Дейци на културата почетоха библиотекарите

На 10 и 11 май в Столичната библиотека се състояха множество събития за отбелязване на празника

Дейци на културата почетоха библиотекарите

949 | 13 май 2019 | 12:46

Бяха връчени награди в конкурса „Библиотекар за един ден”

Дейци на културата почетоха библиотекарите-1557740868.jpgДейци на културата почетоха библиотекарите-1557740862.jpgДейци на културата почетоха библиотекарите-1557740857.jpgДейци на културата почетоха библиотекарите-1557740851.jpgДейци на културата почетоха библиотекарите-1557740845.jpgДейци на културата почетоха библиотекарите-1557740839.jpg

Автор: Анжела Димчева

 

Професионалният празник на библиотекарите е на 11 май и се чества официално в България от 2006 г. На 10 и 11 май в Столичната библиотека се състояха множество събития за отбелязване на празника. Директорката Юлия Цинзова беше избрала за мото на проявите мисълта на Еразъм Ротердамски „Моята родина е там, където е моята библиотека“.

 

Гости на тържеството бяха десетки писатели и културни дейци. Мисията на Столична библиотека и нейния екип е да съхранява и дигитализира паметта на столицата и книжовното ѝ богатство. Гост на празника беше доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, който отправи приветствие и подчерта приноса на библиотечното дело за културата на града ни: „От името на нашия кмет – г-жа Фандъкова, и от мое име, честит празник! Библиотеката е крепост на духа, царство на знанието, мястото, където се изграждат най-важните качества у младия човек, свързани с израстването му като личност професионалист, като носител на частица от гениалния дух на славянските просветители Кирил и Методий, чийто старостилен празник е на 11 май. Да, трябва да го кажем: библиотекарите са продължители на тяхното дело! Продължители на това, което те понесоха, за да имаме духовност и идентичност. Българщината не е възможна без вас, без библиотеките! Бъдете благословени!”

 

В словото си Юлия Цинзова обобщи дейността на библиотеката и оповести, че започва дългоочакваният ремонт на фасадата и цялата сграда: „Честит празник, колеги! Започнаха нашите „Отворени врати” – вече 54 хиляди са нашите читатели. Работят дигиталните ни пратформи, библиобусът е на площада, от началото на годината 350 хиляди читатели са посетили библиотеката. Тези дни се опитахме да слеем празника на Светите братя Кирил и Методий с Деня на Европа. Можете да разгледате изложбата „Уникални пощенски картички и албуми” и „Събуждащият книгите” – тя представя известни български писатели, публицисти и общественици, чиято работа като библиотекари е малко позната”.

 

Юлия Цинзова обяви, че управляваната от нея институция е учредила Годишна стипендия за студент от УниБИТ в трети курс, който би продължил да работи след завършването си при тях.

 

В приветствието си проф. д. ик. н. Стоян Денчев каза: „В Древния Египет вторият най-важен човек след фараона е бил библиотекарят. И днес специалистите, които работят в Конгресната библиотека в САЩ, са високо ценени. Сред тях има шестима българи – наши възпитаници. В УниБИТ всяка година кандидатстват стотици млади хора за специалност „Библиотекознание” – това е важно за духовността на нацията ни”.

 

Думи за мисията на библиотеката отправиха писателите Владимир Зарев, Георги Константинов, Михаил Вешим и Деян Енев, журналистката Валерия Велева и председателят на Държавна агенция „Архиви” Михаил Груев.

 

„Г-жа Цинзова превърна Столичната библиотека в едно величествено духовно обиталище” – каза Владимир Зарев.

 

Бяха връчени награди в конкурса „Библиотекар за един ден”.


От категорията

Почина легендарният режисьор Франко Дзефирели

Франко Дзефирели Снимка: БГНЕС-1560603442.jpg

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с ...

15 юни 2019 | 15:56

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека-1560757694.jpg

Ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик, секретар и ...

17 юни 2019 | 10:46

Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“

Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“-1560859991.png

След откриването представител на Библиотеката на София ще проведе среща с ...

18 юни 2019 | 15:12

Продават на търг револвера, с който се е самоубил Ван Гог

-1479285318.jpg

Наричан "най-известното оръжие в историята на изкуството“, 7-милиметровият ...

17 юни 2019 | 17:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.