Радев ще трябва да разчита на себе си между двата тура

Димитър Ганев: При 3 милиона активност на балотаж Радев печели, при два – Герджиков ще е президент

107378 | 5 окт. 2021 | 15:38

Демократичната общност не е хомогенна група, която ще подкрепи недвусмислено един от двамата на втори тур. Сред нея има хора, за които ГЕРБ е самото зло. Има друга част, която не може да си представи втори мандат за човек с ляв генезис


Малко преди официалния старт на кампанията за избори „две в едно“ - парламентарни и президентски, повечето неизвестни паднаха. На 14 ноември думата ще имат избирателите. Какви са прогнозите на социолози и политолози за основните интриги? Как включването на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов ще структурира битката за държавен глава? В каква посока ще погледнат електоратите, ако се стигне до втори тур? Да очакваме ли преподредба и изненади в третото за тази година състезание за парламент?
С тези въпроси Епицентър.бг се обърна към водещи наблюдатели.  


Предлагаме ви гледната точка на политолога Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.


- С издигането на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов битката за президентския вот най-сетне доби ясен контур и интрига. Може ли в тази конкурентна среда изходът да е ясен на първи тур или балотажът става сто процента сигурен?

- Няма нищо на 100%, когато става въпрос за избори, особено предвид факта, че до вота има 40 дни. С издигането на Лозан Панов се намесва трети силен играч, защото той е легитимен представител на демократичната общност и ще успее да мобилизира огромната част от този вот. Кандидатура му се приема практически безкритично от тази общност. Това без съмнение е лоша новина за Радев, защото той разчиташе, че част от тези привърженици ще гласуват за него още на първи тур.

- При балотаж  Радев - Герджиков коя партия към кого ще прелее гласове и как това ще повлияе на крайния резултат? Избори с фотофиниш?

- Ключовият въпрос за втория тур е избирателната активност.

Зад проф. Герджиков на балотажа имаме сигурни 1 милион гласа – твърдите електорати на ГЕРБ и на ДПС. Към това трябва да прибавим и някаква периферия, чиято големина ще зависи от неговата кампания в оставащите 40 дни.

За Радев вторият тур е проблемен. Няма кой да работи на терен за него между 14 и 21 ноември. Ръководството на БСП очевидно има сериозна дистанция от Радев и надали ще даде всичко от себе си между двата тура. Не виждам никакви знаци, че за него силно мотивирано ще работят ИТН или "Продължаваме промяната". Общо взето, Радев ще трябва да разчита на себе си между двата тура. Но да се върнем към активността – при така подредените числа, при 3 милиона активност на втори тур Радев печели втори мандат. При 2 милиона активност на балотажа, Герджиков ще е президент. 


- Как ще гласуват симпатизантите на ДБ, ако изборът им се сведе до Радев - Герджиков?

- Демократичната общност не е хомогенна група, която ще подкрепи недвусмислено един от двамата на втори тур. Тук трябва да говорим по-скоро за кого ще отидат да гласуват по-голямата част. Сред тази общност има хора, за които ГЕРБ е самото зло и ще гласуват за когото и да е, само да не е ГЕРБ. Има друга част, която не може да си представи втори мандат за човек с ляв генезис. От кампанията зависи кой ще прибере лъвският пай от този вот. Ако има шанс някой да победи Румен Радев, то това е проф. Герджиков. Затова ще бъде изключително важна стъпката на Панов, ако реши да подкрепи някого за евентуалния втори тур. Около 300 000 гласа са от ключова важност и може да наклонят везната в нечия полза. По тази причина и Радев, и Герджиков ще са много внимателни в дебатите и позициите си спрямо Панов, защото той може да изкопае пропаст между симпатизантите на ДБ и някой двамата претендента за балотажа.


- Няколко претенденти се насочват към гласовете на русофилите. Вашата прогноза – ще се пренасочат на втория тур или няма да гласуват?

- Естественият избор на русофилите беше Радев. Забелязвам от техни представители, че има разколебаване заради ангажирането на президента с инициативата „Три морета“.

- Очаквате ли по-висока избирателна активност на 14 ноември като резултат от сливането на двата вота? Ще намерят ли стимул традиционно негласуващите този път да отидат до урните?

- Има два фактора, които способстват за по-висока активност. Това, че изборите са 2 в 1, неминуемо ще повлияе в тази посока. Цената на вота става по-висока. Не мисля, че ще стигнем до много висока активност, но вероятно ще сме по-близо като процент до априлския избор, а не като този през юли. Вторият фактор е появата на нов политически субект, което винаги води до изкарване на хора от корпуса на негласуващите към този на гласуващите.

- Коя битка ще следи избирателят с по-голям интерес – за държавен глава или за парламент? В чий интерес е вотът „две в едно“?

- Предварителните очаквания бяха, че заради ясно изразения фаворит на президентските избори, вота за държавен глава ще мине в миманса. Оказа се обаче, че и там ще има политически заряд. Предстои да видим дали ще се очертае и по-сериозно разместване заради Петков и Василев при парламентарните избори.

- Има ли потенциал „Продължаваме промяната“ да застраши първото място на ГЕРБ?

- Последното ни проучване, което публикувахме в средата на септември, не даваше такива индикации. Не сме ги мерили втори път, но ако има такава заплаха, трябва да си проличи още този месец.

- Оформи се зона в социологическите проучвания, която можем да наречем зона на претендентите за второто място. Там са ПП, БСП, ИТН, ДБ. Възможни ли са изненади в това поле?

- Единствената по-сигурна величина от изброените е БСП, където общо взето знаем какво да очакваме. При ИТН не знаем ерозията докъде може да стигне, а при ПП има потенциал за ръст. ДБ пък ще зависи от динамиката в редиците на Петков и Василев, като част от симпатизантите на Демократична България могат да предпочетат новия проект. Кандидатурата на Лозан Панов обаче способства за това ДБ да си задържат основната част от симпатизантите.

 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Проф. Искра Баева:Украйна e обект на сблъсък между две концепции за глобално разпределение на силите

-1599648689.jpg

Крим беше анексиран, защото едно примиряване с промените в Украйна за Русия ...

27 ноем. 2021 | 12:03