Деница Желева и Калоян Методиев – супер профита в екипите на Борисов и Радев

Двамата държат ключовете за кабинетите на премиера и президента

Деница Желева и Калоян Методиев – супер профита в екипите на Борисов и Радев

32876 | 27 авг. 2019 | 12:31

И двамата са млади, проесионалисти, без "скелети в гардероба" и тежести в биографията


„Супер профи!“, казват за тях приятели и колеги. Познават тънкостите на политическите науки, но и на политическата практика, коридорите на властта в Брюксел и София. Професионалният им живот ги среща с президенти и премиери, със „силните на деня“ в Европейския съюз, те умеят да контактуват с тях „по европейски“ – с респект, но без „балканско“ скъсяване на дистанцията.

Това са Деница Желева и д-р Калоян Методиев – хората, които държат ключовете към кабинетите на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

И двамата заеха тези постове в навечерието на новия политически сезон. И вече влизат в светлината на прожекторите.

Деница наследи Румяна Бъчварова, която отиде посланик в Израел, Калоян седна в креслото на Иво Христов, който вече търка банките на Европейския парламент.

 

Деница е на 35 години, Калоян – на 43. Тя е родена в Бургас, той – в София. Общото между двамата не е само близката възраст и произхода от голям град, не е само високото образование и знанието на чужди езици. Деница има диплома на магистър по Скандинавистика, Американистика, Икономическа психология от Рейнския университет „Фридрих Вилхелм” в Бон. Говори немски и английски.


Калоян е завършил политология от СУ „Св. Климент Охридски“. Той е доктор по политология, автор е на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“, автор на десетки анализи и коментари за вътрешната и Балканската политика, спец по европейските проблеми и отражението им в България. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език.

Новината за назначенията и на двамата дойде изненадващо. Първоначално медиите спрягаха като фаворит за мястото на Румяна Бъчварова бившата преводачка на посланик Джеймс Уорлик Христина Нинова.

След като Иво Христов стана евродепутат пък, от „Дондуков“ 2 дълго време не идваха никакви послания, че кабинетът му скоро ще има нов стопанин.


Докато на 31 май след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ - събитие, от което журналистите чакаха новини за съдбата на Цветан Цветанов, Борисов изненадващо обяви, че вече е назначил наследник на Бъчварова. И това е Деница Желева. До този момент тя бе известна като съветничка на премиера по външнополитически въпроси, с когото работи в последните 10 години.

Назначението на д-р Методиев също дойде изненадващо, без никаква медийна „подготовка“.


Но Желева е не само бивш съветник на Борисов, била е и съветник по външна политика на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев, остава и в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки, където неин ресор също е външната политика. Работила е и за фондация "Конрад Аденауер". Мина през изпитанията на първото за България европейско председателство. Казва, че програмата на правителството на Борисов за нея е кауза.

Политическата биография на Калоян Методиев не е толкова „кабинетна“, а е изкована на терен. И когато чете лекции на студентите, когато пише книгите си, д-р Методиев може да изхожда и от собствения си опит.

 

За Деница коридорите на властта са позната територия. Тя знае и ограниченията, и предимствата, които дава "червеният килим", по който всеки ден изкачва стълбите на Министерския съвет.

Калоян е нов не само за екипа на Радев, но и за атмосферата на висшите държавни институции. По природа той е просветен бунтар и тепърва ще се сблъсква с моментите, в които ще трябва да "усмирява" вътрешните си страсти. 

И двамата обаче носят във висока степен онова чувство на отговорност пред държавата, което поставя на заден план личните предпочитания.


Постовете на началник-кабинет на президента и на премиера са от най-важните в държавата и изстрелването на хора с профила на Желева и Методиев на тях говори категорично за смяна на поколенията в политиката.

Деница и Калоян нямат обичайните „скелети в гардероба“, свързани с членство в БКП, близост до ДС, участие в приватизацията, които препъваха не една и две политически кариери. Нямат и тежести в биографията, характерни за немалка част от по-младото поколение във властта – демонстрация на стандарт на живот, който не може да бъде обяснен с официалните доходи. Около тях няма скандали, зад гърба им няма шлейф от митове и легенди, с които медиите да ги провокират. Нямат политическа обремененост, а знания за добрите европейски практики. Познават правилата на днешния ден в политиката, активни са в социалните мрежи, където имат свои последователи.

И двамата са здраво стъпили на земята.

С тяхното назначаване и Радев, и Борисов говорят на младите поколения. На тези, за които времето на социализма е също толкова далечно, както и годините на Втората световна война. Следователно, и Радев, и Борисов искат съвети за това как да постъпят днес и сега от хора, които не са били свързани нито с Априлския пленум на БКП, нито с легендарния митинг на СДС на Орлов мост, който събра милион сини привърженици.

 

Просто времената се промениха. И искат нови хора, с нови знания.

 


От категорията

Вацев: Радев и Борисов не си дават сметка, че влизането в „Три морета“ е равносилно на война с Русия

-1603894942.png

Инициативата „Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия е ...

28 окт. 2020 | 16:20

“Никога не се предавам” – Иван Гешев е герой във филм за рода му (Видео)

“Никога не се предавам” – Иван Гешев е герой във филм за рода му-1603915440.jpg

Въобще не мога да си помисля за предаване. В рода ми няма такива, които са се ...

28 окт. 2020 | 21:17

Иван Кръстев: Какво ще се случи с европейските популисти ако Тръмп се провали?

-1509743542.jpg

Скорошно проучване, проведено от ЕС за външна политика, показва, че ...

30 окт. 2020 | 00:58

Проф. Светлана Шаренкова: Блоковото мислене и разделение останаха в ХХ век

-1517831377.jpg

Конкуренцията „кой е по-по-най”, свързана с „Триморието”, би била чудесна, ако ...

29 окт. 2020 | 17:48