Дни на Европа в Столична библиотека

Литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на Нов български университет също ще се включат в организацията

Дни на Европа в Столична библиотека

770 | 3 май 2019 | 17:10

На 7 май в зала „София“ ще бъде открита тематична изложба със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. При откриването на изложбата ще говорят доц. Васил Гарнизов и доц. Йордан Ефтимов


Литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на Нов български университет и Столична библиотека организират през месец май 2019 г. следните прояви по своя голям проект „Европа“:

 

-  На 7 май, вторник, от 17:30 ч. в зала „София“ на Столична библиотека на площад „Славейков“ ще бъде открита тематична изложба„Европа“със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. При откриването на изложбата ще говорят доц. Васил Гарнизов и доц. Йордан Ефтимов.

 

Изложбата цели да покаже по какъв начин се съотнасят общоевропейските големи центрове с българските градове, които също имат европейски облик. В нея са представени 10 тематични кръга от местата за отдих и за общуване с водата – плажове, пристанища и градини – до персоналистическите култове – от общоевропейския Наполеонов култ до българските култове за революционерите-европейци. Стремежът при подбора на картичките е да се представят градовете по-скоро от интимната им същност, отколкото чрез тяхната грандиозност.

 

-   На 14 май, вторник, от 14:00 до 18:00 ч. с участието на членове на Школата, на представители на други академически институции и на писатели, ще се състои конференция на литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на тема „България в Европа, Европа в България“. Ще бъде представен специално издаден за дните вестник „Европа“.

 

-   На 15 май, сряда, от 18:30 ч. в Клуба на Столична библиотека с водещ  Пламен Дойнов ще се проведе поетическо четене на тема „Европа“с участието на членове на Сдружение на български писатели.

 


От категорията

"Чумата" на Камю с тираж над милион в Япония, продават само по 1 книга на клиент

Корицата на първия превод на български на "Чумата" Снимка: knizhen-pazar.net-1586372459.jpg

"Книгата дава отговор на въпроса как трябва да живеем в тези трудни ...

8 апр. 2020 | 21:48

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството
(Видео)

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189944.jpg

6 апр. 2020 | 19:18

25% отстъпка в цената на книги от луксозната серия "Божествен дух" на издателство „Захарий Стоянов“
(Видео)

25% отстъпка в цената на книги от луксозната серия "Божествен дух" на издателство „Захарий Стоянов“-1586435337.png

Изданията включват прецизен естетически подбор от творби - световна класика с ...

9 апр. 2020 | 15:26

Столичната библиотека предизвиква читатели да се снимат с книга в ръка у дома
(Видео)

-1586184857.jpg

Най-интересните фотографии, споделени с хаштаг #НасамеСМоятаБиблиотека, ще ...

6 апр. 2020 | 17:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.