Ако нещо ще държи Америка в ситуация на баланс, това ще е Конгресът

Димитър Аврамов: Импийчмънт на Тръмп ще бъде политическа грешка

1532 | 12 ян. 2021 | 16:56

„Основната цел на Джо Байдън е да обедини една изключително разединена нация. Ако Тръмп си отиде с импийчмънт, това ще засили шансовете на тръмписткото движение да обмисли отцепването от Републиканската партия“, коментира политологът


„Американската политическа система вади една основна ценност - победата. Важно е да има победа, тя може и да е грозна. Но не е важно да има консенсус. Американският тип мажоритарна система води до изостряне на политическата конкуренция до степен, до която радикализирани малцинства да взимат властта“. Това каза пред БНР политологът Димитър Аврамов. 

Според него, ако демократите задвижат импийчмънт на президента Доналд Тръмп, това ще е политическа грешка.

„Основната цел на Джо Байдън е да обедини една изключително разединена нация. Президентът Тръмп си отива. Ако той си отиде с импийчмънт, това ще засили шансовете на тръмписткото движение да обмисли отцепването от Републиканската партия. Това отцепване ще отслаби американската умерена десница и ще засили социалния консерватизъм. Ако той се засили, ще се засили радикализацията. Това неизбежно връща махалото от другата страна при този тип привърженици на демократическата партия, които са болшевики в ленинския смисъл на думата по социалните въпроси... През тази година ще е интересно да се наблюдава как Републиканската партия ще се отърси от тръмпизма“.
В предаването „12+3“ Аврамов допълни: „Мащабни културни, технологични и икономически промени се случват в Америка. Това е страна, която движи бързо колелото на социалната промяна. Това може да я превърти напред и бързо да възстанови статута на САЩ като стабилна страна, и да извади обществото от кризата“.

 

По думите на политолога има добра новина за САЩ:
„Конгресът на САЩ е силен и не трябва да се заблуждаваме. Не трябва да прекаляваме с крайните оценки и трябва да даваме повече доверие на парламентите си, защото това са истинските места, където се прави политика и където хората са представлявани. Ако нещо ще държи Америка в ситуация на баланс и ако нещо ще успее да превърти колелото, това ще е Конгресът“.

 

Политологът подчерта, че новият тип лидерство зависи от Байдън.
„Но левите радикали в Демократическата партия, които не са никак малко, ще се опитват да прокарват политики, които Белият дом ще трябва да въздържа“.От категорията

Марков: НС правилно гласува оставката на Борисов, той продължава да е премиер до избора на нов

-1610910808.jpg

Тази сутрин ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи ...

19 апр. 2021 | 10:45

Огнян Минчев: Някой да припомни на депутатите, че НС не е площад, на който се хвърлят яйца и домати

-1506762417.jpg

Толкова простотия и злоба накуп, колкото видяхме в петък в тази сграда не ...

19 апр. 2021 | 00:50

Washington Examiner: Продължава ли Германия да е съюзник на САЩ?

-1618836355.jpg

Берлин продължава да се плъзга по отровеното корито на политиката на Путин за ...

19 апр. 2021 | 15:41

Руски анализатор: САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

След изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан талибаните ще бъдат с развързани ръце-1593451572.jpg

Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските ...

19 апр. 2021 | 15:24