Той ще бъде изграден в зоната за обществен достъп до пристанището

Димитър Николов: 3,8 млн лева ще бъдат отделени за детски научен център с планетариум в Бургас

642 | 18 дек. 2018 | 15:33

23 милиона лева са предвидени за поддържане чистотата на територията на община Бургас за 2019 г., каза още градоначалникът


Около 3,8 млн лева ще бъдат отделени за детски научен център с планетариум в зоната за обществен достъп до пристанището в Бургас. Това каза по време на редовното заседание на Общински съвет – Бургас кметът Димитър Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.

По думите му от тези средства 1,8 лева ще бъдат осигурени от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а останалият 1 милион ще бъде дарен от верига бензиностанции.

„Нашето желание беше да се монтират популярни уреди и инсталации със забавна и най-вече научна цел. Няколко пъти коментирахме, че в града трябва да се поощрят децата, които искат да се занимават с изследвания на космоса, като се построи планетариум. Решихме да обединим двете дейности и да изградим една единствена сграда, тъй като корените на научния център и на планетариума са общи, както в управлението, така и във функциите им“, отбеляза Димитър Николов. Според него центърът, освен атракция за децата на Бургас, ще бъде привлекателен и за малчугани от други градове и райони.

23 милиона лева са предвидени за поддържане чистотата на територията на община Бургас за 2019 г., каза още градоначалникът. Според кмета Николов от тази сума 13 милиона лева са предвидени за поддържащата фирма.

„4 милиона изплащаме на държавата за глоби и санкции. Два милиона идват от другите общини, които са свързани с нашето депо. Предвидените средства за зимно почистване са около 1 милион лева, за зелени площи – също 1 милион“, отбеляза кметът.

Той добави, че поддържането на чистотата на Бургас не е лесно.

„Линията с по-малко от 300 човека не може да сортира отпадъци. Ако работят само 10 човека, щетата на депото е два пъти по-голяма, тъй като несортираните отпадъци увеличават обема на отпадъците с около 30-40%, което създава още по-големи затруднения“, каза още Николов. Внесеното предложение беше одобрено от общинския съвет.

 


От категорията

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС-1550731637.jpg

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до ...

21 февр. 2019 | 08:46

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП-1550740496.jpg

Уведомена съм от Сдружението на кметове на малки общини, че вчера залата е ...

21 февр. 2019 | 11:03

Велислава Кръстева: ГЕРБ, без паника, моля! Борисов е бил подведен от някои свои съветници

Велислава Кръстева-1458847539.jpg

Движението не възнамерява да променя позицията си по отношение на измененията в ...

21 февр. 2019 | 12:49

Данаил Кирилов: Не е вярно, че депутатите от БСП не получават нищо, докато отсъстват

-1550401682.jpg

Предстои въпросът за увеличаване на глобите да бъде обсъден в правната комисия. ...

21 февр. 2019 | 11:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.