Влиянието на Москва в Близкия изток и Югоизточна Азия също може да повлияе на бъдещето на Америка

Defense News: Китай и Русия вече заплашват дори рутинните операции на ВВС на САЩ по целия свят

3409 | 14 септ. 2021 | 14:41

Пентагонът може да дава приоритет на съперничеството с Китай, но Русия превзема все повече маршрути в Арктика, за да доставя оръжия до бреговете на САЩ по вода и усвоява въздушните маршрути около Аляска, Канада, Гренландия и Исландия


Ръководството на Военновъздушните сили на САЩ обещава да се върне на позиции в духа на Студената война спрямо Китай и Русия, надявайки се да получи отдих след антитерористичните операции през последните две десетилетия, след като Америка сложи край на присъствието си в Афганистан. Това пише американското военно издание Defense News в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Индо-Тихоокеанският регион и Европа често фигурират като основна арена за гражданска, военна и икономическа конфронтация срещу Китай и Русия. От разговорите с командирите на ВВС на САЩ по целия свят обаче става ясно как това съперничество влияе върху техните операции в „задните им дворове“ - от подкрепата, която оказват САЩ на въоръжените сили на други страни, до опитите да се научи да разполага сили „от чисто поле“.

Военното ръководство все повече говори за конфронтацията между Америка и Китай, която сега се превърна в неразделна част от плановете за изразходване на бюджета на ВВС на САЩ, тяхното стратегическо планиране и програмата за обучение на военнослужещите.

„Ние сме доминиращата военна сила, докато не стигнем на около 1000 мили от Китай и тогава нещата започват да се променят“, каза секретарят на ВВС на САЩ Франк Кендъл пред Air Force Times на 13 август. „Китай проявява голяма предпазливост и стратегическа проницателност при разполагането на средства, предназначени да ни държат далеч от тяхната част на света“.

Но битката с Китай вече е в ход, поставяйки на изпитание международните партньорства на Америка, поставяйки под въпрос надеждността на военните канали за доставка и връщайки разговорите за Студената война сега, когато дългогодишните конфликти на Америка в Близкия изток отиват на заден план.

ВВС на САЩ сега мислят интензивно да намерят как да се справят с китайския въпрос - и свързаните с него проблеми с модернизацията - като същевременно се справят с редица други предизвикателства, включително липсата на пилоти, които тепърва трябва да бъдат решени, продължаващите предизвикателства, пред които са изправени семействата на военнослужещите, огромните разходи за техническо обслужване на самолетите, остарелите ИТ системи и пандемията от коронавирус.

Министерството трябва да реши тези проблеми, в противен случай ще се сблъска с неуспехи на световната сцена.

„Въпросът, който ме държи буден през нощта, е какво ще се случи, когато зад нашите дипломати вече няма да стои мощта на ВС на САЩ и нашата икономика?“ - заяви началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун на 6 август. „Това е свят, в който никой от нас не би искал да живее“.

Браун, бивш командир на Тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ, често говори за амбицията на ВВС да осигури покупки на оборудване от близо 26 милиарда долара и 40 милиарда долара изследвания и разработки, които биха могли да подобрят шансовете на ВВС за победа в случай на въоръжен конфликт със силните армии на други държави.

Съединените щати се нуждаят от тези подобрения, за да могат да водят пълномащабна война с Китай, но „те няма да заменят ефективното глобално гражданско-военно съперничество“, пише Антъни Кордесман, експерт по военна стратегия в Института Брукингс, в доклад, публикуван на 3 август.

Това съперничество е все по-очевидно в зоната на отговорност на Южното командване на САЩ, според генерал-майор Бари Корниш, глава на 12-та въздушна армия, които осигуряват въздушни средства за операциите в Централна и Южна Америка.

Ниските доходи, хранителни и здравословни проблеми в региона, съчетани с нестабилност, предизвикана от граждански вълнения, престъпност, чести природни бедствия и пандемията от COVID-19, правят региона привлекателна мишена за хищнически страни, които искат да забият клин между местното население и САЩ.

„Основният ни приоритет тук е да се съсредоточим върху международната престъпност и как да се борим с нея, но една от връзките в тази верига е злонамерената дейност на китайската държава“, каза Корниш пред Air Force Times на 10 август. Американските сили разполагат с различни средства за доставка по въздух, разузнавателни самолети и самолети, използвани за мисии за подпомагане след земетресения и урагани.

Корниш казва, че военните не са отделили достатъчно време за анализ как китайското присъствие може да повлияе на ситуацията в южното полукълбо. Той добави, че офертите от други страни за осигуряване на военно обучение, както и инфраструктурна помощ отслабват партньорството със САЩ.

За по-ефективна борба с китайското влияние и международната престъпност, Южното командване на ВВС на САЩ обединява експерти в различни области, като от тях формира междуфункционални екипи, които да решават проблемите, когато възникнат.

„Трябва да увеличим разузнаването, наблюдението и рекогносцировката, за да продължим да следим вредното влияние на Китай“, отбелязва Корниш. „Това е обширна дейност, инициативата „Пояс и път“, много стъпки в областта на незаконния добив, обезлесяване и риболов. Китай черпи ресурси от нашите партньори, когато те най-малко могат да си го позволят“.

Участието на Китай също може да затрудни САЩ да преценят как се развиват ситуациите в различните страни. Когато през юли хиляди кубинци организираха масови антиправителствени протести, способността на американската армия да следи събитията в тази страна беше ограничена от естеството на телекомуникационната инфраструктура, която китайците са изградили, за да филтрират информацията, която отива във външния свят.

Корниш се опитва да попречи на противниците на Америка да разширят своето присъствие и влияние в региона, като предоставят оборудване и военно обучение на уязвимите нации, почти същото, както когато заемаше ръководни позиции в редиците на американските сили в Афганистан.

На въпрос как провалът на афганистанската армия след две десетилетия американска подкрепа ще се отрази на партньорствата на САЩ с други държави, Корниш отговори, че това само доказва ценността на устойчивостта.

„Ние не виждаме необходимост да продаваме много военна техника и оборудване в това полукълбо, защото в по-голямата си част ситуацията тук е спокойна“, обясни Корниш. „Но това не означава, че те не искат да укрепят своите военновъздушни сили. Искаме да се уверим, че тази помощ е в съответствие и с техните дългосрочни ценностни системи и че не е само временно решение, каквото могат да получат от Китай или Русия при липса на план за поддръжка.

През 2020 г. екипи от инструктури по мобилност, срещи на експерти в конкретни области и други формати за културен обмен са спрели поради пандемията, каза Корниш. Инструменти като Zoom и WhatsApp помогнаха, но членовете на ВВС вече са готови да възобновят личните си пътувания до Латинска Америка.

Междувременно, много на север, 1-ва въздушна армия на САЩ също имат много неща за вършене. Нейният военен персонал помага за лечение на пациенти с COVID-19 и ваксиниране на населението в цялата страна. Те защитават Вашингтон, следят балистичните ракети, които биха могли да ударят родината им, борят се с горски пожари, последиците от ураганите и помагат за намирането на изчезнали хора.

Тяхната нова мисия - осигуряване на въздушна подкрепа на Космическото командване на САЩ - подчертава ангажимента на силите за изпреварване на другите страни в тази област.

Пентагонът може да дава приоритет на съперничеството с Китай, но Русия превзема все повече маршрути в Арктика, за да доставя оръжия до бреговете на САЩ по вода, а също така усвоява въздушните маршрути около Аляска, Канада, Гренландия и Исландия, за което разказва командващият 1-ва въздушна армия на САЩ генерал-лейтенант Кърк Пиърс.

Русия показва висока активност край бреговете на Аляска. През април генерал -лейтенант Дейвид Крум заяви, че военновъздушните сили трябва да работят усилено, за да прихванат руските самолети - през 2020 г. те са прехванали над 60 руски военни самолета.

По думите на Пиърс, ВВС трябва да „възстановят своята мускулна памет“, за да провеждат въздушни патрули с помощта на изтребители от четвърто и пето поколение в цялото Северно командване на САЩ, а не само в Европа, където Русия е основен проблем, както във физическото, така и в дигиталното пространство .

Неговото подразделение сега е в последния етап от инсталирането на така необходимия радар с активна фазирана решетка на изтребители F-16. Оборудването ще даде възможност за откриване на скрити самолети и ракети, каза Пиърс. „Крилатите ракети, разработени в Русия и Китай, обхватът на тези ракети, характеристиките, които имат хиперзвуковите крилати ракети - такива оръжия няма да бъдат разработени, за да се бият в Европа“, обясни Пиърс.

Екипът на Пиърс сега все повече преминава бойно обучение в далечния север, където ниските температури и дългите разстояния представляват уникални пречки за въздушните операции и комуникациите. През февруари следващата година 1-ва въздушна армия ще разработва осигуряването на материално-технически средства за операции за отбраната на вътрешните територии на страната откъм Аляска, Канада и Гренландия.

„Имат ли силите за сигурност или хората от тиловото обезпечение нужното оборудване, за да не замръзват самолетите по време на полет?“ - пояснява той. „В Минесота е студено, но не е минус 40 градуса, както например във военновъздушната база Туле в Гренландия“.

По думите му, началникът на ВВС генерал Марк Кели в момента обмисля какви ресурси са необходими на Пиърс, за да даде възможност на своята 1-ва въздушна армия да изпълнява всичките си функции в рамките на ВВС, Северното командване и NORAD (Командване на космическата отбрана на Северна Америка).

„Ние не сме създадени да правим всичко, което поискате от нас“, обясни Пиърс. „Можем да направим много с ограничени ресурси, но е трудно да направим много без нищо на наше разположение“.

Влиянието на Русия в Близкия изток и Югоизточна Азия също може да повлияе на бъдещето на Америка в региона. Централното командване на ВВС на САЩ се опитват да намерят своето място в Националната стратегия за отбрана, която дава приоритет на съперниеството между големите държави пред антитерористичните операции.

Американските и руските военни разговарят помежду си поне пет пъти на ден като част от операция Inherent Resolve („Непоколебима решимост“), военна операция на американските въоръжени сили и техните съюзници срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, каза началникът на Централно командване на ВВС, генерал-лейтенант Грегъри Гийо в интервю за Air Force Times в началото на август. Русия подкрепя режима на Асад в гражданската война в Сирия, докато САЩ подкрепят антиправителствените бунтовнически сили.

„Те са там, летят в същото въздушно пространство като нас и имат съвсем различна мисия“, каза Гийо. „В резултат на това се оказваме - макар и не в състояние на конфликт с тях, но несъмнено на противоположните страни на разделителните линии във въздушното пространство“. „Те ще проверяват силата ни и ние ще им отговорим изключително професионално“, добави той.

Непреките слъсъци между САЩ и Русия подхранват конфликтите в региона в продължение на няколко десетилетия, поставяйки началото на нарастващото влияние на талибаните през 90-те години.

Въпреки изтеглянето на американските военни от Афганистан - САЩ също ще завършат мисията си в Ирак по-късно тази година - представители на ВВС казват, че военните самолети ще продължат да нанасят въздушни удари срещу талибаните, Ал Кайда и целите на „Ислямска държава“, ако е необходимо - от други бази в този регион.

През първите седем месеца на 2021 г. самолети от САЩ и техните съюзници извършиха около 400 въздушни удара в рамките на територията на Централното командване, което е значително намаление в сравнение със същия период през последните няколко години.

„Намираме се в преходен момент“, посочва Гийо. „Ние се адаптираме към променящата се политическа и оперативна ситуация в този регион. Заплахата се променя - и нараства по много начини“.

В това число са евтините дронове, оборудвани с камери или експлозиви, ракети земя-въздух и електронни заглушители, както, разбира се, и тактиките за самоубийствени атентати, при какъвто загинаха 13 американски войници на международното летище Хамид Карзай в Кабул на 26 август.

Гийо отбелязва, че Централното командване на ВВС е успяло да засили защитата срещу атаки срещу бази, като например иранския удар през януари 2020 г. в иракската база Айн ал Асад, при която бяха ранени повече от 30 американски войници. Комбинирането на всички кинетични и некинетични средства за отбрана на базата ще направи възможно по-ефективно откриване и премахване на потенциалните заплахи.

Централното командване на ВВС на САЩ вече започна да се адаптира към големи съперничества на силите и по други начини. Ръководителите му се преместиха от Катар в Южна Калифорния, за да проведат дистанционни операции, в случай че базата бъде атакувана.

То подкрепи разполагането на сили за бързо реагиране и се опитва да реши как могат да бъдат разпределени ресурсите между този и други региони.

Например, командването сега изпраща ненужни самолети -цистерни обратно, за да могат другите да ги използват, вместо да ги оставят на място за всеки случай. И вместо да отидат директно до Централното командване на САЩ, бомбардировачите може да спрат за известно време в Европа и след това да отлетят за Близкия изток.

„В някои области бихме могли да правим по-малко, но просто не знам“, добави Гийо. Не виждам значителни промени в смисъла на въздушния компонент“.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37