Дейвид Хейл Снимка: Уикипедия

Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, категоричен е дипломатът (ДОПЪЛНЕНА)

Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“! Договорихме промяна в Конституцията!

27508 | 9 ян. 2020 | 20:24

„Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа, заявява помощник държавният секретар


Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви в интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл.

 

Той трябваше да води американската делегация за Първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ, който се проведе на 8 януари в София, но не дойде заради напрежението около Иран.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“.

Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

 

Изявлението не Хейл идва само  ден след като Борисов завъртя в Истанбул  заедно с Путин и Ердоган червения кран за пускането на "Турски поток"  и три дни след изненадващата отмяна на посещението му в София на 8 януари, когато правителството очакваше именно той да е високопоставеният представител на Вашингтон, който да открие първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ и да се срещне с министър-председателя Бойко Борисов.

 

Същият ден - 8 януари - бе и денят, в който след срещата с делегация от Вашингтон Борисов отиде на церемонията по откриване на първата тръба на "Турски поток" в Истанбул. Стартът дадоха президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин в компанията на Борисов и държавния глава на Сърбия Александър Вучич.

Обяснението за непристигането на Хейл в София бе свързано с нуждата заместник държавният секретар да остане във Вашингтон заради ескалиралото по същото време напрежение между САЩ и Иран - след удара, довел до ликвидирането на иранския генерал Касем Сулеймани. Това заяви посланик Херо Мустафа в сряда.

 

САЩ чрез посланик Херо Мустафа и други официални представители са предупреждавали България, че няма да има други ползи от "Турски поток", освен че ще транзитира руски газ. Позицията на София е, че новият проект, освен че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от проект за разширяване на съществуващата газопреносна мрежа и са 110% собственост на "Булгартрансгаз", за да не се третират като транзитен газопровод), е съвместим с газовия хъб "Балкан", с който страната в комбинация с газа, който ще дойде през интерконектора с Гърция, ще се превърне в разпределителен център. Но в САЩ явно не споделят тази позиция, както Борисов се надяваше.

Втората тръба на "Турски поток" всъщност е разклонението на основната тръба от Турция, открита в Истанбул, през територията на България до границата със Сърбия, откъдето продължава към Унгария. По това разклонение ще се транзитира руски газ за част от Европа в замяна на използването на трасето на трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България. По него досега минаваше и транзитът на газ за Турция, нуждата от който отпада с пускането на "Турски поток".

Борисов нарича втората тръба през България "наша газопреносна мрежа" и "Балкански поток". Той и пред гостите от САЩ - преди да замине за Истанбул - обясни: "Много от вас са се питали те (САЩ) защо не ни спират строежа на "Балкански поток", както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на "Турски поток". Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори."

Капацитетът на тръбата през България - "Балкански поток" - която наистина се строи като част от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", е на 90% резервиран от "Газпром". Така трасето отговаря на т.нар. трети енергиен пакет на ЕС.

Пред БНР Дейвид Хейл обяснява защо САЩ са против "втората тръба" на "Турски поток": „Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници.“

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.“

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.“

САЩ наложи и санкции на компаниите, които участват в строежа на "Турски поток" и на "Северен поток 2". Това решение срещна остри реакции от страна на Москва и Анкара.
А Украйна щяла да губи $450 млн. годишно заради "Турски поток", подчертават вСАЩ.

 
САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл в интервюто си за БНР.

„Тук, в Америка, сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията.

 

Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заявява американският дипломат.

Към този момент не е ясно с кого и как е договорено промяна на Конституцията и за кой от нейните елементи става въпрос. По време на пътуването до Истанбул Борисов заяви пред медиите в самолета, че става дума за т.нар. конституционна жалба - възможността граждани да могат да сезират КС. Това бе предмет и на консултациите при президента. Пред политическите сили в парламента обаче този въпрос не е поставян. 

 

Посолството на САЩ в София написа следното съобщение на страницата си във Фейсбук:

"Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл говори пред Българското национално радио за „Турски поток“, 5G, върховенството на закона и глобалните проблеми. Чуйте цялото интервю в 9,30 часа в събота сутринта по БНР!"
В публикацията се добавя и линк към материала на БНР по темата.


Цялото интервю може да чуете в предаването „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР, което започва в 9,30 ч. в събота, 11 януари.

 


От категорията

Борисов: Взимаме вода от Белмекен през София за Перник! (ВИДЕО)

Снимка Кадър Фейсбук-1579333940.png

„Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще ...

18 ян. 2020 | 09:36

Атанасовден е! Зимата си отива

Св. Атанас-1579330383.jpg

Според народните вярвания Св. Атанас господства над зимните студове. Облечен с ...

18 ян. 2020 | 08:52

Първан Симеонов: Нено Димов е помогнал властта да спаси кожата си, а го отнася точно той!

-1545114971.png

Това е била общополитическа воля - решението на проблемите да се отлага за след ...

18 ян. 2020 | 15:17

Калоян Паргов: Бюджетът за тази година е следизборен и намалява

-1575020332.jpg

Според председателя на червената група съветници в СОС целта на новите налози е ...

18 ян. 2020 | 15:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


11 ян. 2020 | 06:07Сащ продължават с опитите да спрат руския газ към Европа. И явно ще последват и груби опити


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


11 ян. 2020 | 01:36Тук, в Америка, сме оптимисти за развитието на България ??!!! Споменир спомени...На 10 януари се навършват 75 години от една от най зловещите и кръвопролитни бомбардировки на София. Тогава е извършена първата комбинирана, т.е. дневно нощна атака над столицата. Загиват 750 и са ранени 710 души, от които 222 тежко предимно цивилни, мирни граждани и много по малко военни. Нанесени са удари на около 3300 сгради, от които над 3200 частни и над 90 държавни. Пуснати са общо 1784 бомби, от които 54 не се взривяват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


10 ян. 2020 | 23:08ЯНКИ ЩЕ НИ ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА.СРАМ И ПОЗОР, НАЦИОНАЛНО ПАДЕНИЕ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


10 ян. 2020 | 21:15Не е само Тиквата господа, много са изродите български МНОГО СА, да не изброявам най изявените, повечето омацани с гнусна русофобия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


10 ян. 2020 | 21:12ЕДИН ОТ МОЗЪЦИТЕ И СЪВЕСТТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НАОМ ЧОМСКИ ОПИСВА МНОГОКРАТНО СЪЩНОСТТА НА НАШИЯ СТРАТЕГИЧЕСКИ ГОСПОДАР. Но нашите масови тъпоумници не са чели никога нищо от него, не става въпрос и за гадното еврейче Соломона, а за т.н политически елит, свързан здраво с мисъл на ДЕБЕЛОТО СИ ЧЕРВО. https: www.truthdig.com И Noam Chomsky: America Has Built a Global Dystopia Никой не чете и ПОЛ ГРЕК РОБЕРТС и от къде идва овчото ни самочувствие????


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pert


10 ян. 2020 | 20:28Г.З!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


mathur


10 ян. 2020 | 18:41тиквата ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ за пореден път!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


10 ян. 2020 | 17:20ЯНКИ, ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


10 ян. 2020 | 15:28"Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността. А ние смятаме,че Русия също е част от Европа,за разлика от американския континент! И да уточним:Кой внася нестабилност в близкия изток например?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


10 ян. 2020 | 14:37ПИНДОСИ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


10 ян. 2020 | 12:39А бе, някой ще ПОПИТА ли, за нещо БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?! .... Ние ДА НЕ СМЕ ДОБИТЪК, някакъв?! .................. Всичко, което е наговорил този висш ЧУЖД чиновник, подлежи на разрешение от българския народ, който не давал подобни пълномощия на управниците си?! ........... НАЙ ГОЛЯМАТА ДЕМОКРАЦИЯ В СВЕТА ... САЩ ... не е ли чувала за РЕФЕРЕНДУМ?! ..... Това са СЪДБОНОСНИ въпроси за държавата!!! ........... За какво ни натискат пък сега за тази 5G МРЕЖА?! .... Да ни облъчват с мощни "добрини" ли?! ............ Е, това вече е прекалено.... Добитък ли сме?! ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


10 ян. 2020 | 14:11.... Добитък ли сме?! ....___ ДОБИТЪК СМЕ, щом седим пред клавиатурата и драскаме лозунги! Затова краварите издевателстват над нас, а МУТРАТА прави това, което поискат от него с едничката цел_____ДА ОЦЕЛЕЕ ОЩЕ МАЛКО и после да си харчи накрадените МИЛИАРДИ!!!!___И както съм писал неведнъж___ СПИШ ЛИ МАТРЯЛЕ? СПИНКАЙ! КОГАТО СЕ СЪБУДИШ, ЩЕ БЪДЕ МНОГО КЪСНО.____СПИ СЛАДКО МЪРШО по Славейков .


Mari Paunova


10 ян. 2020 | 12:08Защо правителството на шайката герб не реагира на намесата във вътрешните ни работи от страна на ненаказания световен агресор номер 1 сащ?! Защото трябва да се задържи на власт гробокопачът на България борисов и неговата шайка!!!Докога ще търпим това продажно правителство да предава националните ни интереси и да унищожава България???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Muto


10 ян. 2020 | 12:07Само така. Промени в Конституцията. Договорено!! Какви си ги свършил бе, свиньо банкянска? А вие, тъпи 80%, вие сте световните идиоти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


10 ян. 2020 | 12:16Каквото иска да си договаря, промените в Конституцията на България не зависят от никакви кравари... нали знаеш приказката, никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая ;)


Visitor


10 ян. 2020 | 12:04Така, прочетох внимателно както статията, така и коментарите. Но не ми стана ясно за каква промяна на Конституцията настояват! Ако някой знае, би ли ми обяснил? Предварително благодаря!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 ян. 2020 | 11:57Кой си ти бе кравар жалък да договаряш или променяш Българската конституция? България веднага вън от нато и ес!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


10 ян. 2020 | 12:45Подкрепяме България ДА ИЗЛИЗА от ес и нато!