Академия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.

Академия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките

Деца строят умна къща на бъдещето

2285 | 6 авг. 2017 | 13:54

Мултидисциплинарна иновативна образователна програма за деца от 6 до 12 години цели да подготви креативни и най-вече здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към предизвикателствата на бързо развиващия се свят

Академия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016151.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016246.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016229.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016210.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016131.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016114.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016098.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016064.jpgАкадемия Kids in Tech започва учебната година със серия от практически проекти, които да развиват креативността на малките.
-1502016046.jpg

Боряна Антимова, за Епицентър.бг

 

В седмицата преди началото на учебната година детската образователна академия Kids in Tech организира един истински празник за най-малките бъдещи изобретатели. От 4 до 8 септември в Спортна база „Бояна“ деца на възраст от 6 до 12 години ще реализират заедно проекта „Умна къща“.

 

Академия Kids in Tech е създадена от двама млади изобретатели - Екатерина Стоянова и Сергей Петров. Това е мултидисциплинарна иновативна образователна програма за деца от 6 до 12 години. Целта е да се подготвят креативни и най-вече здрави деца, които гъвкаво да се приспособяват към предизвикателствата на бързо развиващия се свят.

 

На заниманията малчуганите преминават през различни технологични станции, програмират роботи, създават виртуални светове и интерактивни анимации, учейки се да работят в екип. Същевременно се запознават с нови приятели, спортуват и усвояват по най-забавния начин български хора чрез танцовия пъзел „Таратанци“.

 

Какво по-добро училище от реалния живот? Следвайки добрите практики на страни лидери в предлагането на иновативно образование, Kids in Tech ще стартира новата учебна година със серия от практически проекти. „Целенасочено ще развиваме конкретни умения, необходими на децата, за да упражняват професиите на бъдещето – критично мислене, креативно решаване на проблеми, адаптивност и увереност в способностите“, казват организаторите.

 

По време на изпълнението на проекта „Умна къща“ децата ще преминат през серия от обучения в различни области, устремено следвайки крайната цел – да построят своята умна къща на бъдещето. Всеки ден малките изобретатели ще работят по различна част от проекта в среда, която ги поставя максимално близо до техния реален живот. По този начин децата съвсем естествено възприемат преподаваната материя, осъзнават смисъла и практическата необходимост на това, което изучават, коментират от екипа.

Ключов елемент от концепцията на Kids in Tech е физическата активност.

 

През всеки ден от проекта децата ще обогатяват двигателната си култура, изучавайки хип-хоп стъпки и български народни хора с помощта танцовия пъзел „Таратанци“ и професионалистите от Skip a Beat Dance School. Кратките хореографии ще бъдат представени на финала на седмицата.

 

Открий тайните на математиката

 

Под това мото ще се проведе първият ден от проекта. Реализира се от сдружение „Забавна Математика“ - Fun Mathematics. Децата ще разберат защо е нужна математиката за построяването на умната къща, каква е ролята на тази наука в нашия живот, защо е важна, какво ни носи.

 

Използвайки цялото си тяло и движението му, децата ще изучават какво е мащаб и каква е връзката между нарисувани линии и траектории в пространството. Ще изчисляват лица и обиколки, съобразени с възрастта на съответната група. Малчуганите ще разберат защо в природата, както и в структурата на умната къща, кръгът е предпочитана форма. Забавната математика ще ги подготви за следващата част от проекта – архитектурното проектиране на умната къща.

 

Планирай архитектурен шедьовър

 

През втория ден заедно с иноваторите от „Детска архитектурна работилница“ малките ще открият какво е общото между човешкото тяло и къщите, които обитаваме. Малките архитекти ще научат какви сили действат на сградите, пресъздавайки различни елементи от техните конструкции с ... телата си.

 

Ще разберат кога една структура е стабилна, създавайки устойчиви сфери от триъгълници, направени от дървени шишове и ластици. Накрая децата ще създадат макети на своите умни къщи от различни геометрични форми и ще измислят истории, свързани с тях.

 

Изгради умната къща

 

На третия ден децата заедно със създателя на проекта Open Cardboard Никола Чернев ще построят умните къщи. Ще се запознаят с нестандартните и малко известни в България геодезични куполи, заимствани от математика Бъкминстър Фулър (Buckminster "Bucky” Fuller).

 

Геодезичните куполи са самоносещи, леки конструкции, изградени предимно от разностранни триъгълници. Версията, която ще се предложи на децата, е адаптирана, като използват само равностранни триъгълници и квадрати, за да дадат на малките строители по-голяма свобода в творенето. Децата ще надградят наученото от предходните дни, като построят къща в предварително зададените реални размери.

 

Ще обсъдят разликите между една нормална и една умна къща и ще подготвят постройките за нуждите на инфраструктурата, която децата ще разработят в четвъртия ден.

 

Как се програмират роботите на бъдещето

 

Доказано е, че децата могат да се научат да програмират дори още преди да са започнали да пишат първите си букви. Занятията на четвъртия ден ще са истинско предизвикателство за малчуганите, провокирани от роботиката.

 

Заедно с батковците иноватори от клуба по програмиране MindHub малките ще разберат защо някои къщи са умни, как те ни носят сигурност, удобство и икономии. Малките програмисти ще създават програми за автоматизация на техните къщи и ще програмират роботи да управляват умния им дом.

 

Презентирай своя проект

 

На петия ден децата ще приключат своите умни къщи и ще изготвят кратки презентации за преживяното през седмицата. Техните презентации, както и хореографиите от часовете по движение, ще бъдат представени пред родителите. По този начин децата ще упражняват презентационни умения и ще развиват увереност за изявяване пред публика.

 

Силата на личния пример

 

Създателите на проекта Kids in Tech Екатерина Стоянова и Сергей Петров са двама млади изобретатели, влюбени в проектите си и в работата с деца. Сергей е авиоинженер, предприемач и ментор в програмата „Космически предизвикателства“. Автор е на проекта за интелигентен кошер, който да спаси пчелите от загиване и света от екокатастрофа.

 

Проектът е високо оценен от НАСА. На основата му Сергей, заедно със свой колега, българин от Сан Франциско, създава Bee Smart Technologies – безпрецедентна в световен мащаб интегрирана хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели.

 

Екатерина Стоянова е създател на уникалния танцов пъзел „Таратанци“ - интерактивна игра, с която по забавен начин малки и големи лесно научават основни танцови движения от българския фолклор.

 

Двамата са част от българската предприемаческа екосистема. Това е общност от млади амбициозни българи, които осъзнават, че промяната в България трябва да тръгне от образованието, и с любов и отдаденост се включват във всякакви проекти и инициативи за работа с деца.

Повече информация за проекта „Умна къща“ може да се намери на фейсбук страницата на Kids in Tech https://www.facebook.com/kidsintechbulgaria/

 


От категорията

1000 музиканти изпълниха Shine Astana за 20-годишнината на казахстанската столица
(Видео)

Кулата Байтерек-1531842294.jpg

В новия град операта е с площ 3000 кв.м., сградите са проектирани от световни ...

18 юли 2018 | 13:54

Четвъртък започва и завършва щастливо, избягвайте конфликти в неделя
(Видео)

Номерология-1531685288.jpg

Понеделникът е духовен, съботата - вълшебен ден

15 юли 2018 | 22:59

Кралица Елизабет Втора е получила от недвижими имоти над 26 млн. долара
(Видео)

-1527769134.jpg

Чистата печалба от използването на внушителния портфейл от активи в сектора на ...

20 юли 2018 | 17:51

Венета Райкова отбеляза годишнина от вече приключилия си брак: Имахме хубав брак и хубав развод!
(Видео)

-1481617792.png

Днес всеки е поел по пътя си, но аз винаги ще помня, че той ме е подкрепял и е ...

20 юли 2018 | 16:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.