Димитър Главчев

Новата сесия на Народното събрание стартира утре

Димитър Главчев: Революциите и клатушканията омръзнаха на българските граждани

4490 | 31 авг. 2017 | 13:04

Председателят на парламента определи образованието като „приоритетът на приоритетите“. Друг акцент в работата на НС е антикорупционният закон. Дебатът по него започва още утре


„Клатушкания и революционизиране на обстановката сякаш малко омръзнаха на българските гражданите“. Това сподели в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Според него това, което искат хората е да живеят в нормална обстановка, да получават по-големи заплати. Към това трябва да се стремим и ние, политиците, в крайна сметка“, поясни Главчев.

Изводите си парламентарният шеф направи и във връзка с борбата с корупцията, която той очерта като един от основните приоритети в есенната сесия. „Всички искат да работят в спокойна обстановка. Когато има политическо спокойствие, има и икономическо“, заяви той. Тогава приходните агенции и органите за борба с корупцията и сивата икономика си вършат работата, увеличават приходите, а парите ще отидат за секторите, които са приоритет.
„Не трябва да се политиканства, а да се правят политики“, сподели Главчев друго свое виждане за това как трябва да работят политиците.

Обсъждането на антикорупционния закон започва още утре в зала „Изток“. Дебатът ще бъде открит. Ще се разисква проектът, изготвен от екипа на министър Цачева. „Проектът е добър“, даде своята оценка парламентарният шеф и обеща антикорупционният закон ще бъде приет още до края на годината.

Като „приоритет на приоритетите“ пък Главчев определи образованието. Първото увеличение на учителските заплати с 15% е още тази година.

В пътната карта на сесията влиза и изборът на новите членове на ВСС от парламентарната квота. Процедурата е стартирала, а на 7 септември започват изслушванията на номинираните. „Процедурата е изключително прозрачна. За първи път имаме толкова прозрачен и открит избор. Всички ще могат да наблюдават какво се случва и да преценят доколко кандидатите отговарят на критериите за висок професионализъм и морални качества“, коментира Главчев.

През ноември гост на Народното събрание ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Главчев не пропусна да подчертае успехите на динамичната външна политика на България от последните месеци, която той свърза с предстоящото председателство на Съвета на ЕС. На ратификацията на договора с Македония Главчев е поканил като гост македонския си колега Талат Джафери.

Главчев коментира и промените в Изборния кодекс във връзка с резултатите от националното допитване на Слави Трифонов:
„Не съм оптимист, че промените в Изборния кодекс ще се случат точно във вида, в който бяха гласувани на референдума. Вариации има, но но няма да е това, което са поискали българските граждани.“

Сесията на НС се открива утре с речите на политическите лидери. Програмата включва и парламентарен контрол. Следващото заседание ще бъде на 7 септември, след националния празник, посветен на Съединението.


От категорията

По-малко заразени с ковид - 739, но по-висок процент на положителни проби - 41,23!

По-малко заразени с ковид - 739, но по-висок процент на положителни проби - 41,23!-1606690950.jpg

В болниците обаче има ръст, като към днешна дата 6 869 пациенти са настанени за ...

30 ноем. 2020 | 01:00

Зимата дойде. Жълт код за снеговалеж е обявен в 12 области

Зимата дойде. Жълт код за снеговалеж е обявен в 12 области-1606718882.jpg

В четвъртък от юг-югозапад над страната ще започне да се пренася топъл въздух. ...

30 ноем. 2020 | 08:46

Изплащат пенсиите и добавките към тях за декември

-1606725653.jpg

За изплащането на добавките за декември бяха отпуснати допълнителни 105 925 000 ...

30 ноем. 2020 | 10:40

Затворен е пътят Силистра-Русе заради снеговалежа

-1425881184.jpg

Пътищата се почистват. Не се съобщава за произшествия и за бедстващи хора. Вали ...

30 ноем. 2020 | 10:30