Текст и снимки: Диана Маринова

За нея Киплинг възкликва: „Напълно различен от всяко място, което познавате” ...!

Диана Маринова: Мианмар - страна, пълна с чудеса

3804 | 6 авг. 2019 | 13:22

Удивителна държава на контрастите - където туризмът е в зародиш, работят усърдно от зори до мрак, а бакшишът ги стряска и е взет с огромно неудобство! Едни безкрайно мили, много усмихнати и за нашите представи – наивни хора...

Текст и снимки: Диана Маринова-1565086780.jpgДиана Маринова-1565086790.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086772.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086764.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086757.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086716.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086710.jpgТекст и снимки: Диана Маринова-1565086703.jpg

Текст и снимки: Диана Маринова

 

Мианмар /бивша Бирма/, за който Киплинг възкликва: „Напълно различен от всяко място, което познавате” ...!


Всеки един миг от това великолепно пътешествие е достоен да бъде описан с чувство и прекрасни думи. Мианмар, в който всеки детайл, всяко листенце, всяка стъпка, всяка пагода е едно чудо...забележете, че не казах „малко чудо”!


Удивителна страна на контрастите - където туризмът е в зародиш, работят усърдно от зори до мрак, а бакшишът ги стряска и е взет с огромно неудобство! Едни безкрайно мили, много усмихнати и за нашите представи – наивни хора... 


Бижутерски магазинчета, с големина на квартална бакалия, в която без контрол те оставят да разглеждаш златни бижута, с огромни каратови камъни, диаманти, рубини, сапфири, топази... Страна, в която е абсолютно безопасно - не се краде! Явно разчитат, че няма и да бъдат крадени!


Не знам как преживяват с мизерните си заплати, за които дори им е неудобно да говорят, но без помпозничене - скромно и тихо те въвеждат в златните си пагоди - хиляди на брой, където стените се боядисват с чисто - 24-каратово злато.


Всъщност, там всичко е от злато - огромните с метри статуи на Буда, стълбовете за осветление, дори перилата! 


В Мианмар използват едни много тънки златни листчета фолио, с големина на кибритена кутия, които молещите се втриват върху златните статуи на Буда, за да образуват грапав релеф, натрупвайки се със стотици, хиляди. 


Единствената им скромна молба е да влизаш в светите им места бос - от уважение към Буда, чиито части от тялото се съхраняват в няколко от пагодите. 


Баган - разположен върху изключително магнетична долина, столица на първата мианмарска империя, когато е имало над 13 000 храма и запазени към днешна дата над 2000. 


Впечатляваща е пагодата Швезигон - изградена в началото на 11 в., може би най-забележителната религиозна постройка. В сърцето ѝ са закопани кости и зъби от Гаутама Буда, с което си обясняват и чудесата, за които нашият гид разпалено ни разказа, и за повечето от които се уверихме с очите си:


- Огромната пагода няма сянка, независимо откъде я осветява слънцето!
- Когато вали, около пагодата е винаги сухо!

- В двора на пагодата цъфти дърво, разпространено в този район, като навсякъде извън нея цъфти веднъж годишно – в определено време, а в двора на пагодата цъфти без прекъсване цяла година!
- В делви пълнят вода от близката мътна река, които щом се поставят в двора на пагодата, водата става бистра и годна за пиене!
- Тежкият метален чадър, характерен за купол на всяка пагода, тук е закрепен без нито един болт - просто стои изправен в нищото.
- Тук златните листчета /за които споменахме по-горе/ се хвърлят от високо, като конфети върху златните статуи на Буда. Но колкото и да е силен, вятърът не отвява тези по-леки от перце листчета, а те винаги падат отвесно надолу, върху статуята! (СНИМКИ: 27, 28, 29)

Удивителна, извънземна дарба са имали скулптурите, сътворили огромните статуи на Буда. Освен че целите са от чисто злато, което след посещение на първата пагода в Мианмар престава да те удивява, те имат и следното магическо въздействие: когато си в краката на статуята и погледнеш нагоре, срещаш строгия поглед на Буда, вперен в теб.. Но когато се отдалечиш 15-20 крачки и се обърнеш отново с лице към статуята, виждаш приветливото и широко усмихнато лице на Буда. 


Летищата на Мианмар. В Мианмар - поради липса на пътища и изградена инфраструктура, основен транспорт за придвижване е самолетът - това са малки самолетчета на Янгон Еъруейс, без фиксирани места –‘free seats’.


Тези самолети са нещо като маршрутки - пилотът обявява по микрофон, коя е следващата спирка. 


И ето ни вече в Мандалай.
Първото място, което посетихме беше манастир - докато изчаквахме церемонията - шествие на монасите, която се провежда 2 пъти на ден /призори и на обяд/, нашият гид ни разведе, за да ни запознае с живота на монасите, чийто брой достига до няколко стотин. Една изключително въздействаща церемония, която се запомня завинаги... 


Танака. Красив обичай имат Мианмарците - основно жени и деца /рядко и мъже/ - да рисуват на лицата си, понякога с огромен артистизъм флорални мотиви, или просто правоъгълна маска от кашица стрито дърво - танака, което предпазва от силното бирманско слънце. 


Когато четем за тези места, фантазията ни се чувства любопитно-щастлива, но когато го изживеем наистина, си даваме сметка, какво бихме пропуснали, ако не бяхме видели този свят на красота и любов...! 


От категорията

Седмото издание на SOFIA VINYL FEST отново ще събере търговци на плочи от цялата страна

-1601477601.jpg

На 3 октомври Женски пазар събира на едно място вече за трета година ...

30 септ. 2020 | 17:52

Меган загуби поредната битка срещу британски таблоид в съда

-1563195184.jpg

Според защитата на Mail On Sunday двойката така или иначе е щяла да позволи ...

30 септ. 2020 | 16:58

Тотален контраст между първата дама и първата дъщеря на дебата (Снимки)

Сн. Инстаграм-1601461450.png

Известната с безупречния си стил Мелания и този път не изневери на любовта си ...

30 септ. 2020 | 13:16

Нови снимки показват колко са пораснали децата на Кейт и Уилям (Галерия)

Сн. Инстаграм-1601385503.jpg

Атънбъро снима документални филми за дивата природа от 50-те години и бие ...

29 септ. 2020 | 16:14