Димитър Николов

Инвестицията е на стойност около 100 милиона долара

Димитър Николов: Идването на най-голямата нискотарифна авиокомпания е преимущество за бизнеса

5270 | 27 септ. 2017 | 12:52

С осигуряването на базата ние ще дадем възможност на Бургаското летище да оперира вече целогодишно до много повече европейски градове, обяснява кметът на Бургас


Кметът на Община Бургас Димитър Николов в интервю за предаването „Часът на Бургас“ по Радио Фокус“-Бургас.

- Г-н Николов, една от големите нискотарифни компании предстои да открие нова база в Бургас. Инвестицията е на стойност около 100 милиона долара, колко важна е тя за града ви?

- Тази инвестиция е важна не само за града, но и за цяла Югоизточна България, защото се дава възможност на всички жители в този регион да пътуват целогодишно до различни точки на Европа на изключително достъпна цена. Отсега промоционалната цена за полетите е 14,50 евро, използвайки техните дестинации. С осигуряването на базата ние ще дадем възможност на Бургаското летище да оперира вече целогодишно до много повече европейски градове. В момента зимните ни полети са единствено до Москва и до Лондон. С откриването на базата ще може да се лети до Италия, до Германия, впоследствие до още три-четири дестинации в Европа, както и до Тел Авив.

- Беше обявено, че трябва да стане в началото на следващата година. Има ли обаче яснота наистина кога конкретно ще стане?

- Да, вече е взето решение. В момента се ситуира самата база. Приключва процедура, за да се осигури нов самолет, който ще бъде позициониран на Летище Бургас, както и офис на служители. Екипът, който ще обслужва този самолет, мисля, че месец април 2018 г. е датата, времето, когато ще стартират тези полети. Първоначално до 10 града в Европа и ръководството в лицето на директора на компанията Брайн О’Нийл даде уверение, че той е оптимист, имайки предвид те оперират, те са най-голямата в момента авиокомпания в Европа, оперират до много градове и градове с подобна характеристика като Бургас, които не са столици, са много динамични и бързо развиващи се като дестинация. По този начин се дава възможност и на жителите на съответните градове да посетят извън сезона, както и в сезона, разбира се, не само Бургас, но и градовете около Бургас, черноморските градчета, Сливен, Ямбол, региона, до Варна може да се пътува. Това е едно голямо преимущество и възможност както за бизнеса, така и за икономиката.

- Със сигурност бизнесът гледа с интерес към тази възможност и най-вече се очаква тя да се отрази благоприятно и на целия бизнес в общината. Имате ли вече предварителни прогнози за това ще може ли например сезонът да се удължи? Очаквате ли поне още един месец активен туристически сезон в Бургас и региона?

- Да, очакваме, защото повечето полети са от месец април до края на месец на октомври. Това са полети, които ще останат целогодишно. Това ще даде възможност в т.нар. периферия, пред и след сезона, защото това е времето, когато и метеорологията е подходяща, времето е подходящо. То продължава да бъде слънчево и топло в нашия регион. Южна България е сравнително топла до началото на месец декември. Повечето хотели през това време работят и идеята беше с различните туроператорски фирми, които са в нашия регион, да подготвим интересни маршрути, места за посещение, да удължим и увеличим сезонът и работното време на туристическите атракции.

- Какви са прогнозните резултати, след като вече работите по този въпрос?

- Очаква се догодина трафикът да се увеличи с приблизително 350 хиляди пътници от тези дестинации. Бизнесът много ни подкрепя, включително те се включват и допълнително със средства, с които да подпомогнат подобряването на маркетинга и рекламата.

- Казахте, че ще се увеличи трафикът и съответно пътникопотокът с въвеждането на толкова много линии, дестинации за Бургаското летище, значи ли това освен повече работа за летището и повече работни места за бургазлии?

- Да. Първо, на летището ще се увеличи наземният персонал за обслужване, защото след сезона рязко се съкращават служителите, които обслужват полетите. Разбираемо, защото след сезона рязко пада натовареността на летището. Второ, всички които работят в сферата на туризма – хотелите, ресторантите, таксиметрови компании, места за настаняване, включително и индивидуалните апартаменти чрез Booking и другите мобилни приложения. Вече всеки може от всяка точка на Европа да си направи предварителна резервация на който и да е обект или места за настаняване. Виждамe, че в София има страшно много голям интерес, увеличили са се нощувките чрез полетите. Така че това очаква и Бургас. Досега бяхме повече концентрирани върху летния сезон и затова това не ни правеше впечатление, защото на ден излитаха и кацаха почти 100 самолета.

- Г-н Николов, вие вече отбелязахте позитивния ефект, който имаше стъпването на нискотарифните авиокомпании в столицата, само че имаше един негативен момент – софийското летище много трудно поемаше пътникопотока. На летището в Бургас как ще се реши този въпрос, помислено ли е за него?

- За щастие Бургаското летище, след като се направи инвестицията по изграждането на новия терминал в Бургас, проблеми с натоварването и проблеми при преминаване на терминала и гишетата няма, именно защото той е с много голям пропускливост, имайки предвид, че трябва да издържа много пъти по-големи натоварвания, с low-cost полетите в сезона нямаме никакви притеснения. Нямаме ни най-малко притеснение.

- Туристическият сезон почти приключва, за да не кажем, че е приключил, доволни сте в Бургас от резултатите тази година?

- Да, сезонът беше като посещение на туристите по въздух и тези, които пристигат с личните си автомобили, по-добър от миналата година. Със сигурност съответните данни ще ги имаме в края на следващия месец. Имаше дестинации, които имаха лек спад, в това число и Русия, но от други държави се увеличиха, в това число от Германия, от Полша, от скандинавските държави рязко се увеличиха, около 15-20% туристите. Мисля, че средно за Бургаския регион ще бъде между 5 и 8 до 9 % увеличението.

Евелин ЦАНЕВА, Агенция "Фокус"

 


От категорията

Защо Нинова отказа снимка с Аяла?

Корнелия Нинова и Луис Аяла на конгреса на Социнтерна през март 2017 г.
Снимка Архив-1537272449.png

Единственият начин европейските ни съюзници да възприемат социалистите като ...

18 септ. 2018 | 14:29

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Жельо Бойчев: Единствената съдържателна цел на правителството е оцеляването му!

-1525784628.jpg

При война президент - изпълнителна власт, печели държавният глава. Така показва ...

19 септ. 2018 | 15:53

Die Welt: Кому беше необходимо да се налива масло в сирийския огън?

-1521621410.jpg

Инцидентът с руския Ил-20 е сложен, многозначен и опасен. Нито една от ...

19 септ. 2018 | 15:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.