Снимки: Община Бургас

Това е моделът, по който трябва да се благоустроят всички междублокови пространства в града, подчерта кметът

Димитър Николов откри обновено междублоково пространство в бургаския комплекс "Меден рудник"

1531 | 18 юни 2019 | 13:21

"Имаме разработени проекти за още 6 междублокови пространства и в момента проектираме за още 8, които се намират в "Славейков", "Изгрев", "Зорница" и "Възраждане", съобщи градоначалникът

Снимки: Община Бургас-1560853341.jpg-1560853357.jpg

Обновеното пространство при блоковете 92, 93, 94 и 95 в комплекс "Меден рудник" е моделът, по който трябва да се благоустроят всички междублокови пространства в Бургас. Това каза при официалното откриване на завършения обект от програмата за създаване на балансирана градска среда кметът Димитър Николов, съобщават от община Бургас.

"Сега имаме възможност да видим едно прекрасно благоустрояване. Радвам се, че на безопасни настилки децата ще може да прекарват свободното си време, а техните родители и жителите на комплекса ще имат възможност да отдъхват активно. Имаме разработени проекти за още 6 междублокови пространства и в момента проектираме за още 8 пространства, които се намират в "Славейков", "Изгрев", "Зорница" и "Възраждане", каза Димитър Николов.

На церемонията присъстваха още зам.-кметът инж. Чанка Коралска, териториалният директор Магдалена Манолова, общински съветници, представители на проектантския екип и изпълнителя на строителните дейности, деца и възпитатели от ДГ "Надежда", както и жители на "Меден рудник".

До месец ще започне реконструкцията на района при улиците "Мария Луиза" и "Климент Охридски". Там, по желание на хората, Община Бургас е предвидила изграждането на повече паркоместа. Останалата част ще бъде благоустроена, като се предвижда поставянето на повече зеленина за създаването на комфортна среда.

Обновеното пространство в периметъра на блоковете 92 - 95 ще позволи децата и възпитателите от най-голямата детска градина в комплекса - "Надежда", да провеждат по-разнообразни занимания.

В междублоковото пространство са изградени две детски площадки, предназначени за възрастови групи от 0 до 3 и от 3 до 12 години, кътове за отдих, тенис маса и игрище за бадминтон. Второстепенни алеи осигуряват бърз достъп от входовете на блоковете до главната алея. Реновирани са стълбите пред жилищните блокове, зелените площи са оформени по стандартите за балансирана градска среда. Поставени са нови пейки, кошчета за отпадъци, енергоефективно парково осветление. Създадени са условия за достъп на хора в неравностойно положение, внедрени са иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода.

Междублоковите пространства са обвързани чрез прокарването на общ маршрут, преминаващ през всяко едно от тях и обединяващ в себе си велоалея, алея за ролери и пешеходна алея. Този маршрут е обвързан със системата от велоалеи, изградена по главните улици около зоната, спирките на градски транспорт и вече обновените зелени пространства. Той се явява оста, по която се развиват основните дейности в пространствата.

Обновяването на междублоковото пространство е извършено по проект "Осигуряване на балансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к Възраждане и ж.р. Меден Рудник" - етап 1" е на обща стойност 30 475 379,31 лв. и се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, ДБФП № BG16RFOP001-1.004-0003-C01/04.01.2017.

 


От категорията

Борисов предупреди страните от Западните Балкани: Или си в НАТО и ЕС, или не си! (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1576323056.jpg

"Надявам се Северна Македония скоро да е 30-и член на НАТО и в същото ...

14 дек. 2019 | 11:21

Националният съвет на БСП приема правилата за пряк избор на председател

-1574144408.png

Изборът на председател на социалистическата партия е част от цикъла отчети и ...

14 дек. 2019 | 10:37

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 26 април 2020

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 120 дни преди конгреса-1576326986.jpg

Изборът на председател на БСП е част от цикъла отчети и избори, който от ...

14 дек. 2019 | 14:32

Проф. Велислав Минеков е кандидат за шеф на НХА: Банкрута го дължим на министъра на културата

Проф. Велислав Минеков е новият шеф на НХА: Банкрута го дължим на министъра на културата-1576322934.jpg

Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието ...

14 дек. 2019 | 13:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


18 юни 2019 | 15:47Митко е бургаският Крадец на Шайката ГЕрП


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.