Новият бюджет на общината предвижда социални придобивки и благоустрояване, твърди кметът Деян Дойнов

Новият бюджет на общината предвижда социални придобивки и благоустрояване, твърди кметът Деян Дойнов

Детските градини в Сопот станаха безплатни

1004 | 15 ян. 2019 | 17:02

От 1 януари тази година посещението на детските градини, яслите и храната от детската млечна кухня стават практически безплатни, а това е ценна придобивка за младите семейства.


Детските градини в Сопот и Анево стават безплатни. Това предвижда проектобюджетът на общината за 2019 година.

 

"Екипът на кмета Деян Дойнов предложи за обществено обсъждане един балансиран и прагматичен проектобюджет. Той е функция на въведената строга финансова дисциплина и политиките, които водихме в тази насока още от началото на мандата ни", обясни заместник-кметът Николай Новаков.

Проектобюджетът за 2019 година е следствие от историческата и рекордна събираемост от местни данъци и такси през 2018 година, която надхвърля 100%, допълни Новаков.

"Месната власт влиза в бюджетна 2019 година със самочувствие, защото предлагаме бюджет, формиран на базата на логичен анализ за една дългосрочна програма, която предложихме още през 2015 година в предизборната си програма", заяви Деян Дойнов. В тази визия заложихме преди всичко на социалния аспект, нея следваме и в новия бюджет, подчерта кметът.

Тази година от екипа на Дойнов са заложили сумата от 9 363 345 лева за бюджетна рамка на общината. От тях 5 051 306 лева за делегирани от държавата дейности. Това включва издръжката на училища, социални заведения, читалището, къща-музей “Иван Вазов”, общинска администрация на Сопот и Анево и пълна издръжка на детските градини и яслите в града.

От 1 януари тази година посещението на детските градини, яслите и храната от детската млечна кухня стават практически безплатни, а това е ценна придобивка за младите семейства.

 

С предходните няколко бюджета общината успя да осигури 400 000 хиляди лева за ремонт на болница и за финансова помощ на здравното заведение, което досега не е правено. Заедно с основните приоритети - финансова стабилизация и социална политика, общината решава и текущи въпроси, коментира кметът на Сопот.

Ще продължи благоустрояването на града, монтирането на кътове за отдих с беседки между жилищните сгради. Предвидени са пари за продължаване на ремонта на улица „Иван Вазов“, която е част от Подбалканския път София-Бургас.

Предлагаме в новия бюджет и пари за ремонт на училищни сгради, тротоари, които не са ремонтирани от години. Залагаме достатъчно средства за спортни и културни дейности. Миналата година общината задели за ФК "Металик" 25 хиляди лева, предлагаме в бюджета да бъдат заложени 50 хиляди лева за отборите от различните възрастови групи, коментира Дойнов.

Ще бъдат заделени необходимите пари и за развитието на трите клуба по парапланеризъм, базирани в Сопот. Подкрепа ще получат литературните клубове, танцовите състави, пенсионерският клуб и клубът на инвалидите. Бюджетът, който предлагаме, е изцяло в полза на гражданите, тъй като се базира на добрите приходи, подчертаха Дойнов и Новаков.


От категорията

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС-1550731637.jpg

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до ...

21 февр. 2019 | 08:46

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП-1550740496.jpg

Уведомена съм от Сдружението на кметове на малки общини, че вчера залата е ...

21 февр. 2019 | 11:03

Велислава Кръстева: ГЕРБ, без паника, моля! Борисов е бил подведен от някои свои съветници

Велислава Кръстева-1458847539.jpg

Движението не възнамерява да променя позицията си по отношение на измененията в ...

21 февр. 2019 | 12:49

Данаил Кирилов: Не е вярно, че депутатите от БСП не получават нищо, докато отсъстват

-1550401682.jpg

Предстои въпросът за увеличаване на глобите да бъде обсъден в правната комисия. ...

21 февр. 2019 | 11:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.