Снимка: ANA-MPA

Атина иска премахване на "Звездата от Вергина" от всички публични институции, частни субекти и сайтове

Дендиас към Османи: Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики

74837 | 14 ян. 2021 | 17:56

Според гръцкия дипломат №1 е кристално ясно какво се е случвало в древността и той е помолил колегата си да го предаде на македонските граждани. Атина настоява за стриктно спазване на Преспанското споразумение и отказ от "антиквизацията"


"Гърция може да бъде най-добрият приятел на Северна Македония и нейният най-голям съюзник", каза гръцкият външен министър Никос Дендиас след среща с македонския външен министър Буяр Османи, информира скопският телевизионен “Канал 5“, цитиран от Агенция "Фокус".

Дендиас заяви, че Гърция е приветствала Македония в НАТО и подкрепя перспективите за европейска интеграция на страната, базирани на новата методология. Европейският съюз, както той каза, има задължение да остави темата за разширяването на масата, в противен случай, според него, би имало възможност за дестабилизация на региона.

Той обаче не пропусна да спомене Преспанското споразумение и поиска пълното му прилагане. Според него било кристално ясно какво се е случвало в древността и той е помолил Османи да го предаде на македонските граждани.

„Необходим е по-голям напредък. От една страна за прилагането и последователното използване на името и терминологията от всички публични институции и частни субекти. Включително уебсайтове. От друга страна за премахване на програмата за антиквизация. Премахване на "Звездата от Вергина" от всички обществени зони, преименуване на обществени пътища и институции. Уважаеми министър, трябва да кажем, че в Преспанското споразумение е кристално ясно какво се е случило в древността и едно е ясно. С цялото ми уважение и Вие го приехте, Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики. Те не са участвали в битката при Граник, близо до Иса, в Гавгамела", каза Никос Дендиас.

Македонският външен министър Османи не отговори директно на думите на Дендиас, но обеща последователно зачитане на Преспанското споразумение.

 


От категорията

Ахмети: Спорът със София ще се реши преди българските избори. В интерес на Вашингтон и Брюксел!

Али Ахмети Снимка: Агенция "Фокус"-1591788958.jpg

Лидерът на ДСИ подчерта, че ще бъде намерено решение, дебатът за историята и ...

24 ян. 2021 | 18:34

25 арестувани в Нидерландия още в първата нощ след въвеждане на вечерния час (ВИДЕО)

Палежът в град Урк Снимка: Pronews via ANP-1611497869.jpg

В град Стейн стотина младежи излезли навън късно вечерта, за да протестират, ...

24 ян. 2021 | 16:16

Опасно! US ескадра навлезе в Южнокитайско море, за да утвърждава "свободата на мореплаването"

Самолетоносачът "Теодор Рузвелт"-1611492239.jpg

Ескадрата е навлязла там вчера, а в същия ден Тайван съобщи за голямо нахлуване ...

24 ян. 2021 | 14:41

Манфред Вебер: ЕС трябва да отговори с финансови санкции на ареста на Навални

Манфред Вебер-1558264489.png

"Трябва да ударим Путиновата система там, където най-много я боли - ...

24 ян. 2021 | 22:16