Димитър Недков

Доста трудно ще е на хроникьорите на преходната ни, от един към друг Господар, българска дипломация

Димитър Недков: Терзанията на шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна...

58075 | 4 септ. 2019 | 09:17

Според най-новите “опорни точки” на “историческия отдел” на работодателя (Държавният департамент на САЩ) ѝ, България е освободена от украинците (Трети украински фронт), а не от руснаците


">Димитър Недков,

">Фейсбук


ПРЕДИСЛОВИЕ: във връзка с предстояща изложба по повод на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, министерството на външните работи на България изрази официален протест относно намесата на Русия във вътрешнополитическия дебат на страната и подчерта съмнението си относно историческата теза “освобождение”, която заглушавала гражданската съвест на българина...

...

Да не бързаме да се нахвърляме върху изпълняващата длъжността външен министър на България, шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна, с обвиненията, че дори явно не подозира и до ден днешен, за оня бизнес-разговор през есента на 1944 между трансатлантическия демократ Чърчил и сибирския диктатор Сталин, известен като “процентното споразумение” за определяне сферите на влияние в Югоизточна Европа на победителите след края на Втората световна война. Още на следващия ден след стискането на ръцете, американската съюзна страна надлежно е уведомена за “процентните уговорки” от самите ръкостискащи се.

За какво точно пунктуално са се договорили демократът Уинстън и диктаторът Йосиф, и то по предложението на самия гост от Лондон, ще стане ясно чак след 2045 година, защото дотогава е срокът на засекретеност на по-съществената част от дипломатическата документация между съюзниците от антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война. Но стенографският бележник на един от обслужващите кремълската договорка преводачи, е фиксирал мълчанието и нервното подръпване от пурата на мистър Чърчил при въпроса на товарищ Сталин – кое е налагало английските бомбардировачи да разрушават столицата на неутрална България и да загиват стотици невинни в своята неутралност мирни жители.

Апропо, дали някоe дипломатическо превъзходителство от подопечната й българска дипломатическа мисия в Лондон е докладвало, дори с бегла паметна записка до шарже д`афер Захариева, че още през април тази година, в експозиция, организирана от самия Британски национален архив под наслов “Разкрития за студената война на Великобритания”, насред Лондон е изложен оригиналът с краснописа на самия британски премиер на прословутата, касаеща и България “процентна записка”, описана от същия този емблематичен трансатлантически демократ Чърчил в последния том от мемоарите му като – “циничния документ”...

Да не бързаме да обвиняваме шарже д`афер Захариева, Екатерина Спасовна, в историческа невменяемост и относно съмненията ѝ в тезиса “освобождение” в българската историография, защото според най-новите “опорни точки” на “историческия отдел” на работодателя (Държавният департамент на САЩ) на шарже д`афер Захариева, България е освободена от украинците (Трети украински фронт), а не от руснаците, които според днешната дипломатическа риторика, нямат нищо общо с украинците – най-вече с полуострова Крим.

Така, както се е самовъзбудила напоследък шарже д`афер Захариева по темата за пренаписването на обитавалите българските земи исторически справедливости и несправедливости, нищо чудно някой ден да се окаже, че всъщност е била един дълбоко законспириран янфлеминговски антуражен персонаж около митичния агент 007, изпълняващ ролята на топла връзка между президентите Тръмп и Путин.

“Наша девочка!” – би възкликнал властелинът на Кремъл, доволно протривайки ръце при срещата си с който и да е било български премиер или президент, преди исторически назидателно да им обясни, защо отлага за по-добри времена в актуалните българо-руски взаимоотношения разглеждането на тази или онази настоятелна просьба...

А в това време, горкият държавен секретар Помпео, навярно би пристъпвал нервно от крак на крак пред перчемлията стопанин на Овалния кабинет с оправданието, че е готов с предложение за нов шарже д`афер на външните работи на България, след гневния изблик на президента Тръмп – нерде Чърчил и Сталин през 1944-та, нерде моята “процентна сделка” с Путин за Балканите в началото на ХХI век. А как ли би звучало на английски туитнато към нашенската шарже д`афер едно “дипломатично” тръмповско предупреждение – от формите на твойто съвършенство с наслада пият моите очи, но не нарушавай чудното блаженство, о моля те – мълчи... мълчи... мълчи (Давид Овадия)

Доста трудно ще е на хроникьорите на преходната ни, от един към друг Господар, българска дипломация при описанието на антидипломатичността на всички шарже д`афер разпоредители с външната политика на разпнатата между Изтока и Запада многострадална България.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: ПЕРБ на ЦВЕТАНОВ

-1461834919.jpg

Очертава се ведрата перспектива ГЕРБ да се разрои пестеливо – и да се появи ...

6 юли 2020 | 21:40

Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма

-1590385059.jpg

През 2003 г., след епидемията на SARS, учените предупредиха, че е вероятна ...

5 юли 2020 | 09:52

За да има дискотеки, ще досринем здравната система

-1587714588.jpg

Цената на пътеката, по която се приемат и по-леките случаи на коронавирус ще се ...

7 юли 2020 | 11:55

Георги Атанасов: Заговорът срещу Корнелия

Георги Атанасов: Заговорът срещу Корнелия -1594102957.jpg

Фронтовата линия е прокарана между ГЕРБ и БСП, а артилерийската подготовка ...

7 юли 2020 | 09:22