Министърът на земеделието, храните и горите откри VI Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване в Пловдив

Десислава Танева: 2020 е ключова за земеделския отрасъл не само в България, а в целия ЕС

1302 | 19 февр. 2020 | 16:15

Призовавам земеделската общност за активност, като благодаря за досегашната комуникация и за всички предложения, които получаваме, каза тя


2020 година е ключова за земеделския отрасъл не само в България, а в целия ЕС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на VI Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване в Международен панаир – Пловдив, съобщава агенция "Фокус". Мотото на форума тази година е: „Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата“. Участват близо 650 фирми от 30 държави, а над 170 ще са браншовете, които ще бъдат представени. В словото си Танева посочи, че през тази година се очаква да бъде определен бюджета за новата Обща селскостопанска политика.

„До края на тази година трябва да представим Националния стратегически план за новия програмен период. 2020-та е година, в която трябва да намерим решение на зелените предизвикателства, които са пред нас, заедно със земеделската общност. България се намира на едно ниво заедно с множеството европейски страни по отношение на подготовката за новия стратегически план. От лятото координационното звено в министерството започва написването на Националния стратегически план. Призовавам земеделската общност за активност, като благодаря за досегашната комуникация и за всички предложения, които получаваме“, каза Танева.

Министърът на земеделието, храните и горите призова земеделската и научната общност към задълбоченост в намирането на най-приложимите и адаптирани към българските условия земеделски практики, щадящи околната среда и запазващи многообразието на почвата. „Това е нашето общо предизвикателство тази година. И ние заедно, водени от науката, от добрите постижения в бизнеса, трябва да намерим тези мерки, които ще донесат допълнителен доход на земеделските стопани и ще пазят околната среда чиста за живот – това, което иска обществото от нас земеделските производители“, каза още Десислава Танева и допълни, че подобни форуми са най-доброто място за обмяна на най-новите и успешни технологии в тази посока.

 

България губи 35 млн. евро европейски средства по мярка "Управление на риска", тъй като към момента по тази мярка няма бенефициенти и няма усвоени пари, отбеляза още тя. Танева съобщи, че по примера на Унгария ще бъде създаден доброволен взаимоспомагателен компенсационен фонд за противоградна защита. Той ще бъде акредитиран към Разплащателна агенция и ще започне да работи догодина. „По този начин ще можем да ползваме европейски средства по мярка "Управление на риска", посочи Танева. По думите й, добрата новина, е че Изпълнителна агенция по градушките има изградена национална противоградова защита. Остава само да бъде въведен в експлоатация радара в Шумен, който ще осигури там противоградова защита по самолетен способ, и това трябва да се финансира споделено между държавата и земеделците.

 

7.7 млрд. лв. или средно годишно между 1.3 и 1.9 млрд. лв. са инвестициите в аграрния отрасъл в периода 2014-2019 година, отбеляза още министърът. „Инвестициите в аграрния отрасъл представляват 8 % от инвестициите в цялата икономика в страната, при условие, че аграрният отрасъл дава между 3,5 и 3,8 % от брутната добавена стойност. Сами разбирате, че Програмата за развитие на селските райони изобщо не е основен инструмент, а една незначителна част от инвестициите, направени в сектора. Искреното ми пожелание е да запазим тази посока и този тренд на развитие на отрасъла“, каза министър Танева.

 

 


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 12 август-1627037550.jpg

23 юли 2021 | 13:52