Димитър Стояновq началник на кабинета на президента

Ние ще получим изключително скъп самолет с изключително слабо въоръжение!

Димитър Стоянов: Самолетът Ф-16, който купуваме, е със способности, използвани до 1913 година!

19422 | 11 юли 2019 | 17:45

Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме.


Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ началникът на кабинета на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни.

 

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила.

Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО.

Ние ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности.

Преговорният екип какво е постигнал?

Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби.

Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме. 

Въоръжението на самолета е изключително слабо!

Видял съм договора и на базата на това мога да кажа, че са намалени двигателите.

При този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям.

 

Това разкри още Димитър Стоянов в ефира на БТВ.

 

Той разби на пух и прах сделката и остро разкритикува преговорния екип, който не е защитил предварителните договорености.

Въоръжението, което купуваме, е изключително слабо, подчерта полк. Стоянов, като добави, че логистичният пакет също е значително орязан при сделката.

 

Самолетът ми харесва, не ми харесва начина, по който подходи българското правителство, подчерта полк. Стоянов.

 

 Тъй като няма да бъдат закупени високоточните оръжия, летателният състав няма да бъде обучен сега, а когато бъдат закупени оръжията и бъде обучаван съставът, цената на сделката ще расте невероятно, заяви началникът на кабинета на президента Радев.

 

Полк. Стоянов и поясни, че американското правителство предупреждава българското, че при този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям.

По думите му, те препоръчват да вземем пълния пакет. Освен това той обясни, че според него цената на договора в годините ще расте, защото ще са нужни и ред обучения на инженерно-летателния състав.

 

"Относно контейнерите за целеоказване, тези със снайпер, в началото идеята беше да са 4, което е напълно приемливо за два самолета. Сега са редуцирани на два. Те няма да са обслужвани в България, а всичко, което е необходимо като технически прегледи, ще е в САЩ. Ако имахме обучени специалисти да обслужват тези контейнери, щеше да е по-евтино. Ако отидат на технически преглед, той ще отнеме 180 дни, а  ние ще останем с един контейнер през това време", обясни той.

 

Полк. Стоянов добави и че логистичният пакет е ограничен. "Няма да имаме необходимите средства за обслужване, които трябва да бъдат разположени в една предна база за разполагане, т.е. самолетът ще може да работи само от една единствена база", коментира той.

 

По думите му, ако искаме да имаме едни многофункционален самолет с абсолютно всички способности, с обучен летателен състав, с необходима интегрирана логистична поддръжка, трябва да си позволим сумата за пълния пакет.

 

Стоянов обяви, че президентството не лобирало за конкретен самолет, а за ясни правила. Той допълни, че миналата година на среща в Брюксел президентът Радев е помолил колегата си Тръмп да не плащаме авансово машините.

 

По-рано през деня Епицентър.бг публикува протокола, подписан на 17 май т.г., с който е орязан пакета по сделката с Ф-16.

Според документа, България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.
Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.
Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.
Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България. 
Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.
Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.
Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.
В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.
Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г.
В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

 

Очаквайте подробности


От категорията

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3

Кадър: Фейсбук-1579525113.jpg

Да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета "Борисов" и ...

20 ян. 2020 | 14:10

Фандъкова: Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100% гаранции за софиянци

-1579339006.jpg

В тази дискусия няма място за партийни пристрастия и политика. На няколко км от ...

20 ян. 2020 | 13:46

Борисов пристигна в Давос, ще настоява за диалог в борбата срещу глобалните предизвикателства

Снимка: Правителствена информационна служба-1579548051.jpg

Очакват се около 3000 участници, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, ...

20 ян. 2020 | 21:20

Експерт: Язовир „Бели Искър“ не отговаря на условията за земетрeсения

Язовир "Бели "Искър" Кадър: БНТ-1579546799.jpg

Количеството вода в него трябва да бъде намалено, твърди доц. Петър Филков, ...

20 ян. 2020 | 20:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pensioner


11 юли 2019 | 19:05Не можахте да се наложите за Грипените с твоя шеф ,а сега плачете няма комисионни Защо не сравните колко щеше да струва въоръжението от трета страна ,включването към НАТО ските стандарти ,ако така бяха купени Грипените щяха да са само за авиошоу


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


11 юли 2019 | 21:34Катенце, и вие ли разбирате от военна авиация? Мслех, че само от политика и ветеринарна медицина разбирате, но явно набързо сте изкарали още една магистратура....


Катя


11 юли 2019 | 19:14Дали е така? Или комисионната на Цветанов беше доволно щедра?


Стоян Букиков


11 юли 2019 | 18:34Димитър Стоянов: Самолетът Ф 16, който купуваме, е със способности, използвани до 1913 година! Такова твърдение може да направи само човек който е носил само фуражка и вместо чорапи се е обувал с партенки!?!?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


11 юли 2019 | 21:37Звездице Проксима, Алфа Кентавър, мислех, че само от тролене разбирате, а вие, виж, сте навътре във военните технтологии... Ашколсун! Какво чака Корнелчето, та не ви прибира в Политбюро на мястото на враговете с партиен билет...


Terminator


11 юли 2019 | 21:33Букиков ти май изобщо си нямаш от авиационно въоръжение но се изживяваш в ролята на трол хей така от симпатии към гробаджиите и техния тартор! Не дай боже с тези скопени етажерки производство 1978 г. да тръгнат да защитават въздушното ни пространство с авиационни бомби! Това ще е нова военна тактика във въздушния бой сваляне на самолети на противника с ... абе с бомби и то със свободно падане!? А бе луда работа, ама гербаджийска! Това ще е съществен принос във военната наука на измислените нови "военачалници" на България! Срещу турските С 400 с авиобомби, срещу рускит Су 35 и Су 57 с авиобомби? Велико "научно" постижение!!!


Боба Есемесо


11 юли 2019 | 21:01Абе казва го човека, че самолета си има способности, но са му отрязали оборудването и боеприпасите за да смъкнат реалната цена под 3,45 млрд. и я напомнят до 2,1 млрд...... Все пак избори идват и плебса трябва да се омае.....


proksima


11 юли 2019 | 20:05Самолетът е производство 1978 година, а сега сме 2019 година и разликата в Технологиите е Смазваща, но това е много сложно за разбиране от Герберунги като теб!


Ilieva


11 юли 2019 | 19:08А ти като си толкова запознат с носенето и обуването ,навярно си " най компетентния специалист" по всички видове самолети и екипировка нали ?И имаш дори и милиарди за прахосване ?


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 юли 2019 | 18:27Къде е оня ПЕДЕРАСТ ЕФРЕЙТОРА да се озока??? Няма ли някой трол на ГЕРБ да изкаже "компетентното" си мнение?____ЦЪРВУЛЪТ от с.Шума да не е свършил парите?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


12 юли 2019 | 01:37От кога споделянето на емоционалните трепети свързани с мъже между жената на данъкоплатеца и педераса ефрейтор му казвамезабавление!Споделяйте си , споделяйте си!


ефрейтора


11 юли 2019 | 18:45Забавлявам се с жена ти ! Ако знаеш какво може... И то безплатно...


първан


11 юли 2019 | 18:17Папагалите от сайта бгснайпер оборват Стоянов,на по късен ерап всичко щяло да се купи,папагали и като се купи всичко колко ще струва един самолет еф 16,май около 230000000 лева,а честито


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


11 юли 2019 | 18:16Шепа идиоти начело с подг.зника на ЦРУ Цветанов за пореден път продават българските интереси, за да се харесат и на тръмпистите. Но това няма как да се случи, в новата ситуация проектите на Сорос да заложи на дебилни и верноподанически управници са обречени. Жална майка на българите! А явно и на военните летци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


11 юли 2019 | 17:57С откраднатите от залъка на народа пари туземната колониална администрация си купи индулгенция от Портиера на американското посолство .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.