Снимка: Радио Фокус

Всички засегнати ферми са с решения да репопулират поголовието си, съобщи още земеделският министър

Десислава Танева: Българският данъкоплатец е предоставил общо 70 млн.лв. за борба с АЧС

1022 | 20 дек. 2019 | 16:37

Тя поясни, че практиката в другите страни показва, че следващите години след избухването, обикновено има малко по-малко огнища


Африканската чума е вирусно заболяване, много устойчив вирус, ние успяхме да ограничим заболяването още през август и действахме много бързо. Това заяви пред журналисти в село Хвойна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.

 

Тя поясни, че практиката в другите страни, където вирусът е от 2014 г., показва, че следващите години след избухването, обикновено има малко по-малко огнища. „По-притеснителното е, че една част от тях са в същите огнища от предходната година. Летните месеци са пика на заболяването. Вземаме всички мерки, променяме законодателството, целия план, който начертахме миналата година в хода на епизоотията и мерките за овладяването и го изпълняваме. Надяваме се януари Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност да бъде приет. Всичко, което обещахме като подкрепа, го изпълняваме“, обясни министър Танева.


Министърът подчерта, че от 2018 г., от първия регистриран случай и тази година, българската държава и българския данъкоплатец е предоставил общо 70 млн. лв. за всички мерки по превенция и обезщетенията за всички засегнати.

 

„Това са нашите пари и ако ние искаме тези щети да са по-малко, самите ние трябва да спазваме всички указания за предпазване от разпространените на вируса, защото човешкия фактор е един от най-рисковите фактори. Африканската чума по свинете е в цяла България. Отделно от това, 9 млн. евро, от които 70 млн. лв. вече са предоставени и рефинансирани от ЕК, такива се правилата. След одит, който имахме по африканската чума по свинете, получихме много висока оценка за предприетите мерки“, посочи министър Танева.

 

Тя уточни, че единствената забележка на Европейската комисия е по отношение на легализацията на личните стопанства, регистрирането им и мерките за биосигурност, по които трябва да се отглеждат домашните свине.

„Мерките ще се затегнат - до 3 бройки за угояване и мерки за биосигурност, които конкретно сме описали – затворени, само този тип животни, място за фураж. Стартираме информационни кампании, шест мерки по Програмата за развитие на селските райони с допълнителни близо 70 млн. евро бюджет само за превенция и подкрепа на животновъдствата, които са в хипотезата, навлязла по епозоотията в България“, допълни министър Танева.

 

Тя добави, че две от мерките са отворени и те са обучения, които предстои да се проведат през пролетта. Остават още четири, едната е за малките стопанства 6.3 - за подкрепа на биосигурността, другите са 4.1 в тази насока за животновъдствата и новата мярка 5, която липсваше и е част от предложената от нас шеста нотификация за Програмата за развитие на селските райони, която при одобрение ще позволи да отворим приеми по 5.1 и 5.2, включително, за да подкрепим със 100 % финансиране на онези засегнати ферми от огнищата, които искат пак да репопулират.

„Всички засегнати ферми са с решения да репопулират поголовието си, като един от тях вече е населил 500 сантинели домашни свине. Ще има определен период по регламент, по който ще се отглеждат, ще се вземат проби и ако всичко е чисто, ще получат право напълно да заредят свинекомплекси“, каза още министър Танева.


От категорията

Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

-1590744450.png

Ако бъде намерен подходящ човек за поста министър на околната среда и водите, ...

29 май 2020 | 12:17

Танева: Няма опасност за хляба, очакваме 5 млн. тона зърно! България ще остане голям износител

Снимка Кадър БНТ-1590743627.png

Според министъра на земеделието песимистичните прогнози са за реколта от ...

29 май 2020 | 12:12

Министерство на труда: Повече хора намират работа, отколкото се регистрират като безработни

-1589547217.png

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират ...

30 май 2020 | 16:25

Петя Аврамова: Сектор строителство е в пълна мобилизация

Кадър Нова телевизия-1590841365.png

Ще се водят разговори с превозвачите за промяна на обхвата на тол системата, ...

30 май 2020 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.