Снимки: Община Бургас

След като сутринта парламентът одобри единодушно решението

Димитър Николов: Сградата на медицинския факултет в университета в Бургас е на 100% готова

1222 | 10 май 2019 | 14:43

Откриването на факултета е историческо решение, както за Бургас, така и за градовете в близост до него, коментира градоначалникът

Снимки: Община Бургас-1557488649.jpg-1557488682.jpgБургас, Николов, факултет-1557488667.jpg

Сградата на медицинския факултет в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас е на 100 % готова. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на брифинг по повод откриването на факултета, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му обзавеждането, оборудването, технологиите и софтуерът към тях са подготвени за предстоящото обучение.

„Във факултета ще функционират 9 катедри. Учебната програма към този факултет в момента е на най-високо ниво в сравнение с всички останали медицински факултети в страната, защото ние изградихме последния такъв и имахме възможността да се учим от грешките и добрите практики на другите университети. Всички, които имахме възможност да работим по идеята, успяхме да намерим най-добрите учебни методики“, отбеляза кметът Николов. Той добави, че обучението в първите години ще бъде изцяло теоретично, след което студентите ще имат възможност да се обучават практически във всички здравни заведения в града. „Там те ще получат практическия си опит – да работят с реални пациенти, в реално време, за да могат да приложат знанията си“, допълни още кметът Димитър Николов.

Той добави, че 86 ще бъдат хабилитираните и нехабилитираните преподаватели, които ще работят във факултета, като над 50 от тях са професори и доценти.
„Средната възраст на преподавателите е около 50 години. Разбира се, има и бургаски преподаватели, но по-голямата част са от София, Варна, Стара Загора и други градове. Между тях има и такива, които са родени в Бургас, а в момента преподават в другите медицински университети. Те заявиха категоричното си желание да преподават в родния ни град“, отбеляза кметът Николов.

Откриването на факултета е историческо решение, както за Бургас, така и за градовете в близост до него, каза още Димитър Николов. По думите му това решение ще създаде възможност за младите хора в града да се образоват в желаната специалност.

„Успоредно с обучението по медицина на български език, получаваме и акредитация за обучение на английски език. Така че, млади хора и от други страни да имат възможността да се учат в Бургас“, отбеляза кметът Николов и добави, че идеята за инициативата е възникнала преди 6 години.

„Медицината е царицата на естествените науки и като такава беше изключително наложително разкриването на този вид академично образование в Бургас. За нас беше шанс да стартираме такава инициатива. В тази кауза се включиха огромен брой съмишленици – политици, лекари, общественици, директори на здравни центрове, ректори и други хора, които са родени в Бургас и милеят за него. Благодарение на тези усилия този трънлив път изминахме с доста перипетии, сложности, но е важно, че вече е факт“, каза още кметът Николов.

Според него това е един начин след 5-10 години проблемът на Бургас, свързан с липсата на квалифицирани медицински специалисти, да бъде разрешен. „Един от трите важни проблема за 12-те години в които изпълнявам длъжността кмет винаги е бил здравеопазването. Коренът на проблемите, свързани с него, се дължи на липсата на квалифицирани специалисти в тази област. За съжаление, се наблюдава мигриране на пациенти – те търсят здравна помощ извън града. Убеден съм, че с първите, завършили курсове, този проблем ще се разреши“, допълни кметът Димитър Николов.

По-рано днес парламентът реши в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас да бъде открит Медицински факултет. Решението бе единодушно прието с 91 гласа „за“.

В новия факултет ще се изучава медицина, дентална медицина, както и медицина в областта на здравеопазването и спорта. Университетът вече разполага с необходимата база. За клиничната практика висшето учебно заведение ще сключи договори с две университетски болници в Бургас.

Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви: „За нас е много важно в региона, създавайки прекрасно училище за медици, да може да гарантираме кариерно и академично развитие на младите лекари“. „Поддържаме изцяло решението на правителството в тази посока“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви: „Решението за откриване на Медицински факултет е силно подкрепяно от бургаската общественост. Откриването на факултета е израз на приоритетната подкрепа за развитието на образованието и достъпа до високо качествена медицинска грижа“. „Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места“, коментира тя. „10-годишни усилия предшестват днешния ден“, изтъкна Ивелина Василева.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви: „С огромно удоволствие подкрепяме това решение. Тази необходимост действително е много стара и трябва да бъде покрита“, посочи той.

„Бургаска област е болницата на Сливен и Ямбол. Това са фактите. Има търсене на медицински услуги от съседните области“, каза още Симеонов.

 


От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.