Испанският парламент работи, но повечето депутати гласуват дистанционно

Унгарското правителство се кани да управлява с укази, британският парламент хлопна врати

Демокрация по време на коронавирус – парламенти хлопнаха врати, Орбан ще управлява с укази

2132 | 26 март 2020 | 11:41

Германският бундестаг продължава работа, в Испания се гледат закони и се гласува дистанционно


Епидемията от коронавирус променя и начина, по който функционира демокрацията по света.

 

Докато в Унгария се обсъжда законопроект, който да даде възможност на премиера и правителството да управляват с укази, във Великобритания парламентът затвори врати.

Починът на унгарския премиер Виктор Орбан породи загриженост в Европейския парламент. Новината дойде днес, почти по същото време, когато дойде вестта, че британският парламент затваря вратите си днес за почти месец. Депутатите приеха предложението на правителството на консерваторите, което има голямо мнозинство, въпреки съпротивата на опозицията. Така британските парламентаристи спряха работа една седмица преди планираната си великденска почивка и ще отсъстват до 21 април. Последните сесии на парламента се провеждаха вече в намален състав, поради броя на болни депутати или тези, които бяха решили да се самоизолират.

В Испания, където броят на заразените нараства, долната камара на парламента хлопна врати още на 10 март, но работи дистанционно. Още в началото на март положителна проба за коронавирус даде лидерът на крайнодясната партия Вокс Хавиер Ортега Смит.

Днес обаче депутатите одобриха искането на правителството на Педро Санчес за удължаване до 11 април на извънредното положение в страната. Това стана при почти празна зала, съобщава ТАСС. Повече от 300 депутати гласуваха дистанционно.

В Германия предприеха друг подход. Бундестагът продължава да работи, но депутатите ще бъдат на достатъчна дистанция и в намален състав – една трета от депутатите. Законите, които се разглеждат, са свързани предимно с епидемията от Ковид-19.

 

Същия маниер бе възприет и в Полша. На 24 март Елшбета Витек, председател на Сейма (долната камара на парламента) обяви, че той ще работи дистанционно. От петък в пленарната зала ще се явяват само депутати, които ще представляват отделните фракции. Всеки депутат ще може да гласува дистанционно, заяви Витек. Народните представители вече получиха указания за целта.

В Латвия епидемията принуди правителството и сеймът (парламента) да преминат на дистанционна работа. До това решение се стигна, след като един от депутатите даде положителна проба за коронавирус.

За дистанционна работа се готви и Върховната рада – парламента на Украйна.

Заради епидемията от коронавирус бяха затворени парламентите в Иран и Южна Корея.

В Азербайджан депутатите ще минават задължителен тест за коронавирус. По-рано тази мярка бе предприета и в Индонезия.
В Армения народното представителство продължава работа.

Турският парламент продължава работа, но беше оборудван с термокамери за защита срещу хора, които може да са се заразили с коронавирус.
Термокамерите, които измерват телесната температура, бяха поставени на трите основни врати на парламента.


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.