Еманюел Макрон вижда себе си като естествен лидер на ЕС

В Берлин предстоят трудни преговори за създаване на управляваща коалиция

Die Welt: Вакуумът във властта в Германия дава възможност на Париж и Рим да поемат инициативата в ЕС

2719 | 29 септ. 2021 | 19:45

Добрите отношения между френския президент Еманюел Макрон и министър-председателя на Италия Марио Драги могат да допринесат за това те да засилят влиянието си


Докато Германия преминава през трудни преговори за създаване на управляваща коалиция, държави като Франция и Италия могат да се възползват от вакуума на властта в Берлин и да засилят влиянието си в Европейския съюз, отбелязва германският ежедневник Die Welt, цитиран от Агенция "Фокус".

Според редица анализатори оста Париж-Рим е готова да замени тази на Париж и Берлин. Добрите отношения между френския президент Еманюел Макрон и министър-председателя на Италия Марио Драги също могат да допринесат за това.

„Следващите няколко седмици, а може би дори и месеци, в Германия ще царува вакуум във властта“, предупреждава Die Welt. Както отбелязва вестникът, дългите и трудни преговори за формирането на управляващата коалиция ще принудят Берлин да направи „пауза“, от което други членове на ЕС ще се опитат да се възползват.

Еманюел Макрон вижда себе си като естествен лидер на ЕС, който е загубил подкрепа в лицето на Ангела Меркел, уверени са в редакцията на Die Welt. Макрон се подготвяше за френското председателство на Съвета на ЕС през последните дни на Ангела Меркел като германски канцлер.

В същото време френският президент не е сам в своите лидерски претенции, отбелязва вестникът - той намери съюзник в лицето на италианския премиер Марио Драги. Според някои анализатори оста Париж-Рим е готова да замени оста Париж-Берлин в ЕС.

„В период на вакуум във властта водещата роля в ЕС ще се прехвърли на Еманюел Макрон и Марио Драги“, цитира изданието бившия френски премиер Мануел Валс. Има обаче и други мнения - например френският политолог Доминик Моази смята, че Италия няма да може да замени изцяло ФРГ.

Според евродепутата Сандро Гоци, Рим и Париж не се опитват да заменят германско-френската ос в ЕС, но възнамеряват да трансформират Общността, така че тя да има три стълба: Германия, Франция и Италия.

Във всеки случай Марио Драги беше късметлийския билет за Еманюел Макрон, отбелязва Die Welt. Те имат много общи неща - и двамата са бивши банкери и са твърди привърженици на европейската интеграция. Освен това се застъпват за смекчаване на данъчната политика на ЕС. Както вестникът пише, Макрон, подобно на Драги, не е съгласен с критериите от Маастрихт и смята, че бъдещето на ЕС е свързано с мека данъчна политика.

 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23