Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна

1968 | 19 септ. 2019 | 11:20

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище „Катара“

Дили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881284.jpgДили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881300.jpgДили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881265.jpgДили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881248.jpg

Художничката Дили Бозаджиева откри изложбата „Красотата на традициите“ в културно селище-фондация „Катара“ в Доха. Събитието бе организирано от българското посолство в Катар и бе част от културния календар на мисията на България в Доха.

 

Експозицията бе открита официално от Халед ал Сулейти, генерален мениджър на Културно селище-фондация „Катара“ и от посланик Метин Казак.

 

В словото си посланик Казак отбеляза, че 15-те творби на Дили Бозаджиева представят българските национални носии, нашия фолклор, както и елементи от архитектурното и нематериалното културно наследство на България. Платната разкриват красотата на българската земя и душевността на българката.

 

Авторката използва мериносова вълна в творбите си и чрез тази оригинална техника впечатлява публиката със сюжети и образи от традициите и прави съпричастни зрителите към теми като толерантност и културно многообразие. На церемонията присъстваха посланици, дипломати и представители на местните културни среди, журналисти  и част от българската общност в Катар.

 

През март тя показа платна и в изложбата „Поглед към България“, която се откри в ректорската зала на  Истанбулския университет, най-старото учебно заведение на Турция.

 

Дили Бозаджиева е позната като художник и дизайнер със собствен почерк. Тя оставя отпечатъци  в изкуството с уникалните си творби изрисувани с мериносова вълна. И до днес нейните вдъхновяващи проекти, се реализират от естествени материали.

 

Според художничката, независимо от географската ширина, най-важния фактор при възприемането е посланието, които предава творбата. „Ако хората се усмихват значи са усетили това, което съм искала да предам чрез картината. Посланието на изкуството ми е да възпитава хората, да ги прави по-добри, благородни и човечни. Вярвам във въздействащата духовна сила на истинското изкуство“, споделя творческите си моменти Бозаджиева.

 

До края на годината тя ще се срещне със свои почитатели в още няколко европейски столици.


От категорията

Диана Найденова се завръща с „Карай направо“ по Нова ТВ

Диана Найденова се завръща с „Карай направо“ по Нова ТВ -1581695089.jpg

„Отново ще карам направо, без да позволявам завои в отговорите на гостите ми. ...

14 февр. 2020 | 17:44

Мариус Донкин с уникален спектакъл отбелязва днес своя 70-годишен юбилей

Това, което даваш е твое завинаги - това, което запазваш, е изгубено завинаги, казва Мариус Донкин.-1581599822.jpg

Изненадата за публиката е, че заедно с него на голямата сцена на Народния ...

13 февр. 2020 | 15:14

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир  в Столична библиотека -1582013430.jpg

Експозицията ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния ...

18 февр. 2020 | 10:09

Френският „Фигаро“ за отлагането на Балетния конкурс във Варна: Опасност грози Балетната Олимпиада

Снимка Международен балетен конкурс - Варна-1581946431.jpg

Когато неизвестен млад балетист от кордебалета получи Златен медал във Варна – ...

17 февр. 2020 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.