Сн. БГНЕС

На никого не му пука какво ще стане, казва шефката на "Автомагистрали"

Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"

4595 | 10 септ. 2021 | 15:06

Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите, призова тя и допълни: Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус


Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто. Това призова народните представители новият председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Христова присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси днес, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата. Тя поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече порочни договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Тези договори, с така наречените доставчици и наемодатели на техника, са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични – по „инхаус“-a със свлачищата, Видин-Ботевград, „Хемус“, те реално са подизпълнители. Така е де факто. Ние сме поставени на един опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“, коментира Десислава Христова, според която няма друг вариант за изход от ситуацията.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%. „Бюджетни средства могат да изтекат в една черна дупка“, смята Христова.

„Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите“, призова още шефката на „Автомагистрали“ и допълни: „Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус“.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Да, ще ни фалират, ще ни потопят. Добре, обаче тези пари ще изтекат, няма да има АМ „Хемус“, няма да има Видин-Ботевград, няма да има нищо - заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, коментира още тя.


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54