Хайко Маас

Санкциите трябвада продължат, докато Кремъл не промени поведението си, заяви Хайко Маас

Дипломат №1 на Германия: Тъмни облаци надвисват над отношенията между ЕС и Русия

6458 | 31 авг. 2020 | 17:18

Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан е необходимо Европа да отстоява своите интереси, като например случая със спора между Гърция и Турция за разработването на газовите залежи в Източното средиземноморие


Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че над отношенията между Европейския съюз и Русия надвисват тъмни облаци, предаде ДПА, цитирана от Новини.бг.

"Европа без Русия или в конфронтация с Русия няма да бъде по-безопасна", заяви Маас в Париж на семинар на френските посланици в европейски страни, но добави, че санкциите трябва да продължат, докато Кремъл не промени поведението си.

Европа трябва да е способна самостоятелно да се справя с кризите в съседство около нея, за да остане привлекателен съюзник за САЩ, каза Маас, който в момента е председател на Съвета на външните министри на ЕС.

Неговият домакин - френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, също настоя, че е необходимо Европа да отстоява своите интереси, посочвайки като пример случая със спора между Гърция и Турция за разработването на газовите залежи в Източното средиземноморие.

Когато някой от нас се сблъска с политика на свършен факт, агресивна и неоправдана политика, ние трябва да отговорим колективно, защото това е заплаха за нашия суверенитет и за интересите на съюза, подчерта Льо Дриан.

Според него би било "груба грешка" да се остави европейската сигурност в Източното средиземноморие "в ръцете на други играчи".

Франция заема твърда позиция срещу претенциите на Турция в Източното средиземноморие, както и срещу турската военна подкрепа за международно признатото правителство в конфликта в Либия, докато Германия се стреми да посредничи в газовия спор, засега без успех. Френският президент Еманюел Макрон твърди, че двата подхода се допълват.

Външните министри от ЕС заплашиха в петък Турция с нови санкции, но оставиха евентуално решение по въпроса за срещата на върха на 24 септември.

Льо Дриан заяви, че френско-германските отношения, отдавна смятани за политическия двигател на ЕС, са "по-силни и по-необходими отвсякога".

Маас обаче отбеляза, че Франция и Германия все пак трябва да работят заедно с останалите държави-членки.

Германско-френските компромиси са незаменима предпоставка за напредък в Европа. Но те сами не са достатъчни, каза той, имайки предвид отношенията с Русия.

"Разбира се, отношението към Москва във Варшава или Талин е различно от това в Лисабон или Рим", заяви Маас.

По въпроса за Брекзит той отбеляза, че Италия, Испания и Полша имат голяма отговорност за формирането на външната политика.

В тази връзка Льо Дриан изрази съжаление, че не е бил постигнат напредък в преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, като обвини за това британската "неотстъпчива и, честно казано, нереалистична позиция".

 


От категорията

Последен дебат. Байдън:Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай

Последен дебат. Байдън: Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай-1603431050.jpg

От щаба на Тръмп се оплакаха, че този дебат е трябвало да бъде фокусиран върху ...

23 окт. 2020 | 08:30

Европа затяга осезаемо мерките срещу коронавируса

-1596972344.jpg

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 ...

23 окт. 2020 | 07:59

СЗО: Намираме се на критичен кръстопът в пандемията, а все още сме октомври

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус-1596274573.jpg

„Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни и някои страни са поели по ...

23 окт. 2020 | 22:15

Строги мерки в Европа срещу разпространението на COVID-19

-1603475216.png

Гърция, Италия и Франция станаха поредните държави, които наложиха вечерен час

23 окт. 2020 | 20:45