Опитът за промяна в правосъдната система се превърна в подмяна

Димитър Данчев: Благодарение на БСП повече средства ще получат и пенсионерите, и майките

2659 | 11 септ. 2021 | 15:24

БСП е водена от разбирането, че само едно редовно правителство може да доведе до трайна промяна, която да отстрани модела на ГЕРБ, коментира депутатът от „БСП за България“


"БСП е водена от разбирането, че само едно редовно правителство може да доведе до трайна промяна, която да отстрани модела на ГЕРБ. Ние показахме, че имаме нужния опит и знание. Другите партии, които се нарекоха партии на протеста, не проявиха тази отговорност и отказаха да участват в разговори за актуализацията на бюджета“, коментира по Дарик радио депутатът от „БСП за България“ Димитър Данчев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той припомни, че БСП положи усилия за разговори по политики с всички възможни политически сили. „Със сигурност никой не е имал по-добър шанс от БСП за съставяне на правителство. Бяхме обвинени от колегите от Демократична България, че си правим политически пиар с опитите ни да създадем правителство. У партиите на протеста липсва опит и експертиза в работата им в парламента“, добави Данчев.

„Опитът за промяна в правосъдната система се превърна в подмяна. Безотговорно бе от страна на „Демократична България“ да откажат разговори за бъдещето на страната ни, актуализация на държавния бюджет, доходите на най-уязвимата групи в обществото ни и възможността да се дадат средства на отделни институции, които да гарантират по-леко преминаване през икономическата криза. БСП показа, че умее да води такива разговори открито, честно и пред очите на всички български граждани. БСП имаше най-добър шанс в използването на третия мандат и направихме всичко възможно да го реализираме, но той беше бламиран от ИТН“, посочи той.

„Финалното становище за увеличение на пенсиите не е най-доброто, но със сигурност е повече, отколкото предлагаше служебното правителство и е по-добро от това да няма актуализация. След нова година пенсионерите ще получат актуализацията, за която стана въпрос - минимална пенсия в размер на 370 лв. и максимална 1 500 лв. Ние настоявахме това да се случи от октомври тази година. Благодарение на усилията и на БСП, в актуализацията на бюджета намериха изражение много политики, които служебното правителство не бе заложило. Не говорим само за увеличение на пенсиите, а и нито дума за помощ за туристическия и транспортния сектор, за общините и малките населени места", заяви Димитър Данчев.

На питането на какво се дължи въпросният панаир около актуализацията на бюджета, Данчев отговори: "Експертиза със сигурност не липсва, в парламента има стойностни колеги, които имат опит и разбиране за това как се прави бюджет и актуализацията му, но липсваше политическо разбиране, че за да се направи една актуализация е необходимо ясно мнозинство. БСП предупреди, че ако не се състави такова мнозинство е възможно да се стигне до формиране на помощни мнозинства и не красиви сцени на политическо наддаване. Единствените, които смятаха, че няма нужда от актуализация бяха колегите от ГЕРБ. Актуализацията бе неизбежна и на практика заложена още при съставянето на бюджета за 2021 г. Жалкото е, че служебното правителство в първоначално предложения вариант не беше предвидило актуализация за много от социалните и икономическите сфери в страната. Благодарение на БСП повече средства ще получат и майките, и родителите, които отглеждат своите деца между първата и втората година.


Увеличението от 380 лв. на месец стана на 650 лв.“.

Данчев обясни каква е позицията на БСП преди новите избори и защо е имало известно напрежение, свързано с евентуалната политическа партия на двама министри, излъчени от служебния кабинет: "За нас в най-малка степен може да има напрежение от създаването на формация от хора, които определено не са от левия спектър. Те самите се определят като десни и либерално мислещи. На мен ми хареса изказването, което направи президентът в последните дни, че той никога няма да отстъпи от левите хора в България. Ако някой се опитва да краде хора от БСП, то трябва да бъде сигурен, че ще остане излъган в очакванията си, защото БСП е партия на 130 години и за тези години се е сблъсквала с различни политически опити да бъде изкарана от строя. Това няма да се случи и този път“, подчерта Данчев.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51