Снимка: БГНЕС

Димитър Радев предложи на парламента трима подуправители на БНБ

4646 | 15 юли 2015 | 17:15

Новото име сред тях е това на Нина Стоянова


Новоизбраният управител на Българската народна банка /БНБ/ Димитър Радев внесе в деловодството на парламента предложенията си за подуправители на финансовата институция, предаде БГНЕС.

 

Радев предлага за подуправители двама от досегашните подуправители и едно ново име – това на Нина Стоянова, която е предложена за ръководител на управление "Банково". Калин Христов е предложен да остане ръководител на управление "Емисионно". А Димитър Костов е предложен да ръководи най-важното управление в националния трезор - управление "Банков надзор".

 

Димитър Радев беше избран от Народното събрание вчера за гуверньор на БНБ. От днес той встъпи в длъжност и започна 6-годишния си мандат като гуверньор. На традиционна церемония В БНБ днес досегашният управител на БНБ Иван Искров, който бе на този пост два мандата от 2003 до 2009 и от 2009 до 2015 г., благодари за честта да бъде начело на институцията в продължение на 12 години. Той изрази задоволство от навременния избор на нов управител от 43-ото Народно събрание и поздрави Радев с встъпването му в длъжност, като му пожела да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на Централната банка, както през вчерашния ден при обявяване на екипа си.

 

От своя страна Радев благодари на Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС и при самото членство. Според Димитър Радев кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна, съобщиха от БНБ.

 

В знак на приемственост Иван Искров символично връчи на Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на УС на БНБ. Искров подчерта, че решенията в този период са приемани с консенсус и изрази убеденост, че тази традиция ще бъде запазена. 


ОЗК

Още по темата

Новият управител на БНБ Димитър Радев встъпи в длъжност

Снимка: БГНЕС-1436958513.jpg

В знак на приемственост Иван Искров символично връчи на Радев сребърния звънец, ...

15 юли 2015 | 14:06

РБ притеснени от кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ

Димитър Костов (Снимка: БГНЕС)-1436957969.jpg

"Той е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста ...

15 юли 2015 | 12:51

Левон Хампарцумян:

Димитър Радев е най-доброто решение за гуверньор на БНБ

-1426331713.jpg

БНБ не е някой стриптийз клуб, който като сменим танцьорките и хората ще се ...

15 юли 2015 | 10:37