Не сме готови за избори и за това са виновни властите у нас, посочи дясната ръка на държавния глава (ВИДЕО)

Димитър Стоянов: Президентът не е посочил кои точно са мутрите, дали от ГЕРБ, дали от БСП или от ДПС

15258 | 15 ян. 2021 | 18:19

"Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента'', обясни главният секретар на Румен Радев


Президентът не е посочил категорично кои са мутрите във властта, дали от ГЕРБ, дали от БСП, дали от ДПС.

Това заяви Димитър Стоянов, главният секретар на президента Радев в студиото на "Лице в лице" по БТВ.

На уточняващия въпрос на водещата, че само ГЕРБ са във властта Димитър Стоянов така и не можа да обясни кого точно е визирал държавният глава с призива са "Мутри вън", който стана емблема на протестите през лятото.


Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не съвпада с датата за промяна на часа. Иначе основната цел е да се осигури достатъчно време, за да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни честни избори в условията на пандемия.

 

Това сподели в студиото на "Лице в лице" по bTV главният секретар на президента Димитър Стоянов.

 

"По време на консултациите самата г-жа Караянчева заяви, че на парламента е необходима една седмица, за да осигурят честен вот. Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента", посочи Стоянов.

 

Една от причините датата за парламентарните избори да не са на 28 март е, че тогава се сменя часовото време и може да стане объркване при отварянето на секциите, подчерта главният секретар на президента Димитър Стоянов.

 

Според него основна цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнение и законодателната власт да си свършат добре работата, и да подготвят провеждането на едни честни избори в условията на пандемия. Държавният глава Румен Радев подписа вчера указ, с който определи, че вотът ще се проведе на 4 април. В началото на декември миналата година той каза, че изборите ще са на първата възможна дата – 28 март.

 

"Не това обаче е основното. Основната цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнителната и законодателната власт да си свършат достатъчно добре работата и да подготвят провеждането на едни честни избори в условия на пандемия“, уточни Стоянов.

 

Той напомни, че по време на консултациите с президента председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че за парламента е достатъчна една седмица, за да вземат решения по необходимите закони. На въпроса защо вотът не беше насрочен за май, когато ще е по-топло и прозорците на секциите ще са отворени, главният секретар на президента отговори: "Много е важно да се знае, че това правителство ще остане безконтролно. На 26 март приключва дейността на парламента. Кой ще контролира правителството на г-н Борисов. Абсурдно е това правителство да бъде оставено без контрол от парламента, то и сега този контрол не е кой знае какъв, но все пак“.

 

По думите му изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят. Според него те обаче демонстрират в момента управляващите е, че не желаят да се справят с поставените проблеми.

 

Стоянов посочи като един от големите проблеми фактът, че българите в чужбина няма да имат възможност да гласуват в условията на пандемия. "Проспаха една година за подготовка на изборите в условия на пандемия… На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините. Създава се предварително недоверие по отношение и на машинния вот, и на изборния процес“, коментира още главният секретар на държавния глава.

 

"На 17 януари 2020 г. президентът организира работна среща за промяна в Изборния кодекс, той обсъди с държавни институции, с ГРАО, с НСИ, с партии, с Информационно обслужване, с всички промени в Изборния кодекс, за да се създадат условия за честни избори. За съжаление на тази среща не дойдоха нито ГЕРБ, нито ОП, нито изпълнителната власт. След това проспаха една година по подготовката на изборите в условия на пандемия", отбеляза Стоянов.

 

"Какви бяха мотивите им да се отвори Изборният кодекс август месец. Защо не вкараха промените, които бяха коментирани още тогава", попита Стоянов.

 

,,Предложението на българите в чужбина бе заявено съвсем ясно – гласуване по пощата, но управляващите казаха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?'', попита Димитър Стоянов.

 

Няма институция, която да казва, че ще бъде произведен нечестен вот, но у всеки българин го има това усещане. Ето защо президентът Радев апелираше да се предприемат мерки за гарантиране честността на изборите, но такива мерки така и не бяха предприети. В крайна сметка изводът от тези консултации е точно такъв – не сме готови за провеждането на изборите, защото властите не направиха нищо по въпроса в нито един аспект, сподели той.

 

По думите му изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят. Според него обаче това, което демонстрират в момента управляващите, е, че не желаят да се справят с поставените проблеми.

 

 Димитър Стоянов: Президентът не е посочил кои точно са мутрите, дали от ГЕРБ, дали от БСП или от ДПС

"Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента'', обясни главният секретар на Румен Радев

От категорията

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

Снимка БСП-1614408882.jpg

Нашите предложения в областта на икономиката са в помощ на малките и средни ...

27 февр. 2021 | 08:50

Лек спад на новите ковид-случаи - 1 681, рекорд на новите имунизации са 15 927

новите имунизации са 15 927 -1614381442.jpg

Активните случаи се увеличават и вече са 32 005, което е ръст с 832 спрямо ...

27 февр. 2021 | 01:16

Борисов от Брестовица: Хората в селото да са спокойни, до месец ще имат вода
(Видео)

-1613048712.png

Тези нови източници на питейна вода са временното решение, което ще осигури ...

27 февр. 2021 | 12:10

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин
(Видео)

След кафе с Борисов изгонената от Слави Росица Кирова ще води листата на ГЕРБ във Видин-1614416629.jpg

„Не съжалявам за кафето с Борисов. Всъщност аз го помолих, за да се уговорим за ...

27 февр. 2021 | 11:03