Шоуменът може ли изобщо да поеме отговорност по какъвто и да било въэпрос?

Димитър Ганев, Тренд: Възможен е лек отлив от ИТН след отказа на Слави Трифонов да стане депутат

27540 | 7 юни 2021 | 15:57

Не изключвам втори спад при ГЕРБ – не са на власт, тече ревизия, излизат скандали. Въпросът е докъде ще стигне ерозията. Ако паднат със 100 000 гласа, да речем до 740 000, не мога да си представя, че Слави Трифонов може да качи над 740 000


- Г-н Ганев, днес Слави Трифонов съобщи решението си да не се кандидатира за депутат. Това ще се отрази ли негативно върху шанса „Има такъв народ“ да бъде първа политическа сила?

- Вероятно отрицателно отражение ще има, без да преувеличавам мащаба му.
Там, където лидерът е водач, това води до по-сериозна мобилизация. На последните избори Трифонов бе водач в Стара Загора и Варна и там имаше едни от най-силните резултати за „Има такъв народ“. Сега това няма да се случи и ефект върху националния резултат ще има.
Очаквам някакъв отлив, но, така или иначе, основният мотив да се гласува за „Има такъв народ“ остава. Това е протестен и наказателен вот с всички свои характеристики, включително като възрастова група. За партията гласува висок дял от млади хора, а те традиционно са по-протестно настроени.

„Има такъв народ“ е лидерска партия, но не единствено Слави Трифонов като личност е водещият мотив за гласуване. Най-важното е дали на 11 юли отново ще бъде мобилизиран наказателният и протестен вот, вотът за промяна, или някаква част от него ще остане вкъщи или ще е на морето.

- Доколко стъпката на Трифонов ще бъде изтълкувана като дистанциране? Все пак той остава лидер на партията.

- Да, остава лидер и казва, че ще носи отговорност за действията на партията  в Народното събрание. Загатва също, че можем да го видим в друга институция.
Въпросът с лидерството очевидно не стои и това е много важно.
Ако не оставаше лидер на „Има такъв народ“, щеше да изглежда сякаш легитимира група от хора, която се бори за участие в избори. Този експеримент Слави Трифонов го е правил няколко пъти. Един от тези случаи бе през 2011 година, когато подкрепи Меглена Кунева като кандидат-президент.

Всички подобни опити дотук бяха неуспешни. Различното сега е, че поема пълна отговорност и на 4 април видяхме по-сериозен резултат.

Решението му за 11 юли няма да срине партията, но опонентите му ще имат още един коз срещу него. Те ще повтарят – не се яви в парламента, не пое отговорност за реализирането на мандата, сега не иска да поеме отговорност и като народен представител. Може ли изобщо да поеме отговорност по какъвто и да било въпрос?

- Да гадаем ли дали ще се кандидатира за президент или може да стане министър-председател?

- Загатването от негова страна не отваря вратата към категоричен отговор. Това може да е търсен ефект. Посланието е, че не поема отговорност като народен представител, но ще поеме на по-високо ниво. По този начин Трифонов иска да бяга от обвиненията, че не поема отговорност.
Но всички сме съгласни, че един политик първо може да е водач на листа, а после да бъде номиниран за министър-председател или да се кандидатира за президент. Слави Трифонов опитва да минимизира щетата с неявяването си като водач на листа.

С изключение на Симеон Сакскобургготски всеки министър-председател, с изключение на служебните или програмни правителства, е бил избиран за депутат, което не му е пречело да стане министър-председател.
Аз лично изключвам Слави Трифонов да бъде премиер при каквато и да е конфигурация.

- Смятате ли, че след изборите може отново да няма кабинет?

- Вярвам, че форма ще бъде намерена. Не изключвам тя да наподобява служебния кабинет и някои от министрите, които са с по-ярък експертен профил, да останат в редовно правителство. Министър-председателят също няма да бъде партиен лидер – Трифонов или Христо Иванов - или пък отчетливо политическо лице.

- Но „изчегъртването“ ще продължи, така ли?

- Вероятно ще продължи, тъй като всички протестни формации - „Има такъв народ“, ДБ, „Изправи се! Мутри, вън!“ - са се пуснали по анти-ГЕРБ вълната. Наказателният вот им носи гласове, но позитивният дневен ред отсъства.

До изборите има малко повече от месец. „Има такъв народ“ може да стане първа политическа сила, но в момента не е. Всичко може да се случи, но засега е налице само скъсяване на дистинацията. Разликата между ГЕРБ и партията на Трифонов остава около 4%, което не е и в рамката на статистическата грешка.

- Санкциите по закона „Магнитски“ ще се отразят ли върху резултатите на ГЕРБ?

- Върху резултатите на ГЕРБ – не мисля. Ако има ефект, той ще е минимален.

Отражение върху електоралните нагласи може да има в три посоки.
Първо, евентуална имиджова щета върху ДПС, но по-скоро тя би била малка. Това е партия с твърдо ядро, което трудно бива разколебано.

Второ, на „Българско лято“ на Васил Божков ще му бъде трудно да работи. Не всеки би се хванал да агитира за санкционирана партия.

Трето, може да се очаква бонус за „Демократична България“, защото нещата, които те говореха в последните няколко години намериха израз в санкциите.
Интрига може да бъде създадена, ако при малък бонус за ДБ и малка щета за ДПС двете партии си разменят местата. За ДБ ще бъде огромен успех, ако стане четвърта политическа сила. Но не съм сигурен, че това ще се реализира, тъй като правим проучвания само в България. Енигма ни е какъв вот ще получи ДПС от Турция.

- Какво мобилизира симпатизантите на ГЕРБ?

- Те са много твърди още от лятото на миналата година. През юли-август имаше ерозия, но това, което остана през септември се оказа много твърдо ядро. Нищо не можеше да го разколебае. На изборите през април се видя, че това са близо 840 000 гласа.
Не изключвам втори спад сега – не са на власт, тече ревизия, излизат скандали – въпросът е докъде ще стигне ерозията. Ако паднат със 100 000 гласа, да речем до 740 000, не мога да си представя, че Слави Трифонов може да качи над 740 000.
„Има такъв народ“ на гребена на вълната взе все пак 565 000 гласа.От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05