част от фестивалния екип на българо-израелския проект „Българска душа на святата земя“, предстои шестото издание на международния форум със седалище Бат Ям – Тел Авив.

 

В края на май, 2019, Райна откри в Израел, в рамките на фестивала, изложбата си „Български и еврейски знаци и символи.“

 

Част от картините, ще бъдат показани онлайн, в рамките на тазгодишното издание на фестивала, което в момента подготвя своя старт.


От категорията

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”
(Видео)

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”-1626842930.jpg

Деси Тенекеджиева откри арт инсталацията

21 юли 2021 | 07:42

Иван Гранитски: Акад. Атанас Атанасов - учен с храбър дух и неизтощима енергия
(Видео)

-1577442687.jpg

Важен раздел на книгата на акад. Атанасов е посветен на създаването на ...

20 юли 2021 | 15:57

Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден
(Видео)

Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден   -1626785077.jpg

Предстои предпремиера на фестивала АРТ ПОТОК в Царево на 20 юли 2021 г., на ...

20 юли 2021 | 15:43

Интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри с номинация за „Еми“
(Видео)

-1615113595.jpg

Интервюто ще се конкурира за наградата с четири други предавания, сред които ...

14 юли 2021 | 11:56