За пореден път опровергаваме спукулациите, че сме антиевропейска партия, подчерта тя

Деница Златева: Председателството на Съвета на ЕС е приоритет за БСП

312 | 13 окт. 2017 | 12:09

Социалистите изтъкват важността на теми като социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата, заяви зам.-председателят на БСП


„Председателството на Съвета  на ЕС е приоритет за БСП и ще дадем своите предложения“. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева пред БНР.

 

„В България тече дебатът по националните приоритети за нашето председателство. БСП е поела ангажимент  да даде своята визия и принос за националните ни приоритети. Ние, като активна политическа сила и представител на левицата, залагаме особен акцент на председателството от гледна точка на приоритетите на социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата не само в регионално и в икономическо измерение, но и на социалните неравенства“, обясни тя.

 

Зам.-председателят на левицата подчерта, че БСП има работна група, която активно подготвя визия за Европа - какви трябва да бъдат основните акценти по време на българското председателство. Тя обясни, че този документ ще бъде представен по време на предстоящия конгрес на партията. „Това за пореден път  опровергава спекулациите, че БСП е антиевропейска партия. Ние сме единствената политическа сила, която говори и е поставила като приоритет в работната си програма да разработи собственото си виждане каква Европа искаме. Това е част от общия дебат, който върви в рамките на политическото семейство на ПЕС“, обясни Златева. Тя подчерта, че трябва да бъдат начертани ясни и конкретни приоритети и мерки. Според нея, ако се попита обикновения български гражданин- какво е за него председателството, то за съжаление отговорът ще е – технически, логистични, инфраструктурни скандали в НДК, плочки и шалчета, но много по-малко се говори за предизвикателствата и възможностите пред България.

 

„Основната роля и отговорност е на управляващата партия, но ние ще дадем предложения какво според нас трябва да се направи. Акцентите се припокриват в голяма степен - темата за Западните Балкани, за кохезионната политика, реформа в общата политика за убежища“, заяви тя. По думите й, в интерес  на България като по-слабо развита държава е да има осигурен необходимия финансов ресурс за догонващо развитие. Златева обясни, че по време на Българското председателството, през месец май, ще стартира дебата за бюджета на ЕС. „Трябва да търсим максимално широка подкрепа от страни- членки, така че кохезионната политика да не е приоритет само за България“, обясни тя и подчерта, че на дебата за бюджета отражение ще дадат: напускането на Великобритания на ЕС; как ще се развият отношенията между ЕС и Полша и разговорът за реформиране и на цялата регулаторна рамка за отпускане на средствата. „Трябва да бъде запазен безвъзмездния характер на отпускане на средства“, каза още тя.

 

На въпрос за готовността на министрите от кабинета „Борисов 3“ за председателството, тя обясни, че е притеснително участието на представители на българското правителство със силни националистически възгледи. „Отговорност на всеки един министър по време на председателството е да  участва редовно във всички съвети. Важно е по-време на това председателство какъв напредък ще имат съответните досиета. Дано министрите ни осъзнават отговорността, която стои пред тях“, заяви зам.-председателят на левицата. Тя коментира, че може би е добре, че Каракачанов и Симеонов няма да председателстват съвети. „Още управляващите не са отговорили и на един важен въпрос - кой представлява България в Съвета по общи въпроси“, заключи Деница Златева.


От категорията

Цветанов: Елена Йончева,най-близък съветник на Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ

Цветанов: Елена Йончева,най-близък съветник на Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ-1519111513.jpg

"Нормално ли е президентът да обижда българските народни представители за ...

20 февр. 2018 | 09:23

Каракачанов за критиките на президента за въоръжението на армията: Бързата кучка слепи ги ражда

Красимир Каракачанов-1515566265.png

"Вчера имахме Политически съвет. Проблеми няма, има недоразумения и ...

20 февр. 2018 | 10:29

Валери Симеонов: Русия директно саботира опитите на България за добив на газ в Добруджа

Валери Симеонов-1518028775.png

На въпрос „Защо службите за сигурност не са излезли с оценка за руската ...

20 февр. 2018 | 13:36

Антонио Таяни към Цвета Караянчева: Категорично подкрепяме България за Шенген

Снимка: Народно събрание-1519120443.jpg

Тя покани председателя на ЕП да посети Интерпарламентарния форум, посветен на ...

20 февр. 2018 | 11:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018