Десет факта за "Нотр Дам дьо Пари", които едва ли знаем

28 "крале" са изгубили "главите" си в нея по време на Френската революция

Десет факта за "Нотр Дам дьо Пари", които едва ли знаем

38644 | 16 апр. 2019 | 00:16

Под катедралата лежи град от езически времена, На покрива й има цяла "гора"...

Десет факта за "Нотр Дам дьо Пари", които едва ли знаем-1555363032.jpgПод катедралата лежи град от езически времена, На покрива й има цяла "гора"...-1555363067.jpg

Строена между ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари" (Notre Dame de Paris), позната още у нас като Парижката Света Богородица, има огромна историческа стойност, не само за Франция, но и за целия свят. Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон. Хиляди туристи прекрачват прага й всеки ден и се наслаждават както на външната така и на вътрешната й красота. повечето посетители, вероятно за първи път научават факти за "Нотр Дам", като тези, които е събрал в колекция сайтът Mental Floss...

 

1. Под катедралата лежи град от езически времена.

Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена "Нотр Дам", някога е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е дори катедралата да е построена върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, тъй като при разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други стари божества.

 

2. На покрива й има цяла "гора". (Унищожено от пожара!)

Катедралата има някои от най-старите оцелели в Париж рамки от дървесина, в т.ч. дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова и цялата тази конструкция е известна като "Гората".

 

3. 28 "крале" са изгубили "главите" си в нея по време на Френската революция

През 1793 г., в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. (По-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ, затова и побеснелите революционери нападат символи на монархията.) Оцелелите статуи, открити по-късно, днес са в музея "Клюни".

 

4. Двете най-известни кули на "Нотр Дам" не са близнаци.

На пръв поглед те наистина изглеждат сякаш са идентични. Детайлен поглед показва, че северната кула е малко по-голяма от южната. както и всички други елементи на катедралата, те са строени в продължителен период от време, а това е демонстрация на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се в главата на един-единствен архитект.

 

5. Веднъж камбаните й били разтопени, за да се направят оръдия.

Не само кралете-статуи, но и цялата катедрала става жертва на "новото време", въведено от дейците на Френската революция. Те нареждат от християнски храм сградата да бъде променена и да изразява на Култа към Разума. Почти всичките й камбани тогава са претопени и отиват за направата на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възстановен едва в близката до нас 2013 година.

 

6. Наполеон и Виктор Юго спасяват "Нотр Дам".

Когато Наполеон Бонопарт решава да се короняса за император през 1804 г. в "Нотр Дам" сградата е в лошо състояние. Вековете упадък и нанесените от революцията щети са я довели до ръба на разрухата. Именно Наполен връща статута й на църква и провежда церемонията си сред стените й. С това поставя начало на нов живот за "Нотр Дам".

Разбира се виновник "Нотр Дам" да бъде едно от бижутата на света е й най-големият и обичан френски писател Виктор Юго. В романа си "Парижката Света Богородица" (1831 г.) той използва сградата като персонификация на самата Франция. Книгата и до днес е огромен успех, а в онези времена през ХІХ век води до организирането на акции за възстановяването на храма под наставленията на известните по онова време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

 

7. Чудовищата по двете главни кули са от по-нови времена.

Не от готическата епоха, която би трябвало да изразяват, а от средата на ХІХ век са гаргойлите и химерите, поставени по ъглите. Виоле-ле-Дюк нарежда поставянето им, вдъхновен от тяхното нееднократно споменаване в романа "парижката Света Богородица" на Юго.  

 

8. Кулата "Стрелата" е свещен гръмоотвод. (Унищожена от пожара!)

Фотографии на катедралата от преди злополучния сегашен пожар, показват, че на върха на най-високата кула на храма, наричана "Стрелата" е имало петел, който е имал не просто декоративна стойност. През 1935 г. три реликви - предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че идеята е била да се създаде един вид "свещен" гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

 

9. Смята се, че органът в храма е най-големият във Франция. (Унищожен от пожара!)

Органът в "Нотр Дам" има повече от 8000 тръби (някои останали още от ХVІІІ век). Съмнения по въпроса разбира се съществуват, но след сегашния пожар това няма как да бъде установено. С пожара се слага край и на огромните усилия положени по органа в катедралата, засвирил отново през 2013 г. по случай 850-годишнината на "Нотр Дам".

 

10. Всички пътища водят до "Нотр Дам"

Тълпите от туристи обикновено не забелязват нещо, което се намира край катедралата - обозначаващ надпис със звезда с осем лъча, вписани в камък. Надписът гласи "Нулева точка на пътищата във Франция". Тя се използва за измерване на разстоянията между Париж и другите населени места във Франция. Поставена е там през 1924 г.

Източник: standartnews.com


От категорията

Астронавтите от „Дракон“ вече са на борда на Международната космическа станция (ВИДЕО)

Кадър: НАСА-1590947908.jpg

Робърт Бенкен и Дъглас Хърли се прегърнаха с колегитe си в 20:22 българско ...

31 май 2020 | 20:57

Екслузивно: Полицай българин е ранен в САЩ при сблъсъци с демонстранти

Снимки: Фейсбук-1590937126.jpg

В пост във фейсбук страницата си от Българо-Американската Полицейска Асоциация ...

31 май 2020 | 17:58

Космическият кораб на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция (ВИДЕО)

-1590924539.jpg

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори ...

31 май 2020 | 17:31

Руски препарат срещу COVID-19 влиза в болниците до дни

-1590137284.jpg

Ефикасността на "Авифавир" надвишава 80 процента и той се оказва ...

31 май 2020 | 18:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


16 апр. 2019 | 02:11Парижката Света Богородица е строена 200 години, оцелява осем века, но не преживя появата на либерало джендъро мюсюлманите. Сега каква хубава джамийка ще си построят другарите на Мутрьо Пръстовете, с 99 минарета и говорители по 10000000 вата. Ще се вижда и чува чак в лондон.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


16 апр. 2019 | 09:23Абсолютно точен коментар. Новата жендърско имигрантска идеология ще унищожава символи на Европа наред, но в Брюксел ще го разберат чак като им изтече мандатът или пукнат всички нормални европейци.